Спеціальні потреби

Чи існує сексизм в українській політиці?


Про сексизм в українській політиці розповіли Сироїд, Заліщук, Смаглій. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:01 0:00

Про сексизм в українській політиці розповіли Сироїд та Заліщук. Відео

Своїми думками з цього приводу в день 8 березня поділилися троє успішних жінок – віце-спікер, науковець і народний депутат.

Ранок восьмого березня Оксана Сироїд зустрічає в аеропорту: щойно повернулася з робочої поїздки до Харкова. Як каже віце-спікер українського парламенту, вона відзначає релігійні свята і державні, а до міжнародного жіночого дня – байдужа:

«Свята, які є рудиментом радянської системи, для мене не є святом і я сьогодні прилетіла власне, щоб попрацювати».

Вона досягла вершин політичного олімпу: стала першою в історії Україні жінкою в президії Верховної Ради. Проблема в тому, що для української політики це досі виняток, а не правило.

«Чоловік, коли він приходить на якусь посаду, вважається, що він вже вартий цієї посади. Коли приходить на якусь посаду жінка, до неї ставлення таке, що вона повинна ще цю посаду заслужити. Коли я прийшла на посаду віце-спікера, до мене було поблажливе таке ставлення. Один із депутатів в один із перших днів назвав мене “дєвочка із президії”. Але до честі багатьох наших чоловіків, це їх обурило. І вони дуже гідно себе повели і сказали, це – заступник голови ВР, це не “дєвочка”».

Сексизм побутує не лише в українській політиці, але й усюди, де йдеться про владу і чини, каже науковець з Інституту Кеннана у Києві Катерина Смаглій.

Свята, які є рудиментом радянської системи, для мене не є святом
Оксана Сироїд

«Коли ви заходите до будь-якої аудиторії чи зали, де відбувається якась конференція, серйозні дебати, презентації досліджень, обговорення політичних питань, ви побачите, що за столом в першому ряду сидять переважно чоловіки, а жінки вони далі позаду, в другому ряду або на якихось приставних стільчиках, щось акуратно записують за чоловіками».

Восьме березня для неї звичайний робочий день. Працює над виставкою світлин про Майдан: покажуть перед референдумом у Голландії, щоб переламати громадську думку на користь України. До жіночого дня в неї ні особливих сентиментів, ні заперечень.

Сьогодні 8 березня не можна було бути де-інде, аніж тут - на підтримку Надії Савченко
Світлана Заліщук

Не за святковим столом, а ходою на підтримку Надії Савченко відзначає 8 березня інша жінка-політик Світлана Заліщук.

«Сьогодні 8 березня не можна було бути де-інде, аніж тут».

Хоча кількість жінок-депутатів збільшується, каже вона, але чоловіки не готові добровільно здавати позиції. Вихід – встановити в органах влади квоти для жінок, вважає народний депутат.

Сексизм побутує не лише в українській політиці, але й усюди, де йдеться про владу і чини
Катерина Смаглій

«Політика досі залишається чоловічою професією. На жаль. В силу економічних, історичних передумов, культури. Ми намагаємося в парламенті змінити це через ухвалення нових законів».

Саме це для неї принципове питання. А не те, святкувати чи ні 8 березня.

«Я не беру участі у цих суперечках – це свято чи не свято. Це пострадянська традиція. Якщо мені дарують квіти – я не ображаюся і не влаштовую акції протесту. Але особисто їх і не очікую».

Дивіться також: Найвпливовішою "першою леді" США називали Ненсі Рейган і ось чому

Найвпливовішою "першою леді" США називали Ненсі Рейган і ось чому. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:44 0:00

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG