Спеціальні потреби

Законодавці США у Тайвані запевнили, що буде "рішуча відповідь" у випадку вторгнення в країну


Конгресмен Роб Віттман зустрічається із президенткою Тайваню Цай Інвень. Фото: Офіс президента Тайваню через AP
Конгресмен Роб Віттман зустрічається із президенткою Тайваню Цай Інвень. Фото: Офіс президента Тайваню через AP

Делегація Конгресу США під час візиту у Тайвань заявила, що Вашингтон рішуче відреагує, якщо острів зазнає вторгнення. Американські законодавці також запевнили тайванських колег, що вирішать проблему невиконаних замовлень в оборонних постачаннях Тайваню на суму близько 19 мільярдів доларів.

"Будь-яка ворожа неспровокована атака на Тайвань призведе до рішучої відповіді з боку США", – заявив у п'ятницю, 1 вересня, заступник голови комітету зі збройних сил у Палаті представників США Роб Віттман перед зустріччю з президенткою Тайваню Цай Інвень.

Конгресмен-республіканець Віттман і його колеги однопартійці Карлос Хіменес та Джен Кіґґанс у Тайвані, серед іншого, провели зустрічі з президенткою країни Цай Інвень та головою Ради з нацбезпеки країни Веллінгтоном Ку.

Раніше Тайвань для зміцнення своєї оборони закупив у США військову продукцію на суму 19 мільярдів доларів, однак більшу її частину донині не поставлено.

"Ми зобов'язані ліквідувати відставання у постачанні продукції військового призначення, яке існує між нашими країнами", – сказав конгресмен Віттман, додавши, що над цим питанням працюють як республіканці, так і демократи.

Тайвань потребує американської оборонної зброї, яка дуже схожа на те, чого потребує й Україна в час війни проти Росії - протитанкових ракет Javelin, стінгерів, систем ППО - аналіз експертів на цю тему напередодні опублікував Голос Америки.

Тайвань – самоврядний острів – останніми роками все частіше зазнає тиску з боку Китаю: китайські винищувачі та військові кораблі практично щодня проводять навчання, націлені на острів. КНР вважає Тайвань частиною своєї території, називаючи острів "бунтівною провінцією", що відкололася в 1949 році.

Сполучені Штати виступають різко проти погроз Китаю приєднати острів насильницьким чином. За законодавством, США можуть надавати Тайваню військову допомогу.

Наприкінці серпня цього року Білий дім схвалив фінансування першої в історії грантової допомоги Тайваню - передачі американського військового обладнання, за яке Тайпей не повинен буде платити.

Як раніше повідомляв CNN, аналітики вважають, що Китай ретельно вивчає реакцію Заходу на війну Росії проти України з метою зрозуміти можливу відповідь західних країн на потенційне вторгнення Пекіна на Тайвань.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG