Спеціальні потреби

Ізраїль готується до сухопутної операції, але рішення ще не прийняте


Ізраїльські військові на позиціях поблизу кордону Гази на півдні Ізраїлю, 11 жовтня 2023 року
Ізраїльські військові на позиціях поблизу кордону Гази на півдні Ізраїлю, 11 жовтня 2023 року

  • Державний секретар США Ентоні Блінкен відвідує Ізраїль на знак підтримки.
  • НАТО засуджує напади ХАМАС, висловлює солідарність з Ізраїлем.
  • ООН повідомляє про 340 000 переміщених осіб у Газі.
  • Ізраїль каже про 1200 вбитих під час рейду ХАМАС; Сектор Гази повідомляє про 1200 загиблих від ударів у відповідь.

У четвер Ізраїль заявив, що його війська готуються до наземної операції в смузі Гази, але рішення щодо початку такого наступу ще не прийняте.

Збройні сили Ізраїлю розмістили 300 000 резервістів біля кордону зі смугою Гази у відповідь на напад ХАМАС, у результаті якого в Ізраїлі загинули щонайменше 1200 осіб.

Кампанія ізраїльських авіаударів, яка почалася через кілька годин після суботнього вторгнення ХАМАС, згідно з повідомленнями, убила 1200 людей у Газі.

Організація Об'єднаних Націй заявила, що майже 340 000 людей були переміщені зі своїх домівок у Секторі Гази, причому понад дві третини з них знайшли притулок у школах ООН.

Палестинська жінка, вкрита пилом і брудом, носить дитину, у той час як бурхливі бої між Ізраїлем і рухом ХАМАС тривають шостий день поспіль у місті Газа 12 жовтня 2023 року.
Палестинська жінка, вкрита пилом і брудом, носить дитину, у той час як бурхливі бої між Ізраїлем і рухом ХАМАС тривають шостий день поспіль у місті Газа 12 жовтня 2023 року.

Гуманітарні організації висловили занепокоєння щодо поставок їжі, води, палива та медикаментів на тлі ізраїльської блокади Гази.

Державний секретар США Ентоні Блінкен прибув до Ізраїлю в четвер для переговорів з прем'єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу, президентом Ісааком Герцогом та іншими офіційними особами.

«Ми рішуче виступаємо проти тероризму, — сказав Блінкен журналістам. - Ми бачили майже невимовні дії, вчинені ХАМАС проти ізраїльських чоловіків, жінок і дітей. З кожним днем ми дізнаємося більше, і це просто розриває серце».

Блінкен також планує відвідати Йорданію, де як сказав посадовець США, він зустрінеться в п'ятницю з палестинським президентом Махмудом Аббасом і королем Йорданії Абдаллою II.

Держсекретар США Ентоні Блінкен прибув до Ізраїлю, 12 жовтня 2023 року
Держсекретар США Ентоні Блінкен прибув до Ізраїлю, 12 жовтня 2023 року

Також у п’ятницю Бразилія, яка головує в Раді Безпеки ООН, проведе засідання РБ ООН для обговорення конфлікту між Ізраїлем і ХАМАС.

НАТО заявило, що міністри оборони, які зібралися в четвер у Брюсселі, засудили атаку ХАМАСу, висловили солідарність з Ізраїлем і закликали бойовиків негайно звільнити всіх заручників.

"Ізраїль не сам", - заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. Міністр оборони Ізраїлю Йоав Галлант в режимі відеоконференції поінформував міністрів оборони країн НАТО про конфлікт.

У Білому домі президент Джо Байден підтвердив підтримку Вашингтоном Ізраїлю та запевнив групу єврейських лідерів у середу, що його адміністрація «працює над усіма аспектами кризи із заручниками в Ізраїлі».

Згідно з повідомленнями, серед заручників можуть бути американці. Байден відмовився назвати конкретні зусилля з повернення заручників, сказавши: «Якби я вам сказав, я б не зміг повернути їх додому».

Нетаньягу створив військовий кабінет із колишнім головою оборони Бенні Ганцем, лідером центристської опозиційної Партії національної єдності, а також нинішнім міністром оборони Йоавом Галлантом, щоб вони могли зосередитися виключно на боротьбі з ХАМАСом.

Домовленість створює певний рівень єдності після років різких політичних розбіжностей.

Blinken Showing US Solidarity in Israel, Warns Other Countries Not to Attack
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:18 0:00

Нетаньягу пообіцяв покласти край правлінню ХАМАС в Газі, густонаселеній смузі території вздовж Середземного моря, щоб бойовики більше не могли загрожувати Ізраїлю.

З Тель-Авіва Йоссі Йона, колишній член ізраїльського Кнесету, сказав Alhurra, арабськомовному супутниковому телеканалу уряду США: «Цілі (формування цього уряду) зрозумілі, але я можу сказати, що перша мета — продовжувати напади на ХАМАС та його прихильників у секторі Газа. Є також варіант, який полягає в тому, що Ізраїль може здійснити наземне вторгнення в Газу, щоб повністю знищити рух ХАМАС».

Байден сказав, що розмовляв з Нетаньягу раніше в середу, це була четверта розмова між двома лідерами за останні дні.

Під час телефонної розмови з Нетаньяху та президентом Ізраїлю Ісааком Герцогом Байден сказав, що вони запитали його: «Чому ви так глибоко переживаєте з цього приводу?»

«Справа не в регіоні, – сказав Байден. - Я щиро вірю, що якби не було Ізраїлю, жоден єврей у світі не був би в безпеці. Це єдина остаточна гарантія. Єдина остаточна гарантія».

Він додав: «Я думаю, що у нас є шанс покінчити з цим у спосіб, який ускладнить повторення».

Бойовики в Газі, за оцінками, утримують приблизно 150 заручників, яких вони захопили в Ізраїлі — солдатів, чоловіків, жінок, дітей і людей похилого віку. Їхня доля майже невідома, їхні родичі благали в телевізійних інтерв’ю про їх звільнення.

Тим часом у середу ХАМАС продовжив ракетний обстріл Ізраїлю, включно з потужним обстрілом південного міста Ашкелон, яке знаходиться на невеликій відстані на північ від кордону з Газою. Ізраїльська авіація продовжувала завдавати ударів по Газі.

У середу вдень на єдиній електростанції Гази закінчилося паливо, живлення відбувається за рахунок генераторів, які також працюють на дефіцитному паливі.

Всесвітня організація охорони здоров'я заявила, що закінчилися запаси в семи лікарнях. «Лікарі без кордонів» заявили, що в двох лікарнях, якими вона керує в Газі, закінчуються хірургічне обладнання, антибіотики, пальне та інші запаси.

«За три дні ми витратили тритижневі запаси екстреної допомоги, частково через те, що 50 пацієнтів прийшли одночасно», — сказав у середу Маттіас Каннес, керівник місії групи допомоги в Газі.

За його словами, у найбільшій лікарні країни Аль-Шіфа вистачає палива лише на три дні.

До написання статті долучилась кореспондент Голосу Америки в Білому домі Аніта Пауелл. Деякі відомості для цієї статті надійшли від Associated Press, Agence France-Presse та Reuters.

  • 16x9 Image

    Англомовна служба Голосу Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG