Спеціальні потреби

Москва задоволена, що Україна переживає мовні проблеми - оглядач Рагозін


В українській школі
В українській школі

Новий закон про українську мову в освіті викликає критику з боку сусідів

Закон передбачає майже повну українізацію в насправді багатокультурній країні, пише незалежний оглядач Леонід Рагозін на сторінках видання Al Jazeera. Серед найбільших критиків є Угорщина, яка у відповідь погрозила накласти вето на всі проукраїнські ініціативи в Європейському Союзі.

Але угорська, румунська, болгарська, грецька та інші мешини такими і залишаються, лише меншинами. Насправді, закон скерований головно проти російської мови, пише автор, мови, яка є першою або другою мовою великої більшості українців, а також мовою агресора як в Криму, так на Донбасі.

Українські націоналісти, підкреслює Рагозін, мріяли про перетворення України в одномовну країну, таку, якою є Польща, і тепер Росія, вдаючись до агресії, дала їм для цього добрий претекст.

Багато українських родин, які стали російськомовними одне чи два покоління тому, тепер задоволені, що їхні діти розмовлятимуть мовою дідуся як своєю першою мовою. Численні російськомовні українці, включно з тими, які народилися в Росії, збентежені російською агресією, повністю міняють свою етнічну і мовну тотожність.

Для більшості українців мова не має першорядного значення, мільйони і так розмовляють суржиком, у порівнянні з економічними питаннями і війною на сході.

Люди, які дбали про майбутнє російської мови, нездатні захищати свої права культурним європейським способом, і підтримали диктаторську політику Путіна, яка поставила їх у невизначену ситуацію. Реакція Росії також повільна і нерішуча. В самій Росії також виникла проблема з навчанням мовами національних меншин, в результаті чого сталися протести в деяких республіках, зокрема в Татарстані і Башкортостані. Також Україна може вказати росіянам на нищення українського шкільництва в Криму.

В ситуації, коли сусіди України піддають критиці новий закон про шкільництво, Росія із задоволенням спостерігає за розвитком подій. Передбачається, що питання мови використовуватиметься проросійськими силами в деяких містах на півдні і сході України.

Як пише Рагозін, Кремль задоволений, що Україна, за всіма ознаками відходить від європейської ідеї багатокультурих суспільств у напрямку одномовних етнічних держав, таких, якою Путін хоче зробити Росію.

Путінський режим і українські націоналісти, як здається, зобов’язані одні одним. Багато українців вважають, що саме завдяки Путіну, його агресії, яка консолідувала українців, країна стала токою, про яку вони лише могли мріяти в минулому.

З другого боку, без українського націоналізму та його зв’язків з тоталітарною символікою початку ХХ століття Путін не міг би мобілізувати підтримку для вторгнення в Крим у 2014 році.

В обох випадках події відсувають лібералів і пацифістів осторонь вирішальних подій.

Редакція Al Jazzeera підкреслює, що висловлені автором думки, не конче віддзеркалюють редакційну політику.

Дивіться також: Космічний апарат «Кассіні» завершив свою роботу і згорів в атмосфері Сатурна

Космічний апарат «Кассіні» завершив свою роботу і згорів в атмосфері Сатурна. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:25 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG