Спеціальні потреби

МВФ: Поки народ України вимагає долати корупцію, прогрес буде


Ukrainian hryvnia banknotes are seen in a photo illustration shot in Kiev, August 6, 2014. Picture taken August 6, 2014. REUTERS/Konstantin Chernichkin (UKRAINE - Tags: BUSINESS) - RTR49DML
Ukrainian hryvnia banknotes are seen in a photo illustration shot in Kiev, August 6, 2014. Picture taken August 6, 2014. REUTERS/Konstantin Chernichkin (UKRAINE - Tags: BUSINESS) - RTR49DML

Кожен крок з подолання корупції в Україні дається складно, але боротьба з корупцією набуває особливого значення під час війни, кажуть в Міжнародному валютному фонді.

"Відомо, що війна - поживний ґрунт для корупції, тому в цій сфері треба робити більше, і Україна це робить", - заявила директорка-розпорядниця МВФ Крісталіна Георгієва, відповідаючи на питання преси під час щорічних зборів МВФ та Світового банку у Вашингтоні минулого тижня.

Георгієва відзначила, що Україна успішно пройшла п'ятий перегляд програми МВФ, що дозволило фонду перерахувати Києву новий транш обсягом 1,1 млрд дол. Україна виконала всі структурні маяки програми, однак, щодо антикорупційної складової, Фонд дав Україні відстрочку до січня 2025 року для проведення аудиту Національного антикорупційного бюро України.

В інтерв'ю Українській службі Голосу Америки директор Європейського департаменту МВФ Альфред Кеммер наголосив - вирішальним в тому, чи зможе Україна подолати корупцію є готовність українців вимагати реформ. "Українці чітко заявляють, що хочуть подолати корупцію", - каже посадовець.

"З кожним переглядом програми ми все більше просуваємось в питанні стандартів управління. Деякі з цих реформ справді складні. Одні – технічно, інші – політично", - заявив Кеммер.

Він визнав, що, зрештою, важливо те, чи принесуть реформи дивіденди, чи зменшиться корупція, чи покращиться управління.

Для цього потрібні дві речі, відзначає посадовець – потужна підтримка населення та кроки уряду.

"Прогрес є, хоча, поза сумнівом, кожен крок складний. Але поки народ України каже – так, ми цього хочемо і вимагатиме цього, це залишиться найважливішим рушієм реформ в цій сфері", - додає він.

Корупція є "константою" в пострадянських країнах, зазначив керівник Офісу президента України Андрій Єрмак в інтерв'ю італійському виданню Corriere della Sera, опублікованому цими вихідними. Він, однак, вказав, що проти України триває інформаційна війна, а попри звинувачення в корупції, Києву вдається тримати фронт.

  • 16x9 Image

    Оксана Бедратенко

    Вебредакторка, журналістка, економічна оглядачка Української служби Голосу Америки. Висвітлюю теми міжнародних санкцій, економіки воєнного часу, світові тенденції на ринках нафти та газу, новини фінансової сфери. Пояснюю просто складні теми міжнародних відносин, економіки США, України та світу, як в розлогих статтях, так і в коротких графічних відео.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG