Спеціальні потреби

МАГАТЕ: безпека на ЗАЕС погіршується


"Немає ознак зменшення бойової діяльності поблизу станції, попри постійні заклики директора Гроссі до стримування", - йдеться в заяві МАГАТЕ. 
"Немає ознак зменшення бойової діяльності поблизу станції, попри постійні заклики директора Гроссі до стримування", - йдеться в заяві МАГАТЕ. 

МАГАТЕ висловило занепокоєння через погіршення безпеки на Запорізькій атомній електростанції після удару дрона по дорозі поблизу території станції, що стався 18 серпня. Дрон впав поблизу охолоджувальних озер в 100 метрах від Дніпровської електромережі, що залишається єдиним джерелом струму для ЗАЕС, повідомили в Агенції.

"Ми знову бачимо ескалацію небезпек для Запорізької АЕС, - каже директор МАГАТЕ Маріано Гроссі. - Мене це досі надзвичайно непокоїть, і я повторюю свій заклик до максимальної стриманості від обох сторін і закликаю ретельно дотримуватись п'яти принципів захисту станції".

ЗАЕС, найбільша атомна електростанція в Європі, перебуває під російською окупацію практично з початку повномасштабного вторгнення Росії до України, з березня 2022 року. З квітня реактори ЗАЕС перебувають у стані холодної зупинки.

Минулого тижня спостерігачі МАГАТЕ, які перебувають на станції, повідомили про те, що часто чують вибухи, постріли з рушниць та артилерії на різних відстанях від станції. "Немає ознак зменшення бойової діяльності поблизу станції, попри постійні заклики директора Гроссі до стримування", - йдеться в заяві МАГАТЕ.

МАГАТЕ також відзначило, що пожежа минулого тижня на станції хоч і спричинила значну шкоду, але нагальної загрози для ядерної безпеки немає.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG