Спеціальні потреби

Грузинський закон "у кремлівському стилі" може призвести до переоцінки відносин країни зі США – Білий дім


Протести проти суперечливого законопроєкту про "іноземний вплив" у Тбілісі, Грузія, 14 травня 2024 року. Giorgi ARJEVANIDZE/AFP
Протести проти суперечливого законопроєкту про "іноземний вплив" у Тбілісі, Грузія, 14 травня 2024 року. Giorgi ARJEVANIDZE/AFP

Білий дім застеріг, що закон, який остаточно ухвалив парламент Грузії, і який називають також законом “про іноагентів", може спровокувати переоцінку відносин між Вашингтоном і Тбілісі.

Речниця Білого дому Карін Жан-П’єр назвала закон про “Про прозорість іноземного впливу” “кремлівським” "за стилем" і сказала, що адміністрація сподівається, що президентка Грузії накладе на нього вето.

“Ми глибоко стурбовані грузинським законодавством у кремлівському стилі про іноземних агентів, яке щойно було прийнято, і очікуємо, що президентка накладе на нього вето”, – сказала представниця Білого дому.

За її словами, США відверто висловлюють свою стурбованість законом, який суперечить демократичним цінностям, і ще більше віддалятиме Грузію від цінностей Європейського Союзу.

“І не забуваймо також про НАТО”, – додала Жан-П’єр.

Вона наголосила на тому, що десятки тисяч мирних протестувальників у Грузії виступають за євроатлантичне майбутнє своєї країни.

“Якщо цей закон буде прийнятий, це змусить нас кардинально переглянути наші відносини з Грузією”, – підсумувала речниця Білого дому.

Такі речі, як це законодавство, вони несумісні із заявленою метою
Речник Держдепу

Ведант Пател, заступник речника Держдепартаменту США також прокоментував: "Понад 80% населення Грузії бажає членства у Євросоюзі. Ми підтримуємо це прагнення ... Але такі речі, як це законодавство, вони несумісні із заявленою метою".

За словами представника Держдепу, США цінують понад 30-річні відносини та партнерство з Грузією і хотіли б продовжувати поглиблювати співпрацю. "Але наша точка зору полягає в тому, що уряд Грузії має змінити курс, яким він рухається нині", – додав посадовець.

Рішення грузинського парламенту ухвалено усупереч протестам десятків тисяч громадян країни, які вийшли на вулиці на масштабні акції. З критикою законопроєкту виступали і міжнародні партнери Грузії та опозиція всередині країни. Утім, законопроєкт отримав 84 голосів зі 150. Автори закону стверджують, що мають на меті зупинити те, що вони вважають “шкідливим зовнішнім впливом на політику країни”.

Як повідомляв Голос Америки, Міжнародна організація "Дім свободи" (Freedom House) застерігала, що “закон про "іноагентів" зблизить Грузію з репресивними режимами”, а грузинська опозиція заявила, що законопроєкт повторює російське законодавство про “іноземних агентів”, нагадує Радіо Свобода. Законопроєкт засудив і Європарламент.

“Вони не представляють народ”, – цитує агенція Reuters висловлювання грузинів про законодавців, які голосували “за”.

Люди стояли під дощем під час голосування під стінами парламенту та коментували журналістам: “Ми хочемо, щоб нам повернули нашу свободу… Росія ніколи не забере те, що вони хочуть відібрати у нас, України чи будь-якої іншої країни”.

Інші учасники протесту наголошують, пише Reuters, що вони “не хочуть повертатися в СРСР”, а дії уряду називають проросійським.

Президентка Саломе Зурабішвілі заявила раніше, що накладе вето на цей закон. Але її рішення може бути скасовано ще одним голосуванням у парламенті, який контролюється правлячою партією та її союзниками, нагадує Reuters. У інтерв'ю CNN Зурабішвілі назвала законопроєкт “точною копією” російського.

Закон у разі набуття чинності вимагатиме від організацій, які отримують понад 20% свого фінансування з-за кордону, реєстрації як агентів іноземного впливу, запроваджуючи обтяжливі вимоги щодо розкриття інформації та штрафні санкції за порушення.

Західні ЗМІ називають протести у Грузії одними з найбільших з моменту відновлення незалежності країни від Москви у 1991 році.

Видання Time називає проголосований законопроєкт загрозою демократичним свободам і прагненням Грузії приєднатися до Європейського Союзу. А CNN пише, що положення закону розроблено “за зразком подібного закону в Росії, який Кремль використовував для все більшого придушення опозиції та громадянського суспільства”.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG