Спеціальні потреби

Світовий збій в роботі ІТ-систем вплинув на авіаперевезення, банки й лікарні


"Синій екран смерті" на комп'ютерах Windows внаслідок глобального ІТ-збою в аеропорту Ньюарк, Нью-Джерсі, 19 липня 2024. REUTERS/Bing Guan
"Синій екран смерті" на комп'ютерах Windows внаслідок глобального ІТ-збою в аеропорту Ньюарк, Нью-Джерсі, 19 липня 2024. REUTERS/Bing Guan

Глобальний збій у роботі технологій у п’ятницю призвів до роботи авіакомпаній, банків, медичних установ та медіаорганізацій.

Ймовірною причиною став масовий збій у роботі операційної системи Windows - комп'ютери показували критичну помилку відому як "синій екран смерті" (BSOD), під час завантаження пристроїв, що працюють на базі цієї ОС.

Збій стався під час програмного оновлення компанії з кібербезпеки CrowdStrike, зауважує NBC. У дописі на X генеральний директор CrowdStrike Джордж Курц сказав, що збої були спричинені "дефектом, виявленим в одному оновленні вмісту для Windows". Він додав, що "це не інцидент із безпекою чи кібератака" і що "проблему виявлено, ізольовано та виправлено".

У заяві для Associated Press CrowdStrike заявив, що компанія "активно працює з клієнтами, які постраждали від дефекту, виявленого в одному оновленні вмісту для хостів Windows".

Однак навіть через кілька годин після того, як проблему було вперше виявлено, безлад у комп'ютерних мережах по всьому світу продовжувався — і загострювався, пише AP, що підкреслює залежність людства від програмного забезпечення від кількох постачальників.

Довгі черги утворилися в аеропортах США, Європи та Азії, оскільки авіакомпанії втратили доступ до послуг реєстрації та бронювання в час літніх відпусток та перед Олімпіадою у Парижі (26 липня - 11 серпня). Зокрема всі рейси американських авіакомпаній United, American, Delta та Allegiant були скасовані.

Лікарні та медичні кабінети, зокрема у Великій Британії та Німеччині, мали проблеми зі своїми системами запису на прийом, а банки повідомляли про збої в їхніх платіжних системах або вебсайтах і додатках. Медіа були змушені припинити пряме мовлення в ефірі на кілька годин.

Судноплавство також було порушено: великий контейнерний хаб у польському порту Гданськ заявив про проблеми.

Серед українських компаній про збій розповіли у "Новій пошті", Vodafone, Sense Bank та Monobank. Поштові відділення припиняли свою роботу, втім у компанії запевняють, що причини збою вже зʼясували, а тому роботу відділень буде відновлено найближчим часом.

У Sense Bank не працює відображення карток та рахунків, перекази та обмін валют, оплата послуг, відкриття депозитів та кредитів тощо.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG