Спеціальні потреби

Директор МАГАТЕ особисто поїде на Курську АЕС у вівторок


Курська АЕС має старі реактори, подібні до тих, що працювали на Чорнобильській АЕС. "Вони не мають захисного купола, там просто звичайний дах, що означає, що серцевина реактора достатньо вразлива", - сказав директор МАГАТЕ в інтерв'ю Bloomberg TV.
Курська АЕС має старі реактори, подібні до тих, що працювали на Чорнобильській АЕС. "Вони не мають захисного купола, там просто звичайний дах, що означає, що серцевина реактора достатньо вразлива", - сказав директор МАГАТЕ в інтерв'ю Bloomberg TV.

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі назвав ситуацію навколо Курської АЕС в Росії "серйозною" і заявив, що сам очолить поїздку місії МАГАТЕ до станції у вівторок.

"Ситуація змінюється і життєво важливо, щоб коли я прибув на станцію завтра, я зміг на власні очі побачити ситуацію і обговорити подальші дії, які можуть знадобитись, щоб оцінити ядерну безпеку та умови безпеки на КАЕС", - заявив Гроссі.

Гроссі згадав про принципи ядерної безпеки, що застосовуються для захисту Запорізької АЕС, української атомної електростанції, яка з 2022 року перебуває під контролем російських сил і зазначив, що потрібно поважати ці принципи щодо будь-якої атомної електростанції.

Після того як Україна розпочала вторгнення в Курську область 6 серпня, МАГАТЕ закликало як Росію, так і Україну проявити "максимальну стриманість", щоб "уникнути ядерної аварії з потенційними серйозними радіологічними наслідками" на Курській АЕС.

Курська АЕС має чотири радянські реактори РБМК-1000. Ці реактори мають таку саму конструкцію, як ті, що були встановлені на Чорнобильській атомній електростанції.

Така застаріла модель реактора є більш небезпечною, адже не передбачає додаткового захисту, каже Гроссі.

"Вони не мають захисного купола, там просто звичайний дах, що означає, що серцевина реактора достатньо вразлива", - сказав Гроссі в інтерв'ю Bloomberg TV.

Він зауважив: "Якщо додати факт того, що наближаються війська, об'єктивно на відстань артилерійського пострілу, звичайно це надзвичайно непокоїть мене і агенцію".

Наразі два реактори Курської АЕС зупинені, а два інші працюють у нормальному режимі. Будівництво двох нових реакторів на станції було розпочато у 2018 році. Зараз ці нові блоки ще не введені в експлуатацію.

Російські війська захопили Чорнобильську АЕС та Запорізьку АЕС — найбільшу в Європі — на початку повномасштабного вторгнення в Україну у 2022 році. Хоча Чорнобильську АЕС було згодом звільнено, війська РФ досі контролюють ЗАЕС.

Президент України Володимир Зеленський та інші українські посадовці неодноразово звинувачували Росію у "ядерному шантажі" через окупацію ЗАЕС.

МАГАТЕ має постійну наглядову місію на Запорізькій станції та видає регулярні публічні звіти про її стан.

Російська державна атомна компанія "Росенергоатом" заявила в п'ятницю, що блок № 4 на станції буде відключено від мережі в неділю для, як вона назвала, "планового профілактичного ремонту" тривалістю 59 днів. Зазначається, що робота передбачає модернізацію та продовження терміну служби обладнання.

Росія не надаючи доказів звинувачує Україну у спробах ударів по Курській АЕС. Україна наразі не коментувала ці заяви.

В статті використано матеріали Reuters, AP.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG