Спеціальні потреби

Білий дім підтвердив переміщення військ РФ з позицій в Україні в Курську область   


Джон Кірбі, радник Білого дому з комунікацій у сфері нацбезпеки. Фото: AP/Julia Nikhinson)
Джон Кірбі, радник Білого дому з комунікацій у сфері нацбезпеки. Фото: AP/Julia Nikhinson)

У Білому домі заявили, що спостерігають рух російських військ з позицій в окупованій території України у напрямку Курської області. Про це повідомив радник Білого дому з комунікацій у сфері нацбезпеки Джон Кірбі під час розмови з журналістами 15 серпня.

“Ми бачимо, що деякі російські підрозділи були перенаправлені з операцій в Україні та навколо неї в район Курська. Але це лише перші повідомлення про те, що ми спостерігаємо. Я не можу з упевненістю сказати, скільки їх, або наскільки більше їх може бути, або які будуть їхні наміри, але ми почали спостерігати, як деякі російські підрозділи перенаправлені в регіон Курська", - повідомив Джон Кірбі.

Підписуйтесь на Голос Америки Українською у WhatsApp, Viber і Telegram!

Кірбі не уточнив, які саме цілі можуть стояти перед російськими військами, яких переміщують з позиції в Україні та навколо неї до Курської області.

"Все, що я можу вам сказати, це те, що ми бачили, як деякі підрозділи були перенаправлені і вирушили в цей район. Але наразі незрозуміло, скільки їх зрештою прибуде та якою буде їхня воєнна місія. Я знаю, що ця відповідь вас не дуже задовольнить, але вона чесна. Ми уважно стежимо за цим, але не можемо точно сказати, що збирається робити пан Путін", - сказав представник Білого дому.

За словами Кірбі, через українську операцію на Курщині, Путін опинився перед дилемою зміцнення оборони в регіоні Курської області.

"Пан Путін і росіяни повинні були внести корективи. Ми бачимо ознаки того, що вони намагаються зміцнитися в районі Курська та навколо нього в результаті української операції там. Щоб це зробити, треба взяти активи, які були в одному місці і робили одну справу, і тепер їх треба спрямувати на інше. Ухвалення таких рішень безумовно є дилемою", - зазначив він.

На питання, Чи Путін може застосувати ядерну зброю у відповідь на операцію в Курській області, Кірбі відповів, що Путін стурбований, але США не бачать збільшення ядерної риторики з Кремля.

"Якщо він переміщує туди війська, то він певною мірою стурбований тим, що відбувається. Я не знаю, кваліфікується це як розпач, чи ні, але він безумовно реагує, принаймні певним чином, на те, що відбувається в Курській області. Але ми не бачили і не чули жодної ескалаційної риторики, особливо щодо ядерної зброї, в останні дні", - сказав Кірбі.

Крім того, за словами Кірбі, США не мають причин на сьогодні змінювати власні розрахунки чи позицію стратегічного стримування в питанні ядерних загроз.

Дивіться також:

Брифінг. Військова комендатура на Курщині й програшна стратегія росіян
please wait

No media source currently available

0:00 0:29:57 0:00

  • 16x9 Image

    Ірина Матвійчук

    Журналістка, репортерка, редакторка вебсайту. Цікавлюсь соціальними темами та історією. Для потенційних сюжетів завжди шукаю захопливі історії про українців у США, маловідомі сторінки історії, про неймовірні долі людей та бізнесів. Приєдналася до команди Української служби Голосу Америки у 2014 році. Перед тим працювала в журналі National Geographic та на "Радіо Свобода". Люблю читати книжки, створила у США книжковий клуб Books-R-Us Ukrainian. Із задоволенням подорожую в країни/регіони, які є непопулярними для туристів. Одружена, маю доньку.  

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG