Спеціальні потреби

Ураган «Айрін» завдав шкоди США на суму 7 –13 мільярдів доларів


У понеділок мешканці північного сходу США зітхнули з полегшенням. Ураган «Айрін», який протягом вихідних тероризував найбільш густонаселені райони країни, минув. Великим містам, таким як Вашингтон, Філадельфія та Нью-Йорк, вдалося уникнути найгірших передбачень синоптиків. Стихія не наробила там надто багато шкоди. Втім для багатьох менших міст «Айрін» була менш милосердною. Через сильні дощі, місцеві річки вийшли з берегів, подекуди затопивши під кількаметровим шаром води цілі міста.

На шляху урагану «Айрін» минулих вихідних опинилися 65 мільйонів американців. Наблизившись до узбережжя в районі штату Північна Кароліна, тропічний циклон посунув на північ, один за одним поглинувши усі штати на сході США – аж до кордону з Канадою. Потужні вітри, пориви яких сягали 180 кілометрів на годину, легко виривали з корінням столітні дерева. Саме падіння дерев спричинило найбільше смертей. За даними рятувальників, загинуло понад 20 людей. У суботу без електропостачання опинилося майже 5 мільйонів будинків. Втім, більшість людей були готові до такого сценарію і мали достатньо ліхтарів, батарейок та свічок.

Вітер став не найбільшою проблемою, яку принесла з собою «Айрін». Потужні опади миттю переповнювали річки і спричинили затоплення у багатьох містах та селищах північного сходу США. Влада та добровольці відчайдушно намагалися витягти з води, тих, хто не встиг вчасно евакуюватися. Надувні човни, важка будівельна техніка, пожежні машини і шкільні автобуси – все використовувалося, щоб доставити людей у безпечні місця.

У штаті Нью-Джерзі п’ятеро підлітків годину змагалися з течією, поки їм на допомогу не прийшли місцеві пожежники. Усіх п’ятьох вдалося витягти на берег.

Миттєві затоплення пережили десятки міст на північ від Нью-Йорка. Центр містечка Мараґаретсвіл у штаті Нью-Йорк буквально за кілька годин опинився під п’ятиметровим шаром води.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG