Спеціальні потреби

США можуть посилити розгортання ядерної зброї "через зростання загроз з боку супротивників", кажуть у Білому домі


На фото, опублікованому пресслужбою Міноборони Росії 2 лютого 2024 року, завантаження ракету "Іскандер" на мобільну пускову установку. Ці ракетні комплекси, згідно із російськими заявами, здатні нести ядерний боєзаряд. Russian Defense Ministry Press Service via AP
На фото, опублікованому пресслужбою Міноборони Росії 2 лютого 2024 року, завантаження ракету "Іскандер" на мобільну пускову установку. Ці ракетні комплекси, згідно із російськими заявами, здатні нести ядерний боєзаряд. Russian Defense Ministry Press Service via AP

Сполучені Штати можуть "досягти моменту в найближчі роки", коли їм доведеться збільшити розгортання стратегічної ядерної зброї. Таку позицію озвучив 7 червня у Вашингтоні високопосадовець Ради національної безпеки Пранай Вадді.

Причиною для такого рішення можуть стати "зростання загроз з боку супротивників", сказав Вадді, окреслюючи "більш конкурентний підхід" до контролю над озброєннями адміністрації Джо Байдена.

Посадовець виступав перед учасниками щорічної зустрічі Асоціації контролю над озброєннями, де зокрема розглядалося питання нерозповсюдження ядерної зброї.

ядерний ризик є вищим, ніж будь-коли з часів Холодної війни

Зі своїми зауваженнями через відеозв'язок виступив і генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш. Він поділився стурбованістю з приводу відродження ядерної загрози, зазначивши, що "ядерний ризик є вищим, ніж будь-коли з часів Холодної війни".

Він додав, що з огляду на цей ризик життєво важливі норми та стандарти проти розповсюдження, випробувань і використання ядерної зброї "розмивається" сьогодні.

Минулого місяця Міністерство оборони Росії заявило, що військові проведуть навчання із застосуванням тактичної ядерної зброї. Це вперше Москва публічно оголосила про такі навчання, інформувала агенція Associated Press.

На відміну від стратегічної зброї, яка була предметом угод про контроль над озброєннями між Москвою та Вашингтоном, тактична зброя ніколи не обмежувалася жодними такими пактами, і Росія не оприлюднила її кількість чи будь-яку іншу інформацію, пов'язану з нею, нагадує АР.

Агенція додає: після початку повномасштабного вторгнення в Україну президент Росії Володимир Путін неодноразово "нагадував" західним країнам про "ядерну міць" Москви, намагаючись перешкодити їм нарощувати військову підтримку Києву.

У публікації використано матеріали Reuters та AP.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG