Спеціальні потреби

Історичний обмін, такого не було з часів Холодної війни – Білий дім про обмін ув’язненими


Під час обміну Росія звільнила американського журналіста The Wall Street Journal Евана Гершковича, колишнього морпіха США Пола Вілана, журналістку Радіо Свобода Алсу Курмашеву, а також російського опозиціонера Володимира Кара-Мурзу. Фото: Reuters, на фото Алсу Курмашева
Під час обміну Росія звільнила американського журналіста The Wall Street Journal Евана Гершковича, колишнього морпіха США Пола Вілана, журналістку Радіо Свобода Алсу Курмашеву, а також російського опозиціонера Володимира Кара-Мурзу. Фото: Reuters, на фото Алсу Курмашева

Під час обміну ув’язненими Росія звільнила американського журналіста The Wall Street Journal Евана Гершковича, колишнього морпіха США Пола Вілана, журналістку Радіо Свобода Алсу Курмашеву, а також російського опозиціонера Володимира Кара-Мурзу. Додому повернуться також п’ять громадян Німеччини, які були політичними ув’язненими в Росії. Крім цього Росія звільнила сімох політичних ув’язнених громадян Росії. Про це заявили високопосадовці Білого дому 1 серпня.

Радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван розповів, що зранку президент США Джо Байден збирав родини Пола Вілана, Евана Гершковича, Алсу Курмашевої та Володимира Кара-Мурзи, щоб поділитись із ними новинами про обмін, що тривав на цей момент. За словами Саллівана, Росія обміняла 16 ув’язнених на восьмох осіб, які утримувались у Сполучених Штатах, Німеччині, Норвегії, Словенії та Польщі.

Сьогоднішній обмін буде історичним, з часів Холодної війни не було такої кількості людей
Джейк Салліван

Вілана та Гершковича засудили у Росії за звинуваченнями у шпигунстві. Курмашеву засудили за поширення так званих фейків про російську армію до шести з половиною років колонії. Кара-Мурзу засудили у квітні 2023 року до 25 років позбавлення волі, зокрема за поширення, за словами російської влади, "неправдивої" інформації про армію РФ.

“Сьогоднішній обмін буде історичним, з часів Холодної війни не було такої кількості людей, яких обмінювали таким чином і, наскільки ми знаємо, ніколи не було обміну, в якому брали участь стільки країн, близьких нам партнерів та союзників, які б працювали разом”, – заявив радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван.

Салліван підкреслив, що цей обмін – кульмінація багатьох раундів складних, клопітких переговорів, які тривали багато місяців. Він наголосив, що президент Байден надав пріоритет безпечному поверненню всіх американців, утримуваних у заручниках та незаконно затриманих за кордоном, ще у 2021 році.

Війна Росії проти України, а також статус відносин між США та Росією зробили цей обмін надзвичайно складним – підкреслює Салліван. Він також додає, що обмін значно поскладнився після затримання Росією Евана Гершковича та Алсу Курмашевої. “Стало очевидно, що Росія не погодиться на звільнення ув’язнених без обміну, який би включав Вадіма Красікова, російського злочинця, який перебував у в’язниці в Німеччині. Це не хтось, кого ми могли б запропонувати для обміну самі. Це вимагало широких дипломатичних контактів з нашими німецькими колегами, починаючи із президента, який працював над цим питанням безпосередньо із канцлером Шольцем”, – говорить Салліван, дякуючи Німеччині, а також Норвегії, Словенії та Польщі за допомогу у цьому обміні.

Це вимагало широких дипломатичних контактів з нашими німецькими колегами, починаючи із президента, який працював над цим питанням безпосередньо із канцлером Шольцем
Джейк Салліван

Салліван також додає, що Туреччина відігравала роль в обміні, надаючи матеріально-технічну підтримку.

Відповідаючи на запитання Голосу Америки про те, коли саме почались перемовини про обмін журналістки Радіо Свобода Алсу Курмашевої, високопосадовець Білого дому відзначив, що ім’я Курмашевої було в пакеті перемовин про обмін одразу ж після її затримання.

За інформацією високопосадовців Білого дому, серед тих, кого в рамках обміну було повернено до Росії Вадим Красіков (з Німеччини), Артем Дульцев (із Словенії), Анна Дульцева (із Словенії), Міхаїл Мікушин (з Норвегії), Павел Рубцов (з Польщі), Роман Селезньов (із США), Владислав Клюшин (із США) та Вадим Конощенок (із США).

Вадим Красіков був засуджений у Німеччині за вбивство колишнього чеченського польового командира Зелімхана Хангошвілі. За повідомленнями в медіа, його готували до обміну, в якому могли б звільнити російського опозиціонера Олексія Навального. Однак після смерті Навального, обмін став складнішим.

За словами високопосадовця Білого дому, Росія була найбільше зацікавлена саме в поверненні Красікова і задля забезпечення звільнення ув’язнених із Росії, США та їх партнерам довелось приймати складні рішення.

За інформацією Мінʼюсту США, російського бізнесмена Владислава Клюшина засудили в США до дев'яти років ув'язнення за змову на 93 мільйони доларів.

Росіянина Вадима Конощенка влада Естонії заарештувала в грудні 2022 року за запитом Сполучених Штатів, і передала його до США 13 червня 2023. Його звинувачують у створенні мережі закупівель та відмивання коштів для російського уряду.

Роман Селезньов був заарештований на Мальдівах і екстрадований до США, де постав перед судом і зізнався у скоєнні кіберзлочинів. Російського кіберзлочинця засудили до 14 років ув'язнення за участь у масовій крадіжці особистих даних в Інтернеті та змові щодо банківського шахрайства.

Дивіться також: США та Росія ведуть обмін ув'язненими, звільнять Гершковича, Кара-Мурзу та Вілана, пишуть медіа

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG