Спеціальні потреби

Історія цього контрнаступу ще не написана – Білий дім


Українські військові на своїх позиціях поблизу Бахмута, Донецька область, Україна, 25 червня 2023 р. Фото: Roman Chop/AP
Українські військові на своїх позиціях поблизу Бахмута, Донецька область, Україна, 25 червня 2023 р. Фото: Roman Chop/AP

У Білому домі та в Пентагоні 7 липня прокоментували хід українського контрнаступу. В обидвох установах наголосили, що найбільше труднощів українським військовим додають лінії оборони, збудовані російськими військами на сході та півдні. Та запевнили, що Україна отримає достатньо артилерії, аби їх подолати.

Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван, відповідаючи на питання під час брифінгу, чи задоволений він темпами й прогресом українського контрнаступу, відповів:

“Я стою тут, у Вашингтоні, округ Колумбія. Я не на полі бою, моє життя не на кону”, – сказав Салліван, пояснюючи, чому союзники не можуть оцінювати контрнаступ у таких категоріях.

“Я б сказав, що це важко”, – сказав Салліван, додавши, що росіяни окопалися, кинули багато оборони та живої сили, боєприпасів, але “українці відважно, систематично пробивають [оборону, - ред.] та просуваються вперед і будуть це робити”.

Українці мають значний потенціал, який вони ще не залучили до цієї боротьби.
Джейк Салліван

Українці також мають значний потенціал, який вони ще не залучили до цієї боротьби, наголосив Салліван.

“Отже, історія цього контрнаступу ще не написана. І ми продовжуватимемо підтримувати Україну”, - додав посадовець.

Своєю чергою, заступник міністра оборони США з політичних питань Колін Кол, оголошуючи складові нового пакету військової допомоги Україні, сказав: “Українці перебувають у розпалі свого контрнаступу”. Він наголосив на складності ситуації довкола контрнаступальних дій, оскільки “росіяни мали шість місяців, щоб окопатися”. Тому ті оборонні пояси, які росіяни встановили на сході та півдні, вкрай важкі для подолання. Їх було б важко пробити будь-яким військовим, каже Кол.

“І тому ми хочемо переконатися, що українці мають достатньо артилерії для бою у контексті поточного контрнаступу. Оскільки справи йдуть трохи повільніше, ніж деякі сподівалися, є дуже великі витрати артилерії”, - сказав Кол.

Саме з тією метою, щоб не було періоду цього літа чи восени, коли Україні не вистачає артилерії, було ухвалене рішення про надання ЗСУ касетних боєприпасів, про що повідомляв Голос Америки.

Через нестачу боєприпасів до артилерії Україна була б вразливою для російських контратак, постраждали б ще більше українських цивільних, тому було ухвалене відповідне рішення, пояснив також Джейк Салліван.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Розсилка

Відео - найголовніше

Як українці в Лос-Анджелесі збирають гроші для ЗСУ. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:24 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG