Спеціальні потреби

Американці власноруч беруться за прибирання стихійних звалищ


Стихійні смітники це проблема, яка вже давно стала загальною для мешканців усієї планети, від країн на шляху розвитку до заможних держав.
Для Олівієра Джірона боротьба з цим екологічним та суспільним злом стала справою його життя. Після подорожі до історичного міста інків Мачу-Пікчу, місцевість навколо якого завалена тонами сміття, молодий чоловік тепер їздить передмістями Вашингтона у пошуках стихійних звалищ, фотографує їх, а відтак залучає громаду до розчищення території. І кількість волонтерів, готових долучитись до справи оновлення обличчя планети, зростає.

Лісопаркова зона – чудове місце для відпочинку та… нелегального сміттєзвалища. Олівієр не довелось довго переконувати людей зібратися одного дня для розчищення непотребу. Дженніфер Бомбадір негайно погодилася допомогти:

«Я трохи здивована скільки тут усього накидали».

Маурін Джоен навіть заохочувала до участі своїх друзів через Фейсбук:

«Це добра справа допомагати екологічному товариству, роботи у них завжди багато», – каже вона.

Волонтер Філіп Летаса обурюється тим, що люди дозволяють собі перетворювати зелену зону на сміттєзвалище:

«Це безвідповідально, легковажно та егоїстично. Хтось робить свої проблеми чиїмись».

Він висловлює сподівання, що їх зусилля привернуть увагу до проблеми забруднення довкілля:

«Ми також сподіваємося довести до відома власників цієї землі, що вони можуть запобігти незаконному засміченню, спорудивши огорожу і поставивши знаки, що забороняють смітити».

Організатор акції Олівієр Джірон використовує сміття, яке збирають волонтери, для створення творів мистецтва, щоби таким чином змусити порушників переоцінити їх дії.

«Це діалог, який я почав з ними, щоби вони подивилися на своє сміття з іншої точки зору», - говорить він.

Чимало людей у світі вже по-іншому дивляться на сміття, дякуючи глобальному рухові, що почався у 2008-му році в Естонії, де протягом 5 годин 50 тисяч волонтерів прибирали країну.

«З цього часу рух охопив 85 країн, цього року кампанію назвали Приберемо світ. У США осередок руху діє у Сан-Франциско, з яким я налагодив контакти, є група і у Нью-Йорку, а тепер я почав рух у Вірджинії», - говорить Олівієр Джірон.

«Це добра справа допомагати екологічному товариству, роботи у них завжди багато»
Маурін Джоен, волонтер

Ден Дієз, який започаткував екологічний рух на Філіппінах, познайомився з Олівієром через «Фейсбук», і на його запрошення приїхав у Вірджинію допомогти розчистити завали сміття:

«Коли я подорожую, я не хочу бути просто туристом. Я хочу бути задіяним у житті громади, ближче пізнати культуру, знайти друзів», - додає він.

Саме на таких друзів і покладається Олівієр, друзів, які приєднаються до руху очищення нашої планети від сміття.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG