Спеціальні потреби

ISW: Кремль зіткнеться зі скороченням запасів зброї і більше залежатиме від своїх іноземних партнерів


Фото: зруйнований російський танк в Курській області РФ, 16 серпня 2024 року
Фото: зруйнований російський танк в Курській області РФ, 16 серпня 2024 року

Росія, ймовірно, зіткнеться зі зростанням проблем у виробництві й закупівлі матеріальних засобів, необхідних для її війни проти України, і Кремль, ймовірно, стане все більш залежним від своїх іноземних партнерів у цьому, заявляють в американському Інституті вивчення війни (ISW).

"Щоб підтримувати темп своїх наступальних операцій в Україні, російські військові значною мірою покладаються на відновлення запасів зброї і військової техніки радянських часів, зокрема бронетехніки", – йдеться у звіті.

"Російському уряду, ймовірно, доведеться продовжити мобілізацію російської економіки й оборонної промисловості та інвестувати в розбудову потенціалу, якщо російські військові мають намір підтримувати нинішній темп операцій у середньо- і довгостроковій перспективі, оскільки Росія виснажує свої обмежені радянські запаси. Але незрозуміло, чи зможе російська оборонна промисловість виробляти достатньо, щоб витримати високий рівень втрат обладнання, яких зазнають російські війська в Україні, навіть за умови подальшої економічної мобілізації", – додали аналітики.

Раніше в ISW зазначали, що зусилля Росії з розширення свого ОПК навряд чи будуть життєздатними в середньо- і довгостроковій перспективі через очікувану нестачу робочої сили і наслідки західних санкцій.

Аналітики зауважують, що російська влада останнім часом активізувала військову співпрацю з Північною Кореєю, про що свідчать візит голови Ради безпеки РФ Сергія Шойгу до Пхеньяна 13 вересня і візит російського лідера Володимира Путіна в червні 2024 року, коли він підписав угоду про всеосяжне стратегічне партнерство з лідером КНДР Кім Чен Ином.

"Поглиблення військового партнерства Росії з Північною Кореєю є символом відносин, які Росія прагне встановити з Іраном, КНР й іншими бажаними партнерами. Росія, швидше за все, зіткнеться зі скороченням запасів зброї й обладнання і намагатиметься компенсувати цю нестачу, якщо тільки вона не зможе обійти масштабні санкції Заходу і значно розширити свою взаємодію з іноземними партнерами, щоб отримати достатню кількість військового обладнання, комплектуючих і предметів подвійного призначення", – заявили в ISW.

Напередодні очільник Головного управління розвідки українського Міноборони Кирило Буданов заявив, що військова допомога, яку Росії надає Північна Корея, завдає Україні найбільшої шкоди.

"Наша найбільша проблема з усіх цих союзників Росії – це Північна Корея. Тому що тим обсягом військової продукції, який вони постачають, вони фактично впливають на інтенсивність бойових дій", – сказав Буданов 14 вересня на конференції в Києві.

Його слова пролунали в той час, коли північнокорейський лідер Кім Чен Ин пообіцяв поглибити зв’язки з Росією.

Президент Росії Володимир Путін відвідав столицю КНДР у червні, там він підписав угоду про взаємну оборону з Кім Чен Ином.

Західні держави звинувачують Північну Корею в продажу всупереч санкціям боєприпасів до Росії, яка вже понад два з половиною роки веде повномасштабну війну проти України.

Крім того, Іран є одним із ключових військових спонсорів Росії й передав їй раніше безпілотники для використання у війні в Україні. Державний секретар США Ентоні Блінкен підтвердив 10 вересня, що Іран відправив балістичні ракети малої дальності (БРМД) до Росії і попередив, що російські війська, ймовірно, застосують їх на полі бою "протягом декількох тижнів".

Іранські офіційні особи продовжують заперечувати, що Тегеран відправив зброю Москві.


Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG