Спеціальні потреби

"Великій Британії, Європі, Сполученим Штатам дуже важливо зрозуміти деталі плану перемоги президента Зеленського". Інтерв'ю з Ламмі


Девід Ламмі очолив міністерство закордонних справ Великої Британії у липні 2024 року, і відтоді активно адвокатує за посилення підтримки України.
Девід Ламмі очолив міністерство закордонних справ Великої Британії у липні 2024 року, і відтоді активно адвокатує за посилення підтримки України.

"Позиція Великої Британії продовжує бути абсолютно чіткою – ми стоїмо пліч-о-пліч з українцями. Важливо, щоб Україна мала кошти, військову, а також політичну, дипломатичну та гуманітарну допомогу, щоб пережити 2025 рік", – переконаний міністр закордонних справ Великої Британії Девід Ламмі.

Про це він заявив в інтерв’ю кореспондентці Голосу Америки Ірині Соломко, у Нью-Йорку під час так званого "високого тижня" за участю голів держав, який відкрив 79-ту Генеральну Асамблею ООН.

Ламмі разом з очільником британського уряду Кіром Стармером під час перебування у Нью-Йорку зустрівся з українським президентом Володимиром Зеленським, аби знову обговорити ті виклики, з якими зіштовхується Україна в контексті війни з Росією.

Зустріч відбулася через два тижні після того, як Ламмі вперше з моменту призначення на посаду відвідав Україну. У Києві він разом з державним секретарем США Ентоні Блінкеном зустрівся з Володимиром Зеленським, щоб обговорити питання далекобійної зброї та потреб Сил оборони України.

Про підтримку Великої Британії, перемовини щодо зняття для України обмежень для ударів західною зброєю углиб Росії, а також про те, чи витримає Україна та світ ще мінімум два роки війни Девід Ламмі розповів в інтерв’ю Ірині Соломко.

Розмова була скорочена та відредагована для плинності та ясності.

11 вересня Ламмі разом зі своїм американським колегою вперше приїхав до Києва
11 вересня Ламмі разом зі своїм американським колегою вперше приїхав до Києва

Ірина Соломко, кореспондентка Голосу Америки: Раніше ви заявляли про те, що союзники повинні проявити сміливість у цей вирішальний для України час та зняти обмеження на використання наданих заходом ракет далекого радіусу дії по території РФ.

І тут на Генеральній Асамблеї ООН присутні багато ваших колег із різних країн. Чи мали ви можливість обговорити це питання. наприклад, з міністеркою закордонних справ Німеччини чи США?

Девід Ламмі, міністр закордонних справ Великої Британії: Мені було дуже важливо два тижні тому відвідати разом з державним секретарем США Блінкеном Україну, щоб побачити все на власні очі, обговорити з президентом Зеленським потреби України, коли країна наближається до зими.

А також переконатися, що ми продовжуємо як союзники забезпечувати Україні найсильнішу можливу позицію, щоб протистояти цій агресії, яку ми бачимо з боку Володимира Путіна. І саме тому я також разом із прем’єр-міністром Стармером відвідав Білий дім.

Важливо, щоб ми згуртували Глобальний Південь, щоб переконатися, що вони не потрапляють у пастку російської пропаганди

Позиція Великої Британії продовжує бути абсолютно чіткою – ми стоїмо пліч-о-пліч з українцями. Важливо, щоб Україна мала кошти, військову, а також політичну, дипломатичну та гуманітарну допомогу, щоб пережити 2025 рік. І, звичайно, тут, на Генеральній Асамблеї ООН, я ще раз зустрінуся з Зеленським.

Але також надзвичайно важливо, щоб ми згуртували Глобальний Південь, щоб переконатися, що вони не потрапляють у пастку російської пропаганди та зусиль РФ щодо дестабілізації міжнародної спільноти. А також, щоб Росія не відвертала їхню увагу від того, що вона робить насправді — завозить балістичні ракети з Ірану і використовує їх проти українських чоловіків, жінок і дітей.

І.С.: Чи можете ви поділитися деталями цієї зустрічі між прем’єр-міністром Стармером і президентом Байденом у Вашингтоні?

Тому що неофіційно є інформація, що Велика Британія вже дуже близька до рішення дозволити українцям використовувати далекобійні ракети, на додаток, що нібито неофіційно дозвіл є.

А от США трохи далі від цього рішення. Тож чи можете ви поділитися з нами будь-якими подробицями цієї розмови, і що саме викликає занепокоєння США?

Д.Л.: Я вважаю, нам, Великій Британії, Європі й, звісно, Сполученим Штатам, дуже важливо зрозуміти деталі плану перемоги президента Зеленського. І вже днями він докладно представить його найближчим союзникам. Звичайно, я не буду спекулювати на тому, що там, бо не хочу надавати жодної переваги Володимиру Путіну.

Але я справді чітко розумію, що настав час для західних союзників проявити сміливість і мужність, тому що Володимир Путін вважає, що може перемикнути нашу увагу. Він вважає, що нам не вистачить терпіння, щоб бути з нашими українськими друзями.

Ось чому Велика Британія виділила 3 млрд фунтів стерлінгів для того, щоб Україна могла придбати та мала усю необхідну військову техніку, не лише цього року, а кожного року – стільки, скільки буде потрібно. І це те, що я сказав моїм колегам-міністрам закордонних справ країн Групи семи під час нашої зустрічі у Нью-Йорку. Це та позиція, яку ми маємо забезпечити Україні.

USA-BRITAIN/
USA-BRITAIN/

І.С.: Коли, на вашу думку, це важливе рішення щодо зняття обмежень щодо використання західної зброї по російських військових цілях можуть ухвалити?

Д.Л.: Ми зустрічаємося тут, на Генеральній Асамблеї ООН. Я знаю, що президент Зеленський зустрічається з президентом Байденом у Вашингтоні. Попереду також зустріч Групи двадцяти. Тож я очікую, що впродовж найближчих днів і тижнів ми будемо мати дуже сильну позицію, щоб забезпечити Україну усім необхідним, оскільки ми наближаємося до цієї важкої зими 2025-го року.

Всі дані нашої розвідки свідчать, що ситуація для Володимира Путіна стане набагато складнішою, вже наступного року

І дозвольте мені чітко пояснити, що я маю на увазі. Всі дані нашої розвідки свідчать, що ситуація для Володимира Путіна стане набагато складнішою, вже наступного року. Його економіка в поганому стані. Йому буде дуже важко впоратися із кількістю втрат і жертв, яких він зазнав.

Водночас, коли ми дивимось на те, що робить Україна… Їй вже вдалось відвоювати половину захоплених земель. Їй вже вдалось вибити Путіна із Чорного моря. Вона пішла у наступ в Курській області й, сподіваюсь, утримає ці позиції. Насправді саме зараз той момент, адже ми переходимо з осені у зимовий період, коли Захід має продемонструвати свою сміливість та абсолютну відданість.

І.С.: Але що є червоною лінією для лідерів, які виступають проти того, щоб Захід дозволив використовувати свої ракети по ударах у глиб Росії? Те, що це може призвести до Третьої світової війни? Що Путін може застосувати ядерну зброю проти Заходу чи України? Що ви чуєте від людей, які цим стурбовані?

Д.Л.: Згідно зі статутом ООН та статті 51, ми чітко розуміємо, що Україна має право захищати себе від цих жахливих атак з боку Росії. І ми зробимо все можливе в рамках міжнародного права та правил залучення, щоб підтримувати Україну та захищати її.

Britain's Shadow Foreign Secretary Lammy and Shadow Defence Secretary Healey visit Ukraine
Britain's Shadow Foreign Secretary Lammy and Shadow Defence Secretary Healey visit Ukraine
Ціна відмови від підтримки України була б набагато вищою у фінансовому сенсі

І.С.: Нещодавно ви заявили, що, ймовірно, війна ще триватиме мінімум два роки, до 2026 року. Вона триває вже понад два з половиною роки. Це дуже виснажливо для української економіки, для західної економіки, для всіх.

Як ви думаєте, чи зможе Україна проіснувати ще два роки у таких умовах? І чи зможе Захід так довго підтримувати Україну?

Д.Л.: Говорімо прямо — війна може закінчитися завтра, якщо Путін виведе свої війська. Так це закінчиться. Залиш Україну!

Війна може закінчитися завтра, якщо Путін виведе свої війська

Але за відсутності у Путіна будь-якого бажання вести переговори, ми повинні продовжувати підтримувати Україну.

Бо ціна відмови від підтримки України була б набагато вищою у фінансовому сенсі. Адже тоді б витрати на оборону суттєво зросли для всіх західних союзників. І балтійський кордон був би дуже вразливим до погроз Путіна. Тому ми стоїмо з Україною стільки, скільки потрібно. І я цілком впевнений, що ми це витримаємо.

Звісно, ця війна буде вирішена лише політичним шляхом – це також повертає нас до гарантій безпеки, які потрібні Україні. І ми у Сполученому Королівстві завжди вірили, що шлях України до вступу у НАТО - дуже важливий вимір цих гарантій безпеки.

Форум

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG