Спеціальні потреби

Заступник лідера "Хезболли" грозиться продовжити воювати проти Ізраїлю після смерті Насралли


Ліванський поліцейський дивиться на пошкоджені квартири, які постраждали від ізраїльського удару 30 вересня 2024 року.
Ліванський поліцейський дивиться на пошкоджені квартири, які постраждали від ізраїльського удару 30 вересня 2024 року.

Заступник голови "Хезболли" заявив, що ліванське бойове угруповання готове продовжувати боротьбу з Ізраїлем і готове до тривалої війни.

Наїм Кассем виступив із телевізійною заявою через кілька днів після того, як ізраїльська авіація вбила давнього лідера Хезболли Хасана Насралли, і стала першим публічним коментарем високопоставленого чиновника "Хезболли" після удару.

Кассем сказав, що "Хезболла" призначить нового лідера якомога швидше.

Раніше в понеділок ізраїльська авіація завдала удару по житловому будинку в Бейруті. Палестинське бойове угруповання під назвою "Народний фронт звільнення Палестини" заявило, що під час удару в понеділок загинуло щонайменше троє її членів.

Збройні сили Ізраїлю не згадували про удари в цьому районі вранці в понеділок, але заявили, що вони здійснюють повітряні атаки в південному та східному Лівані проти цілей "Хезболли".

Ізраїль завдав ударів по околицях Бейрута, включно з ударом у п’ятницю, в результаті якого було вбито Насраллу.

Ця атака ще більше викликала побоювання щодо розширення регіонального конфлікту, оскільки Ізраїль також бореться з бойовиками ХАМАСу у Секторі Гази.

ХАМАС заявив у понеділок, що внаслідок ізраїльського удару по табору біженців Аль-Бус у південному ліванському портовому місті Тір було вбито його лідера в Лівані разом із його дружиною та двома дітьми.

Міністр закордонних справ Франції Жан-Ноель Барро в понеділок перебував у Лівані з місією, щоб спробувати стримати ситуацію.

Після прибуття ввечері в неділю Барро сказав прем'єр-міністру Лівану Наджибу Мікаті, що французи прагнуть негайно припинити ізраїльські удари в Лівані.

Саудівська Аравія в понеділок висловила "глибоке занепокоєння" ситуацією в Лівані та заявила, що суверенітет і територіальну цілісність Лівану слід поважати.

Президент США Джо Байден заявив журналістам увечері в неділю, що він розмовлятиме з прем’єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу.

Відповідаючи на запитання, чи можна уникнути тотальної війни, Байден відповів: "Так має бути".

Міністерство охорони здоров'я Лівану повідомляє, що за останні два тижні загинули понад 1000 людей і 6000 отримали поранення. Дані не розрізняють між загиблими бойовиками і цивільними.

Крім того, уряд Лівану каже, що близько 250 000 людей залишаються в притулках після того, як покинули свої домівки, рятуючись від бойових дій.

Внаслідок боїв в Ізраїлі загинуло 49 людей, а десятки тисяч людей залишилися без домів біля кордону.

Відповідаючи на запитання про нещодавні події в регіоні, речник Білого дому з питань національної безпеки Джон Кірбі сказав телеканалу ABC This Week, що "Ізраїль має право та зобов’язаний усунути цю загрозу своєму народу та їхній землі".

"У той же час ми вважаємо, що нам дійсно потрібно шукати шляхи деескалації", – додав він.

Разом з Насраллою та іншими лідерами "Хезболли" Ізраїль убив заступника командира Корпусу вартових Ісламської революції Ірану. Міністр закордонних справ Ірану заявив, що смерть Насралли "не залишиться без відповіді", і Тегеран оголосив п’ятиденну жалобу за ним.

Ізраїльські аналітики очікують певної відповіді на вбивство Насралли, але вона також може бути спрямована проти ізраїльських чи єврейських цілей за кордоном.

Полковник Мірі Айзен, директор Міжнародного інституту боротьби з тероризмом в Ізраїлі та експерт з "Хезболли" як приклад наводить підтримувану Іраном атаку "Хезболли" на посольство Ізраїлю в Буенос-Айресі в 1992 році, в результаті якої загинуло 29 людей.

"Не знаю, що робитиме Іран. Я думаю, що вони дадуть відповідь, абсолютно точно. Я думаю, що вони використовуватимуть, як, до речі, і "Хезболла", вони використовуватимуть сили, які вони створили, деякі з них спільно, сили Іранської революційної гвардії Аль-Кудс. Я думаю, що вони дадуть відповідь у світі", – сказала вона.

Ізраїль закликав ізраїльтян за кордоном бути обережними та посилити охорону навколо ізраїльських посольств.

Але Айзен каже, що навіть без Насралли та вищого керівництва, яке було вбито, Хезболла все ще становить серйозну загрозу для Ізраїлю.

"Це не про вибування, це не нокаут. Це ще не кінець гри, і "Хезболла" веде її тривалий час. Навіть без ліквідації перед Ізраїлем є нагальні, з якими треба мати справу навіть без Хасана Насралли", – сказала вона.

Ізраїль заявляє, що продовжує переслідувати ті самі цілі — послабити "Хезболлу", щоб ізраїльтяни, які були змушені покинути свої домівки під час ракетних обстрілів "Хезболли" біля кордону з Ліваном, могли повернутися додому, а також звільнити 101 ізраїльського заручника, якого ХАМАС продовжує утримувати в Газі.

"Хезболла" порушила відносний спокій на кордоні після того, як терористична атака ХАМАСу на Ізраїль 7 жовтня спровокувала війну в Газі. Ізраїль стверджує, що відтоді "Хезболла" випустила майже 9000 ракет по населених пунктах на півночі Ізраїлю.

Бойове угруповання заявляє, що діє на знак солідарності з палестинцями та своїм союзником ХАМАСом, якого підтримує Іран.

Сполучені Штати, Велика Британія, Європейський Союз та інші визнали ХАМАС терористичною групою. США вважають "Хезболлу" також терористичною групою.

В статті використано інформацію The Associated Press, Agence France-Presse та Reuters.

  • 16x9 Image

    Англомовна служба Голосу Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG