Спеціальні потреби

США ввели нові санкції проти Ірану за поставки балістичних ракет Росії


Архівне фото іранської державної агенції, де, як повідомляє агенція, зображено навчання з іранською ракетою Fath-360
Архівне фото іранської державної агенції, де, як повідомляє агенція, зображено навчання з іранською ракетою Fath-360

Основні іранські комерційні авіалінії потрапили під санкції США через їхню роль у поставках зброї та компонентів Росії для війни проти України.

Велика Британія, Франція та Німеччина також ввели обмеження на діяльність Iran Air на своїй території.

"Ми вживаємо негайних кроків, щоб скасувати двосторонні угоди про повітряні перевезення з Іраном", – йдеться в спільній заяві міністрів закордонних справ Британії, Франції та Німеччини.

У заяві також мовиться, що до санкційного переліку долучені також важливі установи, які пов'язані з передачею балістичних ракет та іншої зброї Росії.

Під нові санкції США також потрапили кораблі, десять осіб та три організації. Уряд США звинувачує цих осіб та організації в поставках Росії зброї, компонентів, БпЛА та балістичних ракет малої дальності.

Іран та Росія підписали контракт на поставку сотень ракет наприкінці 2023 року, повідомляють в уряді США. Росія отримала першу поставку балістичних ракет малої дальності з Ірану у вересні 2024 року, йдеться в повідомленні Міністерства фінансів США. А до того, мовиться в повідомленні, влітку 2024 року російські військові пройшли навчання в Ірані.

"Іран вирішив інтенсифікувати свою участь в незаконній російській війні", – заявив заступник міністра фінансів США Воллі Адеємо.

Посадовець додав: "Сьогодні Сполучені Штати та наші союзники вживають спільних дій у відповідь на нерозсудливе рішення Ірану надати Росії балістичні ракети для застосування у загарбницькій війні проти України, незважаючи на обмеження міжнародної спільноти: введені у відповідь на надання ударних БпЛА Росії і величезну кількість свідчень руйнувань цивільної інфраструктури, спричиненої застосуванням Росією таких БпЛА".

Радник з питань комунікацій у сфері нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі заявив пресі у вівторок, що Росія планує використати іранські ракети проти українських цивільних "протягом наступних тижнів".

Він наголосив, що хоча Росія має свої балістичні ракети, постачання іранських ракет малої дальності до 75 миль (120 км, – ред.) дозволяє Росії обстрілювати більш віддалену від її кордонів територію України.

Перевагою таких ракет є їхня висока швидкість, тому, за словами Кірбі, останній пакет допомоги Україні включав додаткові можливості протиповітряної оборони.

А міністр оборони Ллойд Остін працює з партнерами в рамках групи "Рамштайн", щоб надати Україні додаткові ракети Patriot для протидії саме цій загрозі, додав Кірбі.

Іран заперечує поставки зброї Росії.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG