Спеціальні потреби

Ізраїль виявив тіла шести заручників у Смузі Гази


Фотоколаж заручників, яких утримували бойовики ХАМАСу в Смузі Гази: Герш Голбрег-Полін, Орі Даніно, Іден Єрушламі, Алмог Сарусі, Александр Лобанок та Кармел Гат
Фотоколаж заручників, яких утримували бойовики ХАМАСу в Смузі Гази: Герш Голбрег-Полін, Орі Даніно, Іден Єрушламі, Алмог Сарусі, Александр Лобанок та Кармел Гат

У неділю Ізраїль заявив, що виявив тіла шести заручників у Смузі Гази, у тому числі молодого ізраїльтянина американського походження, який став одним із найвідоміших полонених у ХАМАСу, адже його батьки зустрічалися зі світовими лідерами та наполягали на його звільненні.

Військові заявили, що всі шестеро були вбиті незадовго до прибуття ізраїльських військ. Це спонукало до закликів до масових протестів проти прем’єр-міністра Біньяміна Нетаньягу, якого багато ізраїльтян звинувачують у тому, що він не зміг повернути їх живими в рамках угоди з ХАМАСом про припинення 10-місячної війни. Переговори про таку угоду тривають місяцями.

Нетаньягу заявив, що Ізраїль притягне ХАМАС до відповідальності за "холоднокровне" вбивство заручників, і звинуватив групу бойовиків у затягуванні перемовин, заявивши, що "той, хто вбиває заручників, не хоче угоди".

Бойовики захопили 23-річного Герша Голдберга-Поліна та чотирьох інших заручників на музичному фестивалі на півдні Ізраїлю під час атаки ХАМАСу 7 жовтня, що спричинило війну.

Уродженець Берклі, штат Каліфорнія, під час нападу втратив частину лівої руки від гранати. У квітні на відео, опублікованому ХАМАСом, він був живий, але без лівої руки, що викликало нові протести в Ізраїлі, закликаючи уряд зробити більше для звільнення заручників.

Іншими заручниками були: Орі Даніно, 25 років; Іден Єрушалмі, 24; Альмог Сарусі, 27; та Александр Лобанов, 33 р.; яких також забрали з музичного фестивалю. Шосту, 40-річну Кармел Гат, викрали із сусідньої фермерської громади Беері.

Зазначається, що тіла витягли з тунелю в місті Рафах на півдні Гази, приблизно за кілометр від місця, де минулого тижня був врятований живим ще один заручник, 52-річний Каїд Фархан Алькаді.

Підполковник Надав Шошані, речник війська, сказав, що армія вважає, що в цьому районі є заручники, але не має конкретних розвідданих. Він сказав, що ізраїльські війська знайшли тіла на кілька десятків метрів під землею під час "бою", але в самому тунелі не було перестрілки.

Він сказав, що немає жодних сумнівів, що ХАМАС їх убив.

ХАМАС запропонував звільнити заручників в обмін на припинення війни, виведення ізраїльських військ і звільнення великої кількості палестинських ув'язнених, у тому числі високопоставлених бойовиків.

Іззат аль-Рішк, високопоставлений чиновник ХАМАСу, сказав, що заручники були б живі, якби Ізраїль прийняв пропозицію про припинення вогню, яку підтримали США і яку ХАМАС заявив, що погодився підтримати в липні.

Нетаньягу пообіцяв продовжувати війну, доки ХАМАС не буде знищено, і каже, що військовий тиск необхідний, щоб повернути заручників додому.

Ізраїльський канал 12 повідомив, що він вступив у перепалку на засіданні Кабінету міністрів безпеки ввечері в четвер зі своїм міністром оборони Йоавом Галлантом, який звинуватив його у тому, що він надає пріоритет контролю над стратегічним коридором уздовж кордону Гази та Єгипту, що є головним питанням у переговорах, — над життям заручників. Повідомляється, що Кабінет міністрів проголосував за те, щоб залишитися в коридорі, незважаючи на заперечення Галланта, який заявив, що це зруйнує угоду щодо заручників.

Ізраїльський чиновник підтвердив цю інформацію та сказав, що троє заручників — Голдберг-Полін, Єрушалмі та Гат — мали бути звільнені на першому етапі припинення вогню, яка обговорювалася ще в липні. Чиновник говорив на умовах анонімності.

"Від імені держави Ізраїль я тримаю їхні сім’ї близько до серця і прошу вибачення", — сказав Галлант у неділю після того, як останки були знайдені. Пізніше він закликав Кабмін скасувати своє рішення.

Форум родин заручників закликав до масової акції протесту в неділю, щоб "повністю зупинити країну" і домогтися припинення вогню та звільнення заручників.

"Угода про повернення заручників обговорюється понад два місяці. Якби не зволікання, саботаж і виправдання, ті, про чию смерть ми дізналися сьогодні вранці, ймовірно, були б ще живі", - йдеться в повідомленні.

Президент США Джо Байден, який зустрічався з батьками Голдберг-Полін, сказав, що він "спустошений і обурений".

"Це як трагічно, так і викликає осуд, — сказав він. — Знайте, лідери ХАМАСу заплатять за ці злочини. І ми продовжуватимемо цілодобово працювати над досягненням угоди щодо звільнення решти заручників".

Віцепрезидентка США Камала Гарріс сказала, що вона молиться за родину Голдберг-Полін, і засудила ХАМАС.

Резонансна кампанія

Батьки Голдберг-Поліна, іммігранти із США до Ізраїлю, стали чи не найвідомішими родичами заручників на міжнародній арені. Вони зустрілися з Байденом, Папою Франциском та іншими та звернулися до ООН, закликаючи звільнити всіх заручників.

Архівне фото: Джон Полін та Рейчел Голдберг, батьки Герша Голдберг-Поліна виступають на з'їзді Демократичної партії США 21 серпня 2024 року в Чикаго
Архівне фото: Джон Полін та Рейчел Голдберг, батьки Герша Голдберг-Поліна виступають на з'їзді Демократичної партії США 21 серпня 2024 року в Чикаго

21 серпня його батьки виступили перед затишним залом на національному з’їзді Демократичної партії — після тривалих оплесків і криків "поверніть його додому".

"Це політичний з'їзд. Але ми чекаємо вдома нашого єдиного сина — і всіх улюблених заручників —і це не є політичною проблемою. Це гуманітарна проблема", — сказав його батько Джон Полін. Його мати Рейчел, яка схилила голову під час овацій і торкнулася грудей, сказала: "Герш, якщо ти нас чуєш, ми тебе любимо, будь сильним, виживи".

Вона та її чоловік намагалися вберегти свого сина та інших утримуваних, описуючи Герша як любителя музики та футболу та мандрівника з планами вступити до університету після закінчення військової служби.

Близько 250 заручників захопили 7 жовтня. Зараз Ізраїль вважає, що 101 залишається в полоні, у тому числі 35, яких вважають мертвими. Понад 100 були звільнені під час тижневого перемир'я в листопаді в обмін на звільнення палестинців, ув'язнених Ізраїлем. Ізраїльські сили врятували вісьмох.

У двох попередніх ізраїльських операціях зі звільнення заручників загинули десятки палестинців. ХАМАС каже, що кілька заручників були вбиті під час ізраїльських авіаударів і невдалих спроб порятунку. Ізраїльські війська помилково вбили трьох ізраїльтян, які втекли з полону в грудні.

Очолювані ХАМАСом бойовики вбили близько 1200 людей, переважно мирних жителів, коли вони увірвалися на південь Ізраїлю 7 жовтня, атакуючи військові бази та кілька фермерських громад.

Місцеві чиновники охорони здоров'я кажуть, що від наступу Ізраїлю, який той провів у відповідь в Газі загинули понад 40 000 палестинців, але не повідомляють, скільки з них були бійцями. Переважна більшість з 2,3 мільйона жителів Гази змушені були кілька разів переселятись, а на території виникла гуманітарна катастрофа.

За словами ізраїльських чиновників, в неділю палестинські бойовики вбили трьох ізраїльських поліцейських, коли ті відкрили вогонь по їхньому автомобілю на Західному березі. Останніми днями Ізраїль проводить масштабні військові рейди на окупованій території.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG