Спеціальні потреби

Ліквідація лідера ХАМАСу може дати шанс припиненню вогню, вважає Ізраїль


Люди тримають портрет Ях'ї Сінвара в Раммаллі, 18 жовтня 2024. JOHN WESSELS / AFP
Люди тримають портрет Ях'ї Сінвара в Раммаллі, 18 жовтня 2024. JOHN WESSELS / AFP

Ізраїльська влада каже, що ліквідація лідера ХАМАСу Ях'ї Сінвара відкриває новий шанс для угоди, яка дозволить звільнити ізраїльських заручників, які все ще утримуються в Газі. Сполучені Штати, які визнали ХАМАС терористичною організацією, вже почали просувати нову угоду про припинення вогню.

Після того, як Ізраїль підтвердив вбивство Сінвара, прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу заявив, що зло зазнало важкого удару і ХАМАС ніколи більше не контролюватиме Газу. Він закликав жителів Гази звільнитися від тиранії ХАМАСу. Ізраїльські аналітики заявили, що смерть Сінвара може створити нові можливості для звільнення заручників.

Нетаньягу сказав, що будь-кому, хто складе зброю та поверне ізраїльських заручників, буде дозволено виїхати та жити. Його слова натякали на можливість того, що вцілілим членам ХАМАС буде дозволено залишити Газу та бути висланими до третьої країни.

Шира Ефрон з Інституту політики Ізраїлю сказав, що смерть Сінвара може спровокувати серйозні зміни в Газі.

"Його символічна смерть як останнього з лідерів ХАМАСу, а також організатора нападу 7 жовтня дає Ізраїлю... (можливість) сказати: "Добре, ми виграли війну", — сказав Ефрон. — Ми можемо згорнути війну в Газі та рухатися (далі)".

Святкування на вулицях Єрусалима після того, як армія Ізраїлю підтвердила ліквідацію лідера ХАМАСу, 17 жовтня 2024
Святкування на вулицях Єрусалима після того, як армія Ізраїлю підтвердила ліквідацію лідера ХАМАСу, 17 жовтня 2024

Однак неясно, хто замінить Сінвара на посаді лідера ХАМАСу і чи зможе він підписати угоду. Найбільш ймовірним кандидатом є його брат Мохаммед Сінвар, але він не має такого ж авторитету у ХАМАС.

Для сімей 101 ізраїльського заручника, які все ще утримуються в Газі, смерть Сінвара відкриває нову можливість, можливо, останню, повернути своїх родичів додому. Ізраїльські посадовці вважають, що близько половини заручників досі живі, хоча деякі кажуть, що ця кількість менша. Угода про припинення вогню в обмін на заручників обговорювалась кілька місяців, але і Нетаньягу, і Сінвар відмовилися її прийняти.

Але неочікуваний ефект можуть мати дії Ірану. Ізраїль пообіцяв помститися Ірану за ракетний напад на початку цього місяця, і Іран пообіцяв завдати удару у відповідь, якщо Ізраїль це зробить. Регіональна війна може швидко затьмарити будь-який прогрес у припиненні річної війни в Газі між Ізраїлем і ХАМАСом.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG