Спеціальні потреби

Впливові демократи не підтримують вихід Байдена з президентських перегонів 2024


Архівне фото: президент Джо Байден на передвиборчій акції 28 червня 2024 ркоу в Північній Кароліні
Архівне фото: президент Джо Байден на передвиборчій акції 28 червня 2024 ркоу в Північній Кароліні

Провідні політики Демократичної партії США в неділю підтримали президента Джо Байдена і відкинули ідею про те, що він повинен завершити свою кампанію 2024 року і не балотуватись на другий термін у Білому домі, після невдалого виступу минулого тижня на дебатах з колишнім президентом США Дональдом Трампом.

Однопартійці Байдена з готовністю визнали недоліки 81-річного Байдена під час 90-хвилинних дебатів, що транслювалися по національному телебаченню, під час яких йому іноді було складно завершити речення, і він обмовився, помилково сказавши, що він скасував Medicare, державну програму медичного страхування для американців похилого віку.

Нове опитування CBS-YouGov показало, що американці з відривом у 72-27% не вважають, що Байден має необхідне "психічне та когнітивне здоров’я, щоб бути президентом".

Цей показник на сім відсоткових пунктів погіршився порівняно з опитуванням три тижні тому.

Однак загальнодержавні рейтинги Байдена і Трампа все одно показують, що боротьба залишається запеклою.

Ключові посадовці Демократичної партії відхилили пропозицію деяких демократів, а також редакційних статей у The New York Times і The Atlanta Journal-Constitution про те, щоб він вибув із перегонів на користь молодшого кандидата.

"Прикрою правдою є те, що Байден повинен вийти з перегонів заради блага нації, якій він так чудово служив протягом пів століття, — йдеться в статті The Atlanta Journal-Constitution, провідної газети в ключовому південному штаті Джорджія. - Президенту Байдену тепер потрібна загроза пенсії".

"О, абсолютно ні, — сказав сенатор-демократ від Джорджії Рафаель Ворнок у програмі NBC "Знайомство з пресою". - Погані дебати трапляються. Питання полягає в тому, за кого Дональд Трамп коли-небудь виступав, крім себе та таких, як він? Я з Джо Байденом, і наше завдання — переконатися, що він подолає фінішну пряму в листопаді".

Конгресмен із Південної Кароліни Джим Клайберн, відомий прихильник Байдена, сказав у шоу CNN State of the Union: "Я не вважаю, що Джо Байден має проблеми з лідерством протягом наступних чотирьох років, тому що він чудово керував останні три з половиною роки. Я завжди кажу, що найкращим прогнозом майбутньої поведінки є минулі результати". Він стверджував, що те, що сталося під час дебатів, було через "надмірну підготовку".

Губернатор штату Меріленд Вес Мур сказав у програмі CBS Face the Nation, що "у президента був важкий вечір, як і у кожного з нас", але це не має змусити його знятись із виборів 5 листопада. "Джо Байден не збирається виходити з цієї гонки, і він не повинен", - додав він.

Виборчий штаб Байдена у суботу ввечері заявив, що обрання заміни для нього на посаді провідного політика Демократичної партії спричинить хаос перед національним з’їздом партії в серпні і стане "автострадою до програшу" на виборах.

Кейт Бедінгфілд, колишня помічниця Байдена з комунікацій Білого дому, розповіла CNN, що кампанія Байдена зібрала 33 мільйони доларів після дебатів.

Прихильники Трампа не сприйняли пояснень слабкої ефективності Байдена на дебатах.

Райнс Прібус, колишній голова Національного комітету Республіканської партії та екс-голова апарату Трампа в Білому домі, назвав те, що Байден залишився в перегонах, "негативом для Джо Байдена".

"Це непоганий вечір дебатів, — сказав він у шоу This Week на ABC. — Це був непослідовний, майже неможливий безлад".

Сенатор Ліндсі Грем, республіканець від Південної Кароліни, сказав про президента Байдена в ефірі CNN: "Він порядна людина. Він президент-невдаха. Він скомпрометований. Ось така сюжетна лінія. Це те, що побачив світ, скомпрометований президент".

Провівши вихідні на зборах коштів у Нью-Йорку та Нью-Джерсі, Байден відправився до Кемп-Девіда, президентської резиденції поблизу Вашингтона, на давно заплановану родинну зустріч. Байден не давав жодних ознак того, що планує вийти з перегонів, і, по суті, озвучив протилежне.

У п’ятницю, наступного дня після дебатів, Байден сказав прихильникам: "Я знаю, що я не молодий чоловік. Я вже не ходжу так легко, як раніше. Я не говорю так спокійно, як раніше. Я не дискутую так добре, як раніше, але знаю те, що знаю: я знаю, як говорити правду!"

Байден додав, що не балотувався би на другий термін, якби не вірив, що "всім серцем і душею я зможу це зробити".

Відео - найголовніше

Питання права на аборти: позиція Байдена і Трампа. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG