Спеціальні потреби

США відзначили Хосе Андреса серед героїв гуманітарної допомоги, за його роботу в Україні


Хосе Андрес, шеф-кухар і філантроп, засновник World Central Kitchen, у Миколаєві, 15 листопада 2022 р. АP Photo/Efrem Lukatsky
Хосе Андрес, шеф-кухар і філантроп, засновник World Central Kitchen, у Миколаєві, 15 листопада 2022 р. АP Photo/Efrem Lukatsky

Не всі супергерої носять плащі або літають у повітрі, щоб рятувати світ, як у кіно. У справжньому житті герої працюють без кінематографічної помпезності у зонах конфліктів, центрах розселення біженців, постраждалих від стихійних лих районах або навіть міських їдальнях. Так представлено “героїв зі Сполучених Штатів” у статті на американському урядовому порталі, яку ретвітить офіційна сторінка Місії США при ОБСЄ 19 серпня, у Всесвітній день гуманітарної допомоги.

Як повідомляв Голос Америки, цього дня вшановують мужність та відданість гуманітарних операторів у світі. З цього приводу вони отримали привітання від політичних та релігійних лідерів світу.

Одним із таких героїв, відзначених у статті, є Хосе Андрес, засновник World Central Kitchen.

“Після неспровокованого вторгнення Росії в Україну в 2022 році World Central Kitchen створила Chefs for Ukraine, яка приготувала понад 176 мільйонів страв для переміщених осіб в Україні та біженців, які покинули країну”, – йдеться у статті.

Голос Америки неодноразово писав про благодійні вчинки Андреса та лобіювання ним збільшення обсягів допомоги для України.

Засновник World Central Kitchen Хосе Андрес відвідав Ірпінь. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:59 0:00

У лютому цього року відомий шеф-кухар особисто приїхав до постраждалого від росіян міста Ірпінь, де роздавав їжу мешканцям.

Під час слухань підкомітету Конгресу США з національної безпеки Хосе Андрес разом з представниками інших некомерційних організацій закликав до постійної підтримки України.

Хосе Андрес заснував свою некомерційну організацію World Central Kitchen у Вашингтоні у 2010 році після руйнівного землетрусу, який стався на Гаїті, у результаті якого, за даними ООН, загинуло близько 220 000 людей, а ще сотні тисяч були змушені переселитися. Відтоді кухня подала понад 250 мільйонів страв і зібрала понад 450 мільйонів доларів від донорів.

Хосе Андрес: «Україна потребує нашої допомоги». Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00

Своєю чергою, Нобелівський комітет у Всесвітній день гуманітарної допомоги відзначає Марію Склодовську Кюрі, польську та французьку науковицю, героїню Першої світової війни.

Комітет відзначив внесок жінки у подолання наслідків війни, рекомендуючи публікацію про те, “як перша жінка, яка отримала Нобелівську премію, та її геніальна донька-підліток вирішили виправити потворність війни винахідливістю та чистою людською мужністю”.

Зокрема йдеться про те, як жінки організували роботу мобільних рентгенів, які дозволяли діагностувати місце поранення у військових прямо поблизу фронту.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG