Спеціальні потреби

Україна відновлює консульське обслуговування чоловіків призовного віку за кордоном


Фото для ілюстрації: паспорти України
Фото для ілюстрації: паспорти України

Україна відновлює надання консульських послуг за кордоном чоловікам призовного віку після обмеження з 23 квітня. У Міністерстві закордонних справ України перерву у наданні послуг назвали “технічною паузою”, яка “добігає кінця”.

Агенція Reuters нагадує, що пауза була зумовлена переглядом правил мобілізації до армії та констатує: “Сотні тисяч українських чоловіків призовного віку живуть за кордоном, а країна відчуває гостру нестачу військ, щоб захиститися від повномасштабного вторгнення Росії”.

За інформацією МЗС, наразі внесено зміни до алгоритмів інформаційно-комунікаційних систем, що узгодити консульську діяльність із законодавством про мобілізацію та військовий облік.

Відтак, з 18 травня чоловіки віком 18-60 років, які перебувають чи постійно проживають за кордоном, мають можливість подати заяви на отримання консульських послуг, кажуть в міністерстві.

Reuters констатує: несподіване призупинення викликало критику з боку закордонних українців та деяких законодавців, хоча Україна стикається з гострою нестачею військ, численними випадками ухилення від призову, зокрема нелегальним виїздом за кордон.

Українські чоловіки за кордоном

За даними Євростату, близько 4,3 мільйона українців проживали в країнах Європейського Союзу станом на січень 2024 року, з них близько 860 тисяч дорослих чоловіків.

Майже 20 тисяч чоловіків втекли з України, щоб уникнути призову
BBC

Розслідувачі BBC Eye та Ukraine’s Draft Dodgers раніше стверджували, що “майже 20 тисяч чоловіків втекли з України, щоб уникнути призову” попри заборону чоловікам віком 18-60 років залишати країну, що діє з лютого 2022 року.

BBC Eye запитували у Румунії, Молдови, Польщі, Угорщини та Словаччини дані про незаконний перетин кордону. Згідно з отриманими відповідями, з лютого 2022 року по 31 серпня 2023 року 19 740 чоловіків незаконно перетнули кордон України з цими країнами.

За даними української влади, пише BBC, з 21 113 осіб, яких спіймали під час спроби втечі з країни, більшість – 14 313 – намагалися перетнути кордон пішки або вплав, а решта 6 800 намагалися використати отримані шахрайським шляхом офіційні документи із позначкою, що надає звільнення від мобілізації.

Катарський мовник Al Jazeera пише, що на третій рік війни Росії проти України “зростає напруга між урядом у Києві та українською діаспорою”, нагадуючи про емоційні сцени у консульстві України у Варшаві, коли люди дізналися, що того дня не будуть видавати документи. Тоді працівники консульства посилалися на невизначену помилку у технічній системі.

Нові правила навряд чи повернуть українських чоловіків додому, але можуть ускладнити їхнє життя в Європі
Олена Бабакова

Видання нагадує, що наразі не існує механізмів, які б дозволили Польщі та іншим європейським країнам повертати українських чоловіків, які ухиляються від призову. “Нові правила отримання документів навряд чи повернуть українських чоловіків додому, але можуть ускладнити їх життя в Європі. Вони також можуть збільшити прірву між тими, хто залишився в Україні, і тими, хто виїхав”, – прокоментувала виданню Олена Бабакова, польська експертка з міграції та викладачка Університету Вістула.

Нова вимога: військово-обліковий документ

Посольство України у США з посиланням на МЗС інформує: разом із необхідними для консульської послуги документами заявники мають також подати свій військово-обліковий документ (у паперовому або електронному вигляді).

"Таким чином, призовникам потрібно мати посвідчення про приписку до призовної дільниці, а військовозобов’язаним і військовослужбовцям – військовий квиток або тимчасове посвідчення", – пояснюють у МЗС.

Військово-обліковий документ можна не подавати у трьох випадках: для оформлення посвідчення особи на повернення в Україну (т.зв. "білий паспорт"), коли консульська дія вчиняється в інтересах дитини, другий з батьків якої є іноземцем або особою без громадянства, або якщо за консульською послугою звертається арештований чи позбавлений волі заявник.

Якщо немає закордонного паспорта, то для взяття на тимчасовий консульський облік громадянин має дочекатися 18 червня, коли в електронному кабінеті призовника з’явиться можливість сформувати електронний військово-обліковий документ.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG