Спеціальні потреби

Три фактори стійкості економіки України, що здивували МВФ


Цього тижня у Вашингтоні відбуваються щорічні збори Міжнародного валютного фонду та Світового банку
Цього тижня у Вашингтоні відбуваються щорічні збори Міжнародного валютного фонду та Світового банку

В МВФ відзначають стійкість української економіки в час війни та здатність адаптуватись до економічних шоків - попри зниження прогнозу зростання для України.

В новому прогнозі Світової економіки Міжнародний валютний фонд знизив оцінку зростання ВВП України цього року до 3% з 3,2% (в квітневому прогнозі). На 2025 рік прогноз знижено до 2,5% з попереднього прогнозу 6,5%.

Цей перегляд пов'язаний із надзвичайними руйнуваннями енергетичної інфраструктури і очікуваним зростанням складнощів економіки України, сказав в інтерв'ю Голосу Америки високопосадовець Міністерства фінансів США Брент Німен. Він, однак, зазначив, що Україна показує здатність добре керувати в надзвичайно складних умовах і добре виконувати програму МВФ.

Фонд, який раніше прогнозував завершення війни в Україні вже цього року, тепер прогнозує, що війна триватиме і в 2025 році. Відповідний прогноз закріплено в п'ятому перегляді програми Фонду для України. Ця зміна прогнозу важлива, вказує старша науковиця Інституту економічних досліджень Олександра Бетлій.

Така зміна прогнозу, каже Бетлій в інтерв'ю Голосу Америки, впливає на економічний прогноз і закладає в програму Фонду оцінку фіскальних потреб з врахуванням продовження війни. Раніше Фонд прогнозував, що війна завершиться всередині 2024 року, що не дозволило добре передбачити потреби фінансування, каже дослідниця.

"Цього року проблемою стало те, що в програмі і в бюджеті було закладено кінець більш активних дій в середині року, і в результаті ми стикнулися з тим, що уряду не вистачало грошей на оборонну безпеку, і МВФ довелося поміняти свій прогноз", - каже Бетлій.

У Фонді відзначають: попри війну Україні вдалось втримати макроекономічну стабільність і уникнути колапсу.

Гевін Грей, голова місії МВФ в Україні назвав три фактори, що забезпечили стійкість економіки України:

1. Уряд та НБУ активно діяли, щоб відновити стабільність після початку повномасштабного вторгнення. Уряд відданий тому, щоб швидко відновити нормальне управління країною, на тлі таких викликів, як атаки на енергетику.

Про це Грей заявив у виступі на події, присвяченій відбудові України, яку в межах засідання МВФ та Світового банку провело посольство Італії у Вашингтоні у вівторок. Було збережено податкові надходження, відзначає посадовець: "Донори допомагають Україні, але Україна зіграла свою роль, розділивши тягар". Центробанк швидко діяв після початку війни, зберігши стабільність валютного курсу, додає він.

2. Продовження реформ. "Що справді вражає, це те, що за цих умов реформи було продовжено, вмотивовані, частково необхідністю прогресу на шляху до ЄС", - каже Грей

3. Приватний сектор продовжив працювати і адаптуватись до шоків війни. "Це нас здивувало, адже ми не були певні, що економіка зростатиме в час війни. Приватний сектор показав надзвичайну стійкість", - відзначає посадовець.

Щорічний збір МВФ: чого чекати Україні. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:08:54 0:00

  • 16x9 Image

    Оксана Бедратенко

    Вебредакторка, журналістка, економічна оглядачка Української служби Голосу Америки. Висвітлюю теми міжнародних санкцій, економіки воєнного часу, світові тенденції на ринках нафти та газу, новини фінансової сфери. Пояснюю просто складні теми міжнародних відносин, економіки США, України та світу, як в розлогих статтях, так і в коротких графічних відео.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG