Спеціальні потреби

США потопили три човни хуситів, які атакували торговельний корабель в Червоному морі


Maersk, один з найбільших перевізників вантажів в світі, поновив транспортування в Червоному морі 24 грудня, після оголошення США коаліції із захисту вод, але 31 грудня на 48 годин зупинив перевезення після нападу
Maersk, один з найбільших перевізників вантажів в світі, поновив транспортування в Червоному морі 24 грудня, після оголошення США коаліції із захисту вод, але 31 грудня на 48 годин зупинив перевезення після нападу

ВМС США потопили три з чотирьох човнів хуситів, які атакували торговельний корабель та гелікоптери ВМС США 31 грудня, повідомило Центральне командування США.

Контейнеровоз MAERSK HANGZHOU подав сигнал тривоги двічі менш ніж за добу, вказуючи на напади чотирьох човнів хуситів, здійснені за підтримки Ірану, йдеться в соцмережевому дописі американських військових.

Хусити обстрілювали контейнеровоз та стріляли по американських гелікоптерах, що відповіли на сигнал тривоги торговельного судна. Відповідаючи на вогонь, американські гелікоптери потопили три з чотирьох човнів хуситів, а четвертому човнові вдалось втекти, йдеться в заяві США.

Данська компанія Maersk повідомила, що припиняє мореплавство в Червоному морі на 48 годин, через напади.

Раніше, 24 грудня, Maersk відновила судноплавство у Червоному морі та Аденській затоці, покладаючись на спецоперацію, яку очолюють Сполучені Штати задля забезпечення безпеки судноплавства в регіоні. В середині грудня чотири найбільші судноплавні компанії призупинили прохід суден через Суецький канал через загрози нападів хуситів у Червоному морі.

Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон повідомив у неділю про свою розмову з міністром закордонних справ Ірану Хоссейном Амірабдоллахіаном. Кемерон закликав Іран допомогти зупинити атаки хуситів у Червоному морі.

"Я чітко дав зрозуміти, що Іран несе відповідальність за запобігання цим нападам, враховуючи їхню давню підтримку хуситів", — сказав Кемерон у дописі на сайті X у соціальних мережах, додавши, що напади "загрожують невинним життям і світовій економіці".

Напади бойовиків-хуситів з Ємену почастішали в Червоному морі, після початку війни ХАМАСУ та Ізраїлю. Хусити демонструють підтримку палестинського ісламістського угруповання ХАМАС.

В статті використано матеріали Reuters.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG