Спеціальні потреби

Гарріс і Трамп зустрінуться на дебатах цього вечора


Експрезидент Дональд Трамп і віцепрезидентка Камала Гарріс, кандидати від республіканців і демократів на виборах президента в листопаді
Експрезидент Дональд Трамп і віцепрезидентка Камала Гарріс, кандидати від республіканців і демократів на виборах президента в листопаді

Віцепрезидентка-демократка Камала Гарріс і колишній президент-республіканець Дональд Трамп проведуть дебати у вівторок увечері, що може стати ключовим моментом у передвиборчій кампанії до президентських виборів у США 5 листопада.

Кандидати ніколи не зустрічалися одне з одним і навіть не розмовляли телефоном, але у вівторок вони стоятимуть на невеликій відстані один від одного за кафедрами Національного конституційного центру у Філадельфії. Протягом 90 хвилин вони обмінюватимуться одне з одним критичними зауваженнями на адресу опонента, відповідаючи на запитання двох ведучих ABC News, Девіда Муїра та Лінсі Девіса.

Десятки мільйонів американців, ймовірно, спостерігатимуть за тим, що може бути єдиними дебатами кампанії. Подія відбувається за вісім тижнів до офіційного дня виборів, але лише за кілька днів до початку дострокового голосування в деяких із 50 штатів країни.

Національне опитування показує, що боротьба буде запеклою, що робить цей вечір більш важливим для обох кандидатів, аби показати найкращу позицію в дебатах для невеликої кількості виборців, які ще не визначилися. На кону – повернення Трампа в Білий дім після того, як він програв переобрання у 2020 році президенту Джо Байдену, або підвищення Гарріс з віцепрезидентки до очільниці Білого дому.

Демократи швидко об’єдналися навколо кандидатури Гарріс, коли Байден відмовився від своєї заявки на переобрання в липні після невдалих дебатів проти Трампа наприкінці червня та підтримав Гарріс як свою наступницю. У той час як Байден відставав від Трампа на момент, коли він завершив свою кампанію, Гарріс випереджає Трампа в численних національних опитуваннях на 2-3 відсоткові пункти.

Опитування New York Times і Сієнського коледжу, опубліковане в неділю, показало, що Трамп має перевагу в 48-47% на національному рівні, хоча газета показала, що Гарріс випереджає в середньому за кількома опитуваннями у трьох ключових штатах: Вісконсині, Мічигані та Пенсильванії. Кандидати показали однакові результати у чотирьох інших ключових штатах: Аризоні, Джорджії, Неваді та Північній Кароліні.

Очікується, що сім штатів, де ведуться гострі змагання, відіграватимуть величезну роль у визначенні результатів виборів, оскільки США не обирають свого президента та віцепрезидента всенародним голосуванням.

Натомість вибори полягають у змаганні у 50 штатах, і відповідно до результатів голосування у кожному зі штатів, крім двох, усі голоси колегії виборників від цілого штату переходять одному з кандидатів, відповідно штат може підтримати лише одного чи іншого кандидата. Кількість голосів колегії вибірників для кожного штату залежить від чисельності населення, тому найбільш густонаселені штати мають найбільший вплив.

Нове опитування Times-Siena показало, що дебати мають особливо високі ставки для Гарріс, щоб представити себе американській публіці: 28% опитаних сказали, що їм потрібно знати про неї більше, тоді як лише 9% сказали те саме про Трампа.

Тренер дебатів Мічиганського університету Аарон Калл сказав Голосу Америки: "Вечір вівторка — одні з найбільш довгоочікуваних і результативних президентських дебатів усіх часів. Трамп є досвідченим учасником президентських дебатів, але має історію суперечливих зауважень на адресу опонентів на сцені, які можуть відволікти від більш важливої уваги до основних політичних питань".

"Гарріс щойно вступила у перегони в липні, і її все ще вивчають виборці та кампанія Трампа. Вона повинна продемонструвати, що може чітко критикувати перший термін перебування Трампа на посаді та його останні дії, — сказав він. — Трамп є особливо ефективним в контрударах і міг би використати стратегію випаленої землі, якщо він почуватиметься несправедливо зневаженим на сцені".

Калл додав: "Обидва кандидати повинні підкреслити свої переконливі біографії та унікальні навички, які роблять їх особливо кваліфікованими, щоб керувати країною протягом наступних чотирьох років".

Він сказав, що обидва кандидати "повинні змусити цих виборців відчувати себе комфортно з уявленням про те, що вони будуть президентом наступні чотири роки та постійно присутні на екранах телевізорів і у своїх вітальнях".

Гарріс готується до дебатів у готелі Піттсбурга у вирішальному полі битви штаті Пенсильванія. Вона провела кілька тренувальних дебатів із опонентом, схожим на Трампа, з телевізійним освітленням і потенційними модераторами, які ставили їй гострі запитання.

Трамп брав участь у політичних брифінгах зі своїми помічниками, уникаючи імітаційних дебатів.

На сцені дебатів правила для Гарріс і Трампа будуть такими ж, як і в червні. Під час виступу іншого кандидата мікрофон буде вимкнено. Кожен матиме дві хвилини, щоб відповісти на запитання модератора, а інший – хвилину для відповіді.

Права на аборт, імміграція на кордоні США з Мексикою, рівень злочинності в Сполучених Штатах і особисті якості є одними з питань, які, ймовірно, підніматумуть ведучі ABC.

Тим часом Трамп і Гарріс провели "спаринг" на відстані.

Минулого тижня Трамп сказав коментатору Fox News Шону Ганніті, що він дозволив Байдену говорити на їхніх червневих дебатах, додавши: "Я дозволю їй говорити. Є ті, хто каже, що Байден розумніший за неї. Якщо це так, у нас проблема". Трамп часто ображав інтелект Гарріс, кажучи, що в неї "немає уявлення, що, в біса, вона робить".

"Дивіться, це небезпечна жінка, — сказав він. — Ви не можете ризикувати. У вас немає вибору. Ви повинні голосувати за мене, навіть якщо я вам не подобаюся".

Гарріс також висміювала Трампа.

На національному з’їзді Демократичної партії минулого місяця, коли вона прийняла висунення від партії в президенти, Гарріс сказала: "Багато в чому Дональд Трамп — несерйозна людина". Гарріс додала: "Але наслідки повернення Дональда Трампа в Білий дім надзвичайно серйозні".

Верховний суд США нещодавно постановив, що Трамп і всі майбутні президенти США мають імунітет від переслідування за протиправні дії під час перебування на посаді за дії, пов’язані з їхніми службовими обов’язками, що, за словами Гарріса, створить проблему, якщо Трамп знову виграє президентський пост.

"Тільки уявіть собі Дональда Трампа без обмежень, — сказала Гарріс, — і як він використовуватиме величезні повноваження президента Сполучених Штатів. Не для того, щоб покращити ваше життя, не для того, щоб зміцнити нашу національну безпеку, а щоб обслуговувати єдиного клієнта, якого він коли-небудь мав, — самого себе".

Трамп та Гарріс — як кандидати бачать допомогу Україні у протидії РФ. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:13 0:00

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG