Спеціальні потреби

Саміт НАТО може бути успішним для України, а політика Трампа - відрізнятися від його риторики, вважає Гербст


Доставлення в Україну п'ятьох установок Patriot значно посилило б її обороноздатність, а оголошення про це було одним з успіхів саміту НАТО, вважає Джон Гербст, експерт Атлантичної ради. На фото – система Patriot під час навчань у Румунії, 15 листопада 2023 року. AFP
Доставлення в Україну п'ятьох установок Patriot значно посилило б її обороноздатність, а оголошення про це було одним з успіхів саміту НАТО, вважає Джон Гербст, експерт Атлантичної ради. На фото – система Patriot під час навчань у Румунії, 15 листопада 2023 року. AFP

Зміцнення позиції НАТО на сході Європи, просування вступу України до альянсу та посилення українських оборонних можливостей можуть стати трьома ключовими критеріями успіху липневого вашингтонського саміту НАТО. Так вважає експосол США в Україні Джон Гербст, старший директор Євразійського центру Атлантична рада.

Виступаючи на дискусії у Польщі, він наголосив, що найголовнішою наразі вважає обіцянку, яку президент Джо Байден дав нещодавно при зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським – поставити Україні 5 установок протиповітряної оборони Patriot у невизначеному майбутньому.

"Якби це було зроблено протягом наступних трьох місяців і про це було б якось повідомлено на Вашингтонському саміті, я б піднявся з крісла і шалено аплодував", – сказав Гербст, який досі переважно критикував нинішню адміністрацію за повільну і недостатню підтримку України.

За його словами, є непоганий шанс, що це станеться. Також, за словами колишнього дипломата, ведуться розмови та існує імовірність того, що ще до саміту в Україну будуть доставлені літаки F-16, що також можна було б вважати добрим сигналом саміту.

Тож успіх Вашингтонського саміту, на думку Гербста, буде залежати від того, чи вдасться альянсу досягти успіху хоча б у двох з трьох цих питань.

Щодо можливості запрошення України до членства, Гербст вважає його нереалістичним на цьому етапі через те, що воно означало б застосування 5-ї статті статуту НАТО про колективну оборону.

Замість цього Гербст і команда експертів з питань зовнішньої політики і політики безпеки запропонували ідею розпочати переговори з Україною про вступ. Але цю ідею не підтримали ані в НАТО, ані в Україні, сказав колишній посол, хоча останнім часом до неї почали більше прислухатися в адміністрації Байдена.

Політика Трампа може відрізнятися від його нинішньої риторики – Гербст

Відповідаючи на запитання про те, якою буде політика США щодо НАТО і України після виборів, Гербст, який був послом США в Україні у 2003-2006 роках за президента-республіканця Джорджа Буша, сказав, що у випадку перемоги демократичного кандидата, нинішнього президента Джо Байдена, можна очікувати продовження нинішньої політики.

Що ж до Дональда Трампа, який також претендує на посаду президента від Республіканської партії, то його політика може виявитись менш прогнозованою і все залежатиме від тієї команди, яку Трамп призначить визначати зовнішню політику та політику безпеки.

За словами Гербста, серед головних претендентів на входження у команду Трампа з питань національної безпеки є переважно люди, які працювали з Трампом під час його президентства, і якщо вони увійдуть до складу його команди, його політика може виглядати як політика його першого терміну.

"З погляду риторики, вона була іноді проблематична, з погляду політики, - цілком керована. Найгучніші голоси в команді Трампа кажуть, що ви не побачите такої політики, якщо Трамп виграє Білий дім. Але ті самі голоси були категорично проти пакета допомоги Україні, який би не пройшов, якби Трамп не надав певної підтримки спікеру (Майку) Джонсону", – пояснює Гербст, говорячи про нещодавні переговори і голосування в Палаті представників, в результаті який пакет допомоги Україні на 61 мільярд доларів все ж було ухвалено.

За словами Гербста, "якщо Трамп переможе, тримайтеся за капелюх, це буде дещо дика поїздка (wild ride, швидкий чи захопливий досвід - ред.)".

При цьому він каже, що важко визначити, чи політика змінить нинішні пріоритети США, чи лише буде менш прогнозованою.

"Ми не знаємо, чи поїздка буде у неправильному напрямку чи просто поїздка у правильному напрямку з багатьма підйомами та падіннями", – каже Гербст.

25-го червня Радники експрезидента США Дональда Трампа генерал-лейтенант у відставці Кіт Келлог та колишній радник Трампа з національної безпеки Фред Флейц представили йому свої пропозиції щодо завершення війни в Україні, у разі його перемоги на президентських виборах.

Як повідомило агентство Reuters, план передбачає спонукання України та Росії якнайшвидше розпочати мирні переговори. При цьому США мають попередити Україну, що постачання американської військової допомоги можуть продовжиться, лише якщо Київ погодиться розпочати переговори.

Водночас США попередять Москву, що їхня відмова від переговорів призведе до посилення підтримки України Сполученими Штатами.

На додаток, іншим стимулом для Росії брати участь у переговорах могла б стати обіцянка США відкласти членство України в НАТО на тривалий період.

Стратегія, викладена Келлогом і Флейцем, є найбільш детальним планом, який дотепер розробили і оприлюднили прихильники Трампа. За словами Флейца, план був представлений Трампу, який відреагував на нього схвально.

Того ж дня у відповідь на запит Голосу Америки у виборчому штабі Дональда Трампа заявили, що пріоритетом його другого терміну на посаді президента у разі його переобрання, буде якнайшвидше закінчення війни між Росією та Україною, також він вимагатиме від європейських країн більшого внеску в підтримку безпеки.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG