Спеціальні потреби

Очільник МАГАТЕ у відеоролику із ЗАЕС пробирається крізь чагарники під дроном та радить розібрати горілу градирню


Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі під час зйомок на Запорізькій атомній електростанції, 4 вересня 2024 року. Zaporizhzhia Nuclear Power Plant press service/Handout via REUTERS
Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі під час зйомок на Запорізькій атомній електростанції, 4 вересня 2024 року. Zaporizhzhia Nuclear Power Plant press service/Handout via REUTERS

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі у відео з його візиту на ЗАЕС заявив, що постраждалу від пожежі градирню на окупованій Росією Запорізькій АЕС, ймовірно, доведеться знести.

Такого висновку він дійшов після візиту на станцію, де побував уп’яте з часу повномасштабного вторгнення Росії. Градирня, каже Гроссі, очевидно вже не придатна для використання у майбутньому.

Гроссі опублікував відеорепортаж на сайті МАГАТЕ та у мережі Х (колишній Twitter), в якому оцінює збитки.

Гроссі у шоломі на фоні російського прапора у чагарниках довкола ЗАЕС

Гроссі у бронежилеті та шоломі спочатку пробирається разом з операторами крізь зарослі на фоні російського прапора, що майорить попереду.

Потім він виголошує заяву зсередини градирні. На відео – звуки вибухів, це знищували виявлену міну. Раніше повідомлялося, що місія МАГАТЕ не змогла встановити причину пожежі у градирні.

Візит Гроссі відзнято також дроном з повітря.

Потенційна можливість чогось серйозного не може бути виключена
Рафаель Гроссі

У відео йдеться, що роботу ЗАЕС ускладнило руйнування Каховської дамби.

“Потенційна можливість чогось серйозного” не може бути виключена, сказав Гроссі після огляду атомної станції та зокрема сховища ядерного палива.

Як повідомляв Голос Америки, перед поїздкою до ЗАЕС Гроссі заявляв що прагне уникнути ядерної аварії “за будь-яку ціну”, а ядерну електростанцію “ніколи не можна атакувати”.

Президент України Володимир Зеленський під час зустрічі із Гроссі нагадав йому:

"Обстріли критичної інфраструктури з боку РФ є найбільшою загрозою для безпечного функціонування атомних станцій в Україні. Від цього передусім страждають звичайні люди".

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG