Спеціальні потреби

"Хотілося б агресивнішої заяви щодо дозволу бити по території Росії", - конгресмени про очікування від саміту НАТО


Прапори США і НАТО у Вашингтоні, США, 8 липня 2024. REUTERS/Kevin Mohatt
Прапори США і НАТО у Вашингтоні, США, 8 липня 2024. REUTERS/Kevin Mohatt

Цього тижня на саміті НАТО у Вашингтоні потрібно зосередитися не на юридичному формулюванні майбутнього України в Альянсі, а на наданні Києву дозволу завдавати ударів по російській території. Про це під час онлайн-дискусії у Foreign Policy "НАТО в новій ері" заявив конгресмен-демократ Джейк Окінклосс.

"Хотілося б агресивнішої заяви щодо дозволу бити по території Росії, зокрема по енергетичній інфраструктурі...", - сказав конгресмен.

Він висловив сподівання, що Україні дозволять "завдавати ударів у будь-який час і будь-де всередині Росії будь-якою зброєю", щоб українці могли бити не лише по місцях дислокації російських військ і промисловій базі їхньої воєнної машини, а "найголовніше – по їхній енергетичній інфраструктурі".

Нам потрібно зробити дві взаємодоповняльні речі. Перша – завдати ударів по нафтових і газових родовищах... По-друге - нам доведеться посилити санкції на найважливіші ресурси

Окінклосс зазначив, що дозвіл Києву завдавати ударів будь-де всередині Росії підтримує "більшість Конгресу".

Він наголосив, що таке рішення потрібне передусім тому, аби завадити енергетиці підживлювати російську воєнну машину: "Нам потрібно зробити дві взаємодоповняльні речі. Перша – завдати ударів по нафтових і газових родовищах. Ремонт таких речей дуже дорогий, і потрібно дуже багато часу, щоб знову їх запустити. По-друге - нам доведеться посилити санкції на найважливіші ресурси, необхідні для відновлення цих родовищ".

Водночас Окінклосс зазначив, що не вважає, що НАТО повинне "безповоротно взяти на себе зобов’язання щодо членства України".

"Я дуже сильний прихильник України від самого початку і залишатимуся ним до перемоги... Але я вірю, що безпека та економічне майбутнє України зрештою покладено на Європейський Союз... ЄС, окрім інвестицій у власну оборону, промисловий комплекс, має інвестувати у власну політичну колективну волю, щоб, коли Україна приєднається до Євросоюзу,.. вона також мала гарантії безпеки", - зазначив конгресмен.

Конгресмен-республіканець Майкл Маккол, голова комітету Палати представників із закордонних справ, висловив сподівання, що країни НАТО після саміту у Вашингтоні "вийдуть більш єдиними, ніж будь-коли", а також "згуртуються і підтримають нового генерального секретаря."

Він також наголосив, що Україні "не потрібно зв'язувати руки за спиною": "Заради Бога, дайте їм те, що їм потрібно... Нехай досягнуть перемоги... Вони дуже досвідчені. Вони дуже загартовані в боях".

Він прокоментував позицію окремих колег-республіканців щодо майбутніх відносин США з союзниками по Альянсу, зазначивши, що існує "фальшива думка, що доведеться обрати між захистом південного кордону і захистом Східної Європи від найбільшої загрози з часів, ймовірно, Другої світової війни".

Заради Бога, дайте їм те, що їм потрібно... Нехай досягнуть перемоги... Вони дуже досвідчені. Вони дуже загартовані в боях

"Мій аргумент до моїх колег полягав у тому, що якщо ви в односторонньому порядку вийдете (з Альянсу - ред.), якщо ви покинете наших союзників по НАТО і Україну, ви побачите, як виглядає 1939 рік, вони підуть далі", - сказав Маккол.

Він наголосив, що лише кілька країн НАТО не досягли цілі витратити на оборону 2% ВВП, тоді як до альянсу доєдналися такі потужні держави як Фінляндія і Швеція:

"Я був в обох країнах, там дуже сильні війська. Їм є що запропонувати. Іронія полягає в тому, що якщо Путін намагався послабити НАТО, він досягнув якраз протилежного. НАТО набагато сильніше".

Як повідомляв Голос Америки, під час зустрічей із делегаціями країн НАТО у Вашингтоні цього тижня спікер Палати представників США Майк Джонсон планує обговорити питання фінансування Альянсу.

Напередодні саміту він зазначив, що НАТО має робити більше і що кожен член НАТО повинен витрачати на оборону щонайменше 2% свого ВВП.

Раніше західні видання писали, що НАТО працює над новим планом про те, як захистити свою кампанію з підтримки України на випадок, якщо президентські вибори виграє Дональд Трамп, чиї суперечливі заяви щодо російської війни викликають занепокоєння щодо його відданості підтримці України.

Час-Time. В Білому Домі відреагували на удар РФ по лікарні "Охматдит"
please wait

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG