Спеціальні потреби

Корабель США прямує до Гази для побудови порту для гуманітарної допомоги. Єгипет намагається відновити переговори між Ізраїлем та ХАМАСом


Корабель армії США "Генерал Френк С. Бессон" перед відправленням до Середземного моря, після того, як президент Байден оголосив, що США надаватимуть гуманітарну допомогу Газі морем, 9 березня 2024 р. (Фото: US CENTCOM через X/Handout через REUTERS)
Корабель армії США "Генерал Френк С. Бессон" перед відправленням до Середземного моря, після того, як президент Байден оголосив, що США надаватимуть гуманітарну допомогу Газі морем, 9 березня 2024 р. (Фото: US CENTCOM через X/Handout через REUTERS)

В міру того, як війна між Ізраїлем та ХАМАСом продовжує вирувати у Газі, напередодні священного мусульманського місяця Рамадан, який починається у понеділок, 11 березня, західні країни прискорюють доправлення гуманітарної допомоги цивільному населенню Гази, включно морським шляхом.

Центральне командування США оголосило про відрядження військового корабля США до Гази з метою будівництва там тимчасового морського порту, який слугуватиме воротами для гуманітарних вантажів, що надходять до смуги.

“9 березня 2024 року корабель армії США (USAV) “Генерал Френк С. Бессон” (LSV-1) із 7-ї транспортної бригади (експедиційної) 3-го командування експедиційного забезпечення XVIII повітряно-десантного корпусу відправився з об’єднаної бази Ленглі-Юстіс в подорож до Східного Середземномор’я, менш ніж через 36 годин після того, як президент Байден оголосив, що США нададуть гуманітарну допомогу Газі морем”, - йдеться в повідомленні Центрального командування США в мережі Х.

Центральне командування схарактеризувало “Бессон” як судно матеріально-технічного забезпечення. Його мета – доправити у Газу “перше обладнання для встановлення тимчасового пірса для доставлення життєво важливих гуманітарних товарів”.

Під час своєї щорічної промови про становище в країні у четвер, 7 березня, президент Джо Байден оголосив, що доручив військовим США очолити будівництво порту на середземноморському узбережжі Гази.

Як повідомляє видання The Hill з посиланням на американське військове відомство, будівництво тимчасового порту для надання допомоги Газі займе два місяці, й потребуватиме залучення 1000 військовослужбовців.

За словами прессекретаря Міністерства оборони США генерал-майора Пета Райдера, заяву якого наводить видання The Hill, в Газі не планують розміщати американських військових.

Раніше США також розпочали доставляти гуманітарну допомогу населенню Гази, скидаючи її з військово-транспортних літаків на парашутах. Як повідомило Центральне командування США, у неділю, 10 березня, США та Йорданія здійснили чергову таку операцію, скинувши на парашуті понад 11 500 харчових пайків, а також рис, борошно, макарони та консерви, над північною частиною Гази.

Тим часом, як повідомляє видання The Guardian, аварійно-рятувальне судно Open Arms, яке перевозить 200 тонн продовольства, у неділю, 10 березня, залишалося у кіпрському порту на тлі підготовки до запуску раніше не випробуваного морського маршруту доправлення допомоги в Газу. Відправлення судна частково залежало від створення імпровізованого причалу в Газі, адже смуга не має портової інфраструктури.

Агентство Reuters, з посиланням на джерела в Єгипті, також повідомило 10 березня, що Єгипет проводить консультації з високопоставленими посадовцями ХАМАСу та Ізраїлю, а також з посередниками, з метою відновлення переговорів щодо перемир’я в Газі під час Рамадану.

Як повідомляв раніше Голос Америки, Катар, Єгипет і Сполучені Штати виступають посередниками у перемовинах між Ізраїлем та ХАМАСом щодо припинення вогню під час Рамадану в обмін на звільнення ізраїльських заручників, захоплених під час нападу ХАМАСу на Ізраїль 7 жовтня, який спричинив теперішню війну в Газі, а також частини палестинських в’язнів, утримуваних в Ізраїлі.

Останній раунд переговорів в Каїрі зірвався минулими вихідними. Моссад заявив у суботу, 9 березня, що зусилля щодо досягнення угоди тривають попри слабкі надії на перемир’я до початку Рамадану.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG