Спеціальні потреби

На з'їзді Республіканської партії агенти з безпеки відгороджують Трампа від юрби


Колишній президент США та кандидат у президенти від Республіканської партії Дональд Трамп на форумі у Мілуокі, штат Вісконсин, 16 липня 2024 року.
Колишній президент США та кандидат у президенти від Республіканської партії Дональд Трамп на форумі у Мілуокі, штат Вісконсин, 16 липня 2024 року.

У вівторок увечері в залі національного з’їзду Республіканської партії кандидат у віцепрезиденти США Джей Ді Венс вітав і тиснув руки схвильованим учасникам з'їзду, прямуючи до свого місця.

Це помітно контрастує із колишнім президентом США Дональдом Трампом, який увійшов до зали через кілька хвилин і якого відокремила від прихильників колона агентів секретної служби. Вухо Трампа все ще забинтоване після спроби вбивства. Замість рукостискань чи привітань присутніх він погрозив камері кулаком.

Контраст підкреслює нову реальність, з якою зіткнувся Трамп після того, як озброєний чоловік відкрив стрілянину на його мітингу в Пенсильванії в суботу, що викликало сумніви в спроможностях установи, яка має захищати президента, колишніх президентів і кандидатів від основних партій. Виборчий штаб Трампа також має пристосуватися до нових реалій після того, як він опинився за кілька міліметрів від смерті чи серйозних поранень на тлі попереджень правоохоронних органів про загрозу посилення політичного насильства.

Представники штабу Трампа відмовилися коментувати посилення засобів безпеки та те, як це може вплинути на його подальше спілкування з виборцями.

"Ми не коментуємо деталі безпеки президента Трампа. З усіма запитаннями слід звертатися до Секретної служби Сполучених Штатів", – заявив речник кампанії Трампа Стівен Ченг.

Міністр внутрішньої безпеки Алехандро Майоркас, чиїй установі підпорядковується Секретна служба, заявив у понеділок, що він не може обговорювати "специфіку захисту або внесені вдосконалення, оскільки вони включають чутливу тактику та процедури. Однак я можу сказати, що персонал та інші захисні ресурси, технології та можливості були додані".

Секретна служба вже зміцнила захист Трампа за кілька днів до нападу після непов’язаної загрози з боку Ірану, заявили у вівторок двоє посадовців США. Але додаткова охорона не завадила озброєному чоловікові, який стріляв із сусіднього даху, вбити одного глядача та поранити Трампа і двох інших людей.

Згідно зі спільним розвідувальним бюлетенем Національної безпеки та ФБР, текст якого отримала агенція Associated Press, співробітників ФБР і Міністерства внутрішньої безпеки "непокоїть загроза подальших актів насильства або актів помсти після цього нападу". Бюлетень містить попередження, що поодинокі особи та невеликі групи "продовжуватимуть розглядати мітинги та передвиборчі заходи як привабливі мішені".

Ще одним свідченням посилення загроз безпеці стало те, що чоловіка, озброєного пістолетом AK-47, у лижній масці та з тактичним рюкзаком, затримали в понеділок біля форуму Fiserv, де проходить з'їзд.

Через напад, засоби безпеки посилили не лише для Трампа. Охорону президента США Джо Байдена також посилили. Його охороняло більше агентів, коли він йшов до літака Air Force One, щоб летіти до Лас-Вегаса в понеділок увечері. Незалежний кандидат Роберт Ф. Кеннеді-молодший також отримав захист Секретної служби після стрілянини.

Штаб Трампа також розмістив постійну озброєну охорону біля своїх офісів у Флориді та Вашингтоні, округ Колумбія.

Трамп уже запланував свій наступний мітинг у Гранд-Рапідс, штат Мічиган, на суботу. Саме там він з’явиться з Венсом на їхній першій спільній події.

Але нова ситуація ускладнює, принаймні на цей час, регулярну взаємодію Трампа з прихильниками, роздачу автографів, позування для фотографій та рукостискання на заходах.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG