Спеціальні потреби

Ренці: ЄС повинен розділити тягар боротьби з нелегальною міграцією


Маттео Ренці, прем’єр-міністр Італії
Маттео Ренці, прем’єр-міністр Італії

Прем’єр-міністр Італії Маттео Ренці заявив, що Європейський Союз мусить розділити тягар боротьби з торгівлею мігрантами з країн Південної Африки після того, як у Середземному морі у неділю перекинулося судно, на борту якого перебували 900 нелегалів.

Ренці зробив таку заяву у середу перед італійськими законодавцями у Римі напередодні екстреного саміту ЄС щодо цього питання. Італійський парламент також хвилиною мовчання вшанував загиблих мігрантів, які потонули дорогою до європейських берегів.

Виступаючи перед депутатами, прем’єр порівняв проблему нелегальної міграції з «сучасним рабством» і закликав до колективних дій, передусім, у країнах, звідки прибувають біженці.

«Коли хтось вирішує ризикнути власним життям, піддати власне життя небезпеці, це тому, що довкола розгортається ситуація, коли людям відтинають голови. Таких людей не вдасться відмовити від цього, лише декларуючи певні принципи. Це можна зробити за допомогою Управління ООН у справах біженців, зокрема у Нігері, Судані, а також шляхом втручання у конфлікти в країнах, звідки тікають нелегали».

Італія тривалий час закликала ЄС розділити тягар, пов’язаний з масовим напливом біженців.

Країна вже не здатна самотужки впоратися з тисячами мігрантів.

За повідомленням, на саміті у Брюсселі розглядатиметься запропонований главами МЗС і МВС країн ЄС план дій з 10 пунктів, що передбачає розширення заходів з пошуку і порятунку мігрантів, боротьбу з перевізниками, які здійснюють нелегальне транспортування мігрантів, тощо.

Розсилка

XS
SM
MD
LG