Спеціальні потреби

Українців меншає, іноземців більшає в Україні


В Україні більшає кількість іммігрантів – переважно за рахунок вихідців з Росії. Зростання майже вдвічі більше в порівнянні з 2008 роком. Збільшення іммігрантів відбувається на фоні міграції українців, які їдуть на заробітки до сусідніх країн та загального скорочення чисельності населення України.

Торік на постійне місце проживання до України приїхало 64796 осіб, з них майже 20 тис. з Російської Федерації. Такі дані оприлюднила Державна служба статистики. Для порівняння, з Туреччини приїхало 3014 осіб, з В’єтнаму – 2522, а зі Сполучених Штатів – 1055 осіб.

Частка вихідців з Росії, які переїхали жити до України, була найвищою в 2011 році, і протягом останніх років демонструвала стабільне зростання. Так в 2010 році цей показник становив 14602, а в 2008-му – 8703.

«Ця тенденція може бути відгомін історії, адже велика вірогідність того, що люди, які повертаються, мають або мали певний зв’язок з Україною», – розповів Голосу Америки керівник відділу міграційних досліджень Інституту демографії Олексій Позняк. «Можливо, це хто раніше тут жили, або мають родичів, і тільки зараз – вийшли на пенсію і вирішили переїхати в Україну».

До іншої групи тих, хто вирішує оселитися в Україні належать власне українці, які ще раніше виїхали шукати кращого життя в країні східного сусіда, але не прижилися там і зараз вирішили повернутися.

Хоч і не значне, проте збільшення громадян США та країн Західної Європи, які приїздять на постійне проживання до України, Позняк пояснює виходом на національний ринок більшої кількості іноземних компаній та представництв міжнародних організацій, які схильні привозити своїх співробітників.

В той же час, у зв’язку зі скороченням чисельності населення, імміграція може стати важливим економічним фактором для країни. Нагадаємо, за даними Державної служби статистики на 1 січня 2012 р. чисельність населення України становила 45 млн 633,6 тис. осіб, це менше на 144,9 тис. ніж минулого року.

«Зважаючи на демографічний спад, імміграція здатна мати позитивний вплив на соціально-економічний розвиток України, якщо мігранти заповнюватимуть вакантні робочі місця й відраховуватимуть кошти до пенсійної та соціальної систем. Але для всього цього потрібно розробити ефективні системи управління міграцією», – сказав у коментарі Голосу Америки Марк Ханбурі, експерт представництва Міжнародної організації з міграції в Україні.

Втім, саме відсутність національної імміграційної стратегії експерти називають однією з головних проблем. Тільки торік було прийнято план заходів по міграційній політиці та її реалізації. Оскільки впровадження плану знаходиться на початковому етапі, то про будь-які результати говорити зарано. Експерти зазначають, що це був перший приклад комплексного підходу до міграційної політики на рівні держави.

Скептики говорять, що трудова міграція Україні не загрожує, адже в країні стабільно зростає рівень прихованого безробіття. В зв’язку з тим, що західні сусіди зміцнили власні кордони, наша країна більше не розглядається навіть як транзитна для тих, хто прагнув з часом переїхати на Захід. Втім, про міцність власних кордонів також не варто забувати, наголошують експерти.

«За даними Світового банку, міграційний коридор Російська Федерація – Україна є другим найбільшим у світі після коридору Мексика – Сполучені Штати. Коридор Україна – Росія займає третє місце, із вельми незначним відставанням. Тому за збереження балансу переміщень в обох напрямках, чисте зростання міграції в Україну буде невеликим», – сказав Ханбурі.

Саме тому, на думку експертів, для вирішення демографічної проблеми важлива скоординована державна політика, щодо іммігрантів та зменшення зовнішньої трудової міграції серед українців. До речі, показники останньої за минулий рік сягнули 2 млн. осіб.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG