Спеціальні потреби

Ізраїль заявив, що лідера "Хезболли" було вбито ізраїльським авіаударом


На архівному фото лідер ліванської Хезболли Саєд Гассан Насралла звертається до своїх прихильників під час релігійної процесії з нагоди свята Ашура в передмісті Бейрута, Ліван, 14 листопада 2013 р. REUTERS
На архівному фото лідер ліванської Хезболли Саєд Гассан Насралла звертається до своїх прихильників під час релігійної процесії з нагоди свята Ашура в передмісті Бейрута, Ліван, 14 листопада 2013 р. REUTERS

Збройні сили Ізраїлю заявили, що лідера ліванського бойового угруповання "Хезболла" було вбито ввечері в п'ятницю під час ізраїльського авіаудару, спрямованого на штаб угруповання у передмісті Бейрута.

У суботу Армія оборони Ізраїлю заявила, що Гассан Насралла був «ліквідований» під час авіаудару разом з Алі Каркі, командувачем південного фронту «Хезболли», та іншими командирами "Хезболли".

У заяві йдеться, що ізраїльські військові літаки завдали удару після того, як Армія оборони Ізраїлю отримала «точні дані» про те, що старші лідери "Хезболли" перебували в центральному штабі угруповання, який, за словами ЦАХАЛу, був розташований під житловим будинком у Дахіє, південному передмісті Бейрута.

Офіційні особи "Хезболли" не підтвердили інформацію про смерть Насралли.

Міністерство охорони здоров'я Лівану повідомило, що щонайменше шість людей загинули і 91 особа була поранена внаслідок авіаударів у п'ятницю. Ліванське телебачення показало кадри наслідків, на яких від зруйнованої будівлі підійматися дим, а вулиці довкола заповнюють уламки.

Обстріли тривають у суботу

Тим часом у суботу ізраїльські сили продовжували атакувати "Хезболлу" – нова хвиля авіаударів вдарила по передмістях на південь від Бейрута та частинах південного Лівану.

Мешканці Дахіє повідомили, що чули реактивні літаки та бачили більше десятка вибухів незабаром після того, як Ізраїль попередив цивільних осіб залишити цей район. Тисячі покинули свої домівки та розбили табори на вулицях, поки бої тривали.

На півдні Лівану ізраїльські винищувачі завдали ударів по цілях у долині Бекаа. Ізраїльські офіційні особи заявили, що атаки були спрямовані на ракетні установки "Хезболли". Раніше на півночі Ізраїлю пролунали сирени повітряної тривоги, і влада повідомила, що кілька снарядів потрапили з Лівану на територію Ізраїлю.

Збройні сили Ізраїлю мобілізували додаткові резерви, оскільки бойові дії з "Хезболлою" загострюються на тлі припущень, що Ізраїль може почати наземну операцію в Лівані.

США: Жодної участі в авіаударах

Ізраїльські джерела повідомили, що США були повідомлені за кілька хвилин до авіаудару в п’ятницю, але міністр оборони Ллойд Остін сказав, що Сполучені Штати не мали попереднього попередження та не були залучені до ізраїльської операції в Бейруті.

"Як ви знаєте, ця операція відбулася лише кілька годин тому, і зараз проводиться оцінка, тому я не маю для вас жодної додаткової інформації чи деталей, – сказав він журналістам. – Ви чули, як я кілька разів казав, що слід уникати повної війни».

Речник ЦАХАЛу контрадмірал Даніель Хагарі заявив, що після того, як "Хезболла" майже рік обстрілювала їхню країну ракетами та дронами, «Ізраїль робить те, що зробила б кожна суверенна держава у світі, якби у них на кордоні була терористична організація, яка прагне їх знищити».

Перша хвиля ізраїльських ударів відбулася приблизно через годину після того, як прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу завершив виступ на Генеральній Асамблеї ООН у Нью-Йорку. Його офіс поширив його фотографію, на якій він через телефон схвалює напад.

На Генеральній асамблеї Нетаньягу звернувся до Ірану, який спонсорує як "Хезболлу" в Лівані, так і ХАМАС у Газі.

«Якщо ви вдарите нас, ми вдаримо вас, — сказав він. – Немає місця в Ірані, куди б не могла дотягнутися довга рука Ізраїлю. І це стосується всього Близького Сходу».

Генсек ООН закликав до стриманості

«Ми повинні за будь-яку ціну уникнути регіональної війни», – сказав Антоніу Гутерріш. Він закликав Ізраїль і "Хезболлу" прийняти пропозицію про припинення вогню на 21 день, висунуту США та Францією та підтриману кількома країнами.

"Це припинення вогню нам потрібно зараз, – сказав Гутерріш. – Ми не можемо дозволити собі нескінченні переговори, як у випадку Гази".

До авіаудару по передмісті Бейрута Ізраїль і "Хезболла" продовжували перестрілку на південному кордоні Лівану. Раніше в п'ятницю на пресконференції виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я Лівану Фірасс Абіад заявив, що ізраїльські авіаудари тривали вночі, убивши 25 людей і поранивши невідому "велику кількість" жителів в інших частинах країни.

"Хезболла" обстріляла ракетами місто Тіберія на півночі Ізраїлю, заявивши, що це у відповідь на "жорстокі" удари по містах і селах Лівану. Як повідомили перші служби реагування в місті, троє людей отримали легкі травми.

У Женеві представники гуманітарних організацій ООН заявили, що конфлікт, що розростається, має ширші регіональні наслідки.

Представник агентства ООН у справах біженців у Сирії Гонсало Варгас Льоса заявив, що понад 30 000 людей перетнули кордон між Ліваном і Сирією за останні 72 години через бойові дії. За його словами, можливо, від 75% до 80% з них – сирійці, які повертаються додому. Близько 1,5 мільйона сирійських біженців перебувають у Лівані, рятуючись від власної громадянської війни.

Гуманітарний координатор ООН у Лівані Імран Різа сказав журналістам: «Ми є свідками найбільш смертоносного періоду в Лівані за покоління, і багато хто висловив побоювання, що це лише початок».

У п’ятницю ООН виділила 10 мільйонів доларів зі свого надзвичайного гуманітарного фонду для допомоги в Лівані.

Кореспондент в ООН Маргарет Бешер і репортер Наташа Мозгова взяли участь у цьому написанні цієї статі. Деякі відомості для статті надійшли від Associated Press і Reuters.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG