Спеціальні потреби

НАТО або ядерна зброя. Експерти коментують заяви Зеленського


Президент України Володимир Зеленський під час робочої вечері Ради Україна-НАТО в штаб-квартирі НАТО в Брюсселі, четвер, 17 жовтня 2024 року. (AP)
Президент України Володимир Зеленський під час робочої вечері Ради Україна-НАТО в штаб-квартирі НАТО в Брюсселі, четвер, 17 жовтня 2024 року. (AP)

Західні оглядачі звернули увагу на ядерну риторику президента України Володимира Зеленського, який сказав, що виживання України можна забезпечити лише шляхом вступу до НАТО або отриманням Києвом ядерної зброї.

Коментатори згадують про те, що Україна у перші роки незалежності віддала свій ядерний арсенал, який вважався третім за розміром після Росії та США, в обмін на гарантії безпеки.

Ми обираємо НАТО. Не ядерну зброю
Володимир Зеленський

Експертів цікавить, наскільки серйозно можна розглядати можливість повернення Києва до ядерного статусу.

«Країни НАТО не воюють. Люди всі живі в країнах НАТО. І слава Богу. Тому ми обираємо НАТО. Не ядерну зброю», – сказав президент Володимир Зеленський у четвер на саміті Європейської ради в Брюсселі.

Пізніше український лідер у четвер на пресконференції з генеральним секретарем НАТО Марком Рютте уточнив, що «ми не створюємо ядерну зброю. Я мав на увазі те, що сьогодні немає для нас сильніших гарантій безпеки, крім членства в НАТО».

Часопис Politico пише, що він намагався уточнити в українського урядовця, близького до президента, що мав на увазі Зеленський, і отримав запевнення, що Україна лише намагається переконати західних партнерів виконувати свої зобов'язання.

«Ми виконуємо свої зобов’язання і просто хочемо, щоб інші також виконували свої, але наразі у нас немає реальних гарантій безпеки», — сказав український урядовець на умовах анонімності.

Британська газета The Guardian також написала про те, що у розмові з журналістами Зеленський розповів, як свого часу детально роз'яснив колишньому президенту Дональду Трампу, що за умовами Будапештського меморандуму від 1994 року, який підписали Росія, США та Велика Британія, Україна погодилася відмовитися від своїх ядерних арсеналів, успадкованих від Радянського Союзу, в обмін на гарантії дотримання її суверенітету «в межах чинних кордонів».

Кореспондент газети пише, що "у риторичному звороті" Зеленський сказав, що Україна опинилася перед вибором між відновленням ядерної зброї та членством у НАТО, додавши при цьому: «Ми не обираємо ядерну зброю, ми обираємо НАТО, і я думаю, що Дональд Трамп мене почув». Зеленський не уточнив, коли саме відбулася ця розмова.

Бажання України отримати засоби ядерного стримування є логічним завершенням з огляду на нинішній стан війни та політику Заходу щодо не
Фабіан Гоффманн

Фабіан Гоффманн, німецький експерт, який працює в норвезькому Oslo Nuclear Project, жодної риторики у словах Зеленського не бачить. Він каже, що для нього бажання України відновити ядерний статус заради своєї безпеки виглядає цілком логічним.

"Я не можу зрозуміти, чому люди здивовані чи шоковані заявою Зеленського про ядерну зброю. Бажання України отримати засоби ядерного стримування є логічним завершенням з огляду на нинішній стан війни та політику Заходу щодо неї", – твітує ракетний експерт.

Він додає, що ядерне стримування – "це очевидне вирішення найгостріших проблем України", що одночасно демонструє "провал великої стратегії США" щодо нерозповсюдження ядерної зброї.

Російський опозиційний політик в еміграції Гаррі Каспаров нагадує, що він попереджав про таку можливість ще у 2014 році.

"США та Велика Британія (і Росія…) пообіцяли Україні безпеку в обмін на відмову від третього за величиною ядерного арсеналу у світі. Як я писав у 2014 році, якщо тільки ядерна зброя дорівнює захисту, тому що США не можна довіряти, Тайвань, Південна Корея, Японія, Саудівська Аравія та інші також рухатимуться у цьому напрямку", – зазначає Каспаров у твіті.

Перемога Росії в Україні стане негайною катастрофою для європейської безпеки та довгостроковим глобальним поштовхом до ядерної зброї з усіма супутніми небезпеками
Гаррі Каспаров

Він додає, що "перемога Росії в Україні стане негайною катастрофою для європейської безпеки та довгостроковим глобальним поштовхом до ядерної зброї з усіма супутніми небезпеками". І це, на його думку, і є справжнім ядерним ризиком, а не чергове "брязкання зброєю Путіна".

Англомовне київське видання Kyiv Post пише, що обговорення теми, що Україна може побудувати свою ядерну зброю, триває вже декілька місяців, з того часу, як німецька газета BILD написала, що на закритій зустрічі неназваний високопоставлений український чиновник, який «спеціалізується на закупівлі зброї», сказав, що Україна може створити ядерну бомбу "за кілька тижнів".

«У нас є матеріал, у нас є знання. Якщо наказ буде віддано, нам знадобиться лише кілька тижнів, щоб отримати першу бомбу», — наводить цитату чиновника BILD.

Як написав BILD, цей чиновник попереджав, що Захід не повинен думати, що Україна допустить другий напад Росії на Київ.

Але українська сторона спростувала цю публікацію німецького видання як таку, що грає "на руку російській пропаганді".

Радник президента України з комунікацій Дмитро Литвин, який розмовляв з агентством «Інтерфакс-Україна», відкинув заяву BILD і заявив, що "це не перший випадок, коли BILD поширює те, що не має жодного стосунку до реальності".

Однак BILD зазначає, що заява президента України Володимира Зеленського в четвер щодо того, що його країна може відновити свій статус ядерної держави, або стати членом НАТО, нагадує заяву чиновника кілька місяців тому.

"Зеленський розкриває те, на що високопоставлений український чиновник натякав BILD та іншим політикам і чиновникам кілька місяців тому", – пише кореспондент газети Юліан Рьопке.

Kyiv Post зазначає, що українські посадові особи не вперше згадують про можливість відновити українську ядерну потужність.

Щодо можливості практичної реалізації цих заяв, то Kyiv Post наводить думки експертів з ядерної енергетики, які кажуть, що в Україні немає заводу зі збагачення урану, бо навіть для своїх атомних електростанцій Україна завозила паливо з Росії до 2022 року.

Але, "імовірно, країна зберегла базу знань, необхідну для перезапуску своїх ядерних програм, якщо вона цього забажає", вважають фахівці.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG