Спеціальні потреби

В очікувані атаки Ірану на Ізраїль. Що відбувається на Близькому Сході?


Пропалестинські плакати на виставці у Тегерані, Іран, 27 липня 2024 року. Фото: AP
Пропалестинські плакати на виставці у Тегерані, Іран, 27 липня 2024 року. Фото: AP

Зараз "критичний момент для регіону". Державний секретар США Ентоні Блінкен повторює це на кожній дипломатичній зустрічі, яку він проводить в останні дні, заявив речник Держдепу Метью Міллер.

Сьогодні Блінкен говорив з прем’єр-міністром Катару Мухаммедом Аль Тані та міністром закордонних справ Єгипту Бадр Абделатті. Напередодні він провів розмови з міністрами закордонних справ країн G7 та прем’єр-міністром Іраку Мухаммедом Шіа ас-Судані.

«Важливо, щоб усі сторони найближчими днями вжили заходів для утримання від ескалації та зменшення напруженості. Ескалація ні в чиїх інтересах. Це не в інтересах жодної країни. Це не в інтересах регіону. І це точно не в інтересах мільйонів цивільних, які просто хочуть жити без насильства та конфлікту" - заявив на брифінгу у понеділок 5 серпня Метью Міллер.

Як підкреслив Міллер, США наполягають на тому, що для деескалації конфлікту потрібно припинити вогонь у Секторі Газа та звільнити ізраїльських заручників, що захопив ХАМАС ще під час атаки 7 жовтня торік.

До нового напруження між Іраном та Ізраїлем дійшло після того, як минулого тижня у Тегерані був убитий лідер угруповання ХАМАС Ісмаїл Ханія, а в Бейруті - столиці Лівану, один з лідерів Хезболли Фуад Шукр. Обидві ці організації підтримує Іран, а Ізраїль взяв відповідальність за вбивства високопоставлених лідерів цих організацій.

У понеділок виконуючий обов’язки міністра закордонних справ Ірану Алі Багері-Кані зібрав на зустріч іноземних дипломатів, де розкритикував США та деякі європейські країни у підтримці Ізраїлю.

"Така агресія не може залишитися без відповіді. Відповідь Ісламської Республіки буде остаточною і рішучою" - цитує слова іранського дипломата видання The Wall Street Journal.

Це ж видання з посланням на поінформованих дипломатів пише, що атака на Ізраїль може відбутись протягом 24-48 годин.

Для потенційного захисту свого союзника Сполучені Штати відправили у регіон додаткові сили, зокрема авіаносну групу та ескадрилью винищувачів F-22 здатною збивати ракети. Про це минулого тижня повідомив міністр оборони США Ллойд Остін.

У неділю 4 серпня в ефірі CBS заступник радника Білого дому з національної безпеки Джонатан Файнер заявив, що США готуються до "будь-яких варіантів".

"Наша мета — деескалація. Наша мета — стримування. Наша мета — захист Ізраїлю", - пояснив Файнер.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив у неділю, що Іран та його ставленики прагнуть оточити Ізраїль терористичними силами.

"Ми сповнені рішучості протистояти їм на всіх фронтах і на кожній арені – поблизу і далеко, – сказав Нетаньягу. – Той, хто прагне завдати нам шкоди, заплатить дуже високу ціну".

У понеділок Іран поширив повідомлення серед пілотів та авіаційних структур з попередженням про можливі збої в роботі GPS і навігаційних сигналів, повідомило WSJ з посиланням на американського чиновника.

Подібне попередження було поширене 13 квітня цього року перед тим, як Тегеран почав першу в історії масовану атаку ракетами і дронами на Ізраїль. Тоді Ізраїль і союзники збили усі повітряні цілі.

Іран у понеділок спростував повідомлення про те, що він надіслав повідомлення пілотам і авіаційним структурам щодо обмеження польотів.

Тим часом німецький авіаперевізник Lufthansa продовжив призупинення всіх рейсів до Тегерана, Тель-Авіва та Бейрута до 12 серпня. Інші перевізники, зокрема Delta Air Lines, United Airlines, Air France і Air India, також призупинили польоти в регіон.

Окрім квітневої атаки, Іран у пряме протистояння з Ізраїлем не вступав. Тель-Авів здебільшого воює з підтримуваними Іраном організаціями ХАМАС у Секторі Гази і Хезболла на півдні Лівану.

Ізраїль пообіцяв знищити ХАМАС у відповідь на теракт 7 жовтня, у результаті якого загинуло 1200 людей і було захоплено 250 заручників. За даними контрольованого ХАМАСом міністерства охорони здоров’я Гази, у результаті контрнаступу Ізраїлю в Газі загинуло щонайменше 39 580 осіб, включаючи комбатантів та цивільних.

Хезболла та Ізраїль також регулярно обмінюються ракетними ударами останні 10 місяців.

У понеділок, 5 серпня представники Хезболли повідомили, що здійснили атаку безпілотником на північ Ізраїлю. Поранення отримали двоє ізраїльських військових.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG