Спеціальні потреби

Білий дім: Хто б не представляв Вашингтон на саміті миру, не можна говорити, що США не приходять на допомогу Україні


Архівне фото від 24 квітня 2024 року. Президент США виступає з промовою після підписання закону, що включає 60 млрд доларів допомоги Україні
Архівне фото від 24 квітня 2024 року. Президент США виступає з промовою після підписання закону, що включає 60 млрд доларів допомоги Україні

Представники близько 90 країн візьмуть участь у саміті миру в Швейцарії, представницький рівень наразі не озвучено. Участь особисто президента США Джо Байдена Білий дім не підтвердив і не заперечив.

Водночас це питання так прокоментував Джон Кірбі, радник з комунікацій у сфері нацбезпеки Білого дому:

Не можна говорити, що президент Байден не приходить на допомогу Україні
Джон Кірбі

“Незалежно від того, хто представлятиме США на саміті миру, не можна говорити, що Сполучені Штати не приходять на допомогу Україні. І не можна говорити, що президент Байден не приходить на допомогу Україні”.

Кірбі додав: “Від самого початку цього конфлікту жодний інший лідер не зробив так багато, і продовжує робити стільки багато, скільки робить президент Байден для того, аби упевнитися, що Україна має усе необхідне для захисту від російської агресії”.

І жоден інший лідер, каже Кірбі, не зробив стільки для співпраці із українцями – і “не лише для забезпечення їхніх нагальних оборонних потреб, а і для тих оборонних потреб, які будуть після закінчення цієї війни”.

Посадовець Білого дому нагадав, що президент США взяв зобов’язання перед Україною “бути поруч із ними довгостроково”.

“І Сполучені Штати, і президент Байден підтримують президента Зеленського та народ України різними способами, і це буде продовжуватися, незалежно від того, хто на якому місці сидітиме на саміті миру”, – підсумував Кірбі.

Раніше, як повідомляв Голос Америки, Сполучені Штати підтвердили участь у саміті щодо миру України у Швейцарії, але не оголошували, хто саме прибуде на подію від США.

Зі свого боку президент України Володимир Зеленський попросив свого американського колегу “не ігнорувати саміт миру”.

Брифінг. Зеленський просить Байдена не ігнорувати саміт миру
please wait

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00

Потенційна участь Байдена у саміті ймовірно перебуває під питанням через те, що подія збігається у часі із передвиборчою подією за участі голлівудських зірок, припускають оглядачі. Політичний аналітик Razom Даг Кляйн пише у мережі Х, що Джо Байден “повинен відмовитися від голлівудського збору коштів і відвідати український саміт миру через два тижні”. Він нагадує слова Зеленського про те, що відсутність американського президента Росії Володимир Путін “зустрів би оплесками”.

“Чому б замість цього не взяти Голлівуд на український саміт миру?” – пропонує Джош Рудольф, експерт German Marshall Fund, закликаючи "взяти з собою" Арнольда Шварценеггера.

29 травня Зеленський закликав до участі у саміті і ООН: “Усі пункти нашої Формули миру, які ми опрацюємо у Швейцарії 15 та 16 червня, засновані на Статуті та резолюціях ООН і базових людських цінностях. Саме тому участь ООН важлива для глобальних зусиль”.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG