Спеціальні потреби

НАТО підтверджує відправлення сил КНДР на Курщину. Як вони вплинуть на ситуацію на фронті?


Ілюстративне фото. Молоді північнокорейські чоловіки, як заявляє Пхеньян, записуються чи повертаються до лав армії КНДР, 16 жовтня 2024. Korean Central News Agency/REUTERS
Ілюстративне фото. Молоді північнокорейські чоловіки, як заявляє Пхеньян, записуються чи повертаються до лав армії КНДР, 16 жовтня 2024. Korean Central News Agency/REUTERS

НАТО заявило, що північнокорейські війська уже розгорнуто в Курській області, де Росія намагається відкинути українські війська.

"Сьогодні я можу підтвердити, що північнокорейські війська були направлені в Росію, і північнокорейські військові підрозділи були розгорнуті в Курській області", - заявив журналістам генсек НАТО Марк Рютте.

"Небезпечне розширення війни Росії"

Рютте сказав, що цей крок означає "значну ескалацію" участі Північної Кореї в конфлікті та означає "небезпечне розширення війни Росії". За його словами, що НАТО "активно консультується" всередині Альянсу, із Україною та з індо-тихоокеанськими партнерами" щодо розвитку подій. Він повідомив, що найближчим часом має обговорити ситуацію із представниками Сеула і Києва.

Нині ж президент Південної Кореї Юн Сук Йоль у розмові із президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн заявив, що фактичне розгортання північнокорейських військ на передовій війни в Україні може відбутися раніше, ніж очікувалося.

Юн сказав, що Південна Корея сподівається шукати "практичні контрзаходи" з ЄС і подвоїть зусилля з моніторингу та блокування "незаконних обмінів" між Росією та Північною Кореєю. Голос Америки раніше повідомляв, що Південна Корея, один зі світових лідерів у виробництві озброєння, може розглянути пряме постачання зброї в Україну в межах заходів протидії поглибленню військової співпраці між Росією та КНДР.

Відправлення північнокорейських військ є "критичною проблемою, яка загострює і без того тривалу війну в Україні", – сказала фон дер Ляєн.

Президент України Володимир Зеленський, посилаючись на дані української розвідки, минулої п’ятниці заявив, що північнокорейські війська будуть на полі бою через кілька днів. Також раніше він казав, що Київ має інформацію про те, що близько 10 тисяч військових із Північної Кореї готуються приєднатися до російських сил у війні проти України.

Днями радник Білого дому з питань комунікацій з нацбезпеки Джон Кірбі також підтвердив, що деякі північнокорейські війська можуть з'явитися в районі Курська. Однак він зауважив, що США невідомо, що саме вони там будуть робити.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров не підтвердив, що північнокорейські солдати знаходяться в Росії, натомість зазначив, що Пхеньян і Москва підписали договір про спільну безпеку. При цьому він сказав, що нібито "західні військові давно працюють в Україні".

"Молоді, невисокі й неміцної тілобудови" через недоїдання

Reuters пише, що залучення тисяч північнокорейських солдатів "посилить тиск на втомлену та перенапружену армію України", а також "посилить геополітичну напруженість на Корейському півострові та в Індо-Тихоокеанському регіоні, включаючи Японію та Австралію, вважають західні чиновники".

При цьому Wall Street Journal зауважує, що, судячи із опублікованих кадрів, північнокорейські солдати, кинуті на допомогу російському вторгненню, відносно молоді, невисокі та неміцної тілобудови, "що відображає поширене недоїдання в бідній Північній Кореї".

Також їхнє тренування, зазначає газета, ймовірно, не підготувало їх до окопного типу війни в Україні та до використання сучасного озброєння. Тож південнокорейський міністр оборони Кім Йон Хен назвав їх "просто найманим гарматним м'ясом".

Водночас, на думку оглядачів, ці війська можуть "проторувати шлях для більш досвідчених". Також їхня роль може полягати у тому, аби спостерігати за сучасним типом ведення бойових дій - і принести цей досвід до КНДР.

Генерал-майор Австралії у відставці Мік Раян, який стежить за ситуацією на фронті в Україні, також вважає, що це допоможе Північній Кореї швидко трансформувати та модернізувати свої військові сили, а також "це матиме дестабілізуючий вплив на Корейський півострів і Тихоокеанський регіон".

"Місія північнокорейців залишається загадкою. Їх можна було використовувати для виконання окупаційних завдань за лінією фронту в окупованій Росією Україні. Крім того, північнокорейці можуть бути використані як війська на передовій у східному наступі російських сухопутних сил або як частина російської кампанії з витіснення українських військ з Курська", - пише генерал.

Він також зазначає, що вони, ймовірно, будуть "матеріально-технічним тягарем для росіян, а з інтеграцією північнокорейців у російські сухопутні формування виникнуть культурні, доктринальні та тактичні проблеми". І "зважаючи на чисельність північнокорейського контингенту, вони навряд чи матимуть вирішальний вплив на траєкторію війни в Україні", - додає він.

WSJ пише, що враховуючи тактику Кремля із відправлення у бій солдатів із нехтуванням їхнього життя, яку називають "м'ясорубкою", "приблизно 10 тисяч північнокорейських солдатів можуть мати обмежений вплив на поле бою в цілому, але вони додадуть Росії" живої сили у протистоянні меншій населенням Україні та виснаженій українській армії.

Тим часом вашингтонський Інститут дослідження війни твердить, що залучення північнокорейських військ у Росії "ще більше свідчить про те, що вся система формування сил Путіна дуже слабка". Кремль зазнає значних втрат, тож намагається поповнити війська на фронті внаслідок співпраці із Пхеньяном: "Витрати на розпалювання війни зростуть, оскільки Росія продовжує витрачати живу силу та техніку на лінії фронту".

У статті використано матеріали Reuters, AP

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG