Спеціальні потреби

Присяжні в справі Трампа другий день думають над рішенням


Фото: Колишній президент США Дональд Трамп розмовляє з адвокатом Тоддом Бланшом та співробітниками поза залою суду. Присяжні розпочали обговорення рішення в кримінальній справі в Мангеттенському кримінальному суді в Нью-Йорку, 29 травня 2024 року.
Фото: Колишній президент США Дональд Трамп розмовляє з адвокатом Тоддом Бланшом та співробітниками поза залою суду. Присяжні розпочали обговорення рішення в кримінальній справі в Мангеттенському кримінальному суді в Нью-Йорку, 29 травня 2024 року.

Присяжні у судовій справі за кримінальними звинуваченнями проти Дональда Трампа у Нью-Йорку другий день думають над рішенням.

Журі з 12 присяжних майже чотири години засідало в середу, перш ніж попросити суддю ще раз надати стенограму ключових свідчень Девіда Пекера, колишнього видавця таблоїда National Enquirer і колишнього юриста Трампа Майкла Коена про їхню зустріч із Трампом у серпні 2015 року в його офісі Trump Tower у Нью-Йорку.

Прокурори назвали цю зустріч "змовою в вежі Трампа", оскільки Пекер засвідчив, що саме там він сказав своєму давньому другові Трампу, що буде його "очима та вухами", щоб стежити за негативними історіями про нього, коли він балотуватиметься на пост президента.

Під час суду Коен свідчив, що Трамп сказав йому "просто зроби це", даючи вказівку сплатити 130 000 доларів за кілька днів до президентських виборів 2016 року порноакторці Стормі Деніелс, щоб вона мовчала, що мала сексуальний контакт із Трампом на одну ніч десять років тому. Трамп заперечує будь-які зв'язки з Деніелс.

Угода про виплату за мовчання не є незаконною. Але Трампа звинувачують за 34 пунктами у фальсифікації ділових звітів, щоб приховати відшкодування 2017 року цієї виплати Коену. Трамп же стверджує, що ця виплата була зроблена Коену за юридичні послуги.

Адвокати захисту стверджували, що Коен за власним бажанням і без відома Трампа переказав гроші адвокату Деніелс. Колишній президент відкидає звинувачення.

Під час зустрічі в Trump Tower у 2015 році Пекер пообіцяв придбати права на скандальні історії про Трампа, але не мав наміру публікувати будь-яку інформацію. Захист стверджує, що в домовленості не було нічого незвичайного, хоча це не є нормальною журналістською практикою в США. Після зустрічі Пекер заплатив 30 000 доларів швейцару в будівлі Трампа в Нью-Йорку, щоб сховати його неправдиву заяву про те, що Трамп став батьком позашлюбної дитини, і 150 000 доларів моделі журналу Playboy Карен Макдугал, щоб також приховати свою заяву про те, що у неї був роман із Трампом в 2006 і 2007 роках.

Трамп заперечував цей роман, хоча Пекер сказав, що Трамп пізніше визнав, що знайомий з Макдугал, і запитав про її самопочуття, коли вони гуляли територією Білого дому в 2017 році після того, як Трамп став президентом.

Разом зі свідченнями Пекера присяжні також попросили повторити свідчення Коена про ключову зустріч у Trump Tower, можливо, спробу зрозуміти роль Трампа в дискусіях, оскільки він не свідчив на свій захист на суді. Крім того, присяжні — семеро чоловіків і п’ятеро жінок — попросили, щоб їм знову прочитали правові вказівки судді Верховного суду Нью-Йорка Хуана Мерчана щодо справи, хоча було незрозуміло, чи хочуть вони заслухати їх усіх, чи лише деякі з них.

Мерчану знадобилося більше години, щоб прочитати довгий список у середу, перш ніж присяжні почали обговорення.

Присяжні, усі жителі Нью-Йорка, обрані випадковим чином зі списків виборців, заслухали п’ять тижнів свідчень 22 свідків у першому в історії кримінальному процесі над американським президентом.

Відповідно до правової системи США, присяжні повинні одноголосно вирішити, чи виправдати 77-річного Трампа, чи визнати його винним.

Якщо вони не можуть дійти згоди, в результаті чого журі присяжних буде закрито, прокуратура вирішуватиме, чи повторювати справу.

Для Трампа результат має важливе значення не лише для його особистої свободи, але й для політичного майбутнього. Він є ймовірним кандидатом у президенти від Республіканської партії 2024 року, який збирається знову балотуватися на виборах у листопаді проти президента Джо Байдена, демократа, який переміг його у 2020 році.

Опитування показують, що між Байденом і Трампом ведеться напружена боротьба, але деякі опитування громадської думки показують, що прихильники Трампа можуть змінити свій голос на Байдена або не голосувати взагалі, якщо колишнього президента засудять.

Якщо його визнають винним, Трампа можуть засудити до чотирьох років позбавлення волі, хоча він, безсумнівно, подасть апеляцію та може продовжити балотуватися на пост президента. Трампу висунуто ще три звинувачення, у тому числі два звинувачення в незаконній спробі компенсувати поразку на виборах 2020 року.

Але всі три справи пов’язані між його адвокатами та прокурорами. У результаті справа в Нью-Йорку, яка наближається до завершення, може бути єдиною, де рішення буде прийнято до виборів у листопаді.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG