Спеціальні потреби

Український "Культурний десант" опинився в районі урагану Мілтон під час гастролів на Флориді


Початок урагану "Мілтон" у м.Форт Меєрс, західне узбережжя Флориди, 9 жовтня 2024 року. Фото: REUTERS/Ricardo Arduengo
Початок урагану "Мілтон" у м.Форт Меєрс, західне узбережжя Флориди, 9 жовтня 2024 року. Фото: REUTERS/Ricardo Arduengo

Українські військові "Культурного десанту" зустріли ураган Мілтон на Флориді під час свого туру Сполученими Штатами. Флорида не встигла оговтатись від руйнівного урагану Гейлін, коли до неї підступає новий "надзвичайно небезпечний потужний ураган" Мілтон, що дістанеться штату з 9 на 10 жовтня, в середу ввечері або в четвер вранці.

За словами президента США Джо Байдена, стихія може стати однією із найсильніших за останні 100 років в країні.

Через урагани, що рухаються один за одним, українці "Культурного десанту", які гастролюють по США із туром подяки, змушені були скасувати кілька виступів.

Менеджерка проєкту у США Марія Глитень розповіла в ефірі програми "Брифінг" на Голосі Америки, що військові з “Культурного десанту” перебували у місті Тампа, яке є одним з епіцентрів урагану.

“У дорозі ми отримали повідомлення про обов’язкову евакуацію, намагалися знайти пальне. На п'ятьох АЗС на той момент його вже не було. А у магазинах люди скуповували воду, їжу, атмосфера загалом нагнітала”, – розповіла менеджерка "Культурного десанту" про процес евакуації.

Брифінг. Коли Рамштайн? Культурний десант в епіцентрі урагану Мілтон
please wait

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00

Українські військові, як розповідає Марія, відреагували на негоду спокійно. Заповнені автомобілями дороги зовні нагадали українцям евакуацію на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

При цьому активістка наголошує, що ці досвіди є непорівнянні, оскільки про ураган люди попереджені та мають орієнтовно 36 годин для підготовки, вони мають необхідні вказівки щодо безпечної евакуації, тоді як в умовах війни постійно є небезпека у будь-який момент стати жертвою атаки.

“Якщо ми не можемо спинити природний катаклізм, то війну необхідно зупинити вже зараз. І це те, що ми намагаємося донести американцям під час наших турів”, – додала Марія Глитень.

Одразу після евакуації у безпечне місце “Культурний десант” дав концерт у місті Таллахассі у той же вечір, коли військові прибули туди. Місто розташоване далі від епіцентру негоди.

Українка Ірина Стрілка через ураган виїхала із міста Сарасота на Флориді. Вона розповіла журналістці Голосу Америки Ірині Соломко, як триває евакуація із західного узбережжя Флориди, та чого побоюються місцеві мешканці, з огляду на досвід попередніх ураганів.

Стрілка згадує, як вода з Мексиканської затоки під час ураганів з великою силою заливає місцеві пляжі, які входять до переліку найкрасивіших пляжів світу. Солона вода заливає будівлі на узбережжі, замулює басейни, несучи за собою габаритне сміття.

Після попередніх ураганів у будинках місцевих українців, розповідає Стрілка, вода зруйнувала меблі в будинках, підлогу, обладнання. Зокрема, постраждало приміщення культурного центру української громади у місті Сент Пітерсбург на Флориді.

Будинок Ірини Стрілки розташований на відстані 15 хв їзди від берега Мексиканської затоки. Навіть тут, на відстані від води, місцеві очікують затоплення від урагану Мілтон, каже жінка.

Ірина не впевнена, чи застане свій будинок уцілілим, коли повернеться додому після катаклізму.

Для тих, хто не має змоги чи коштів евакуюватись, у містах, де вирує ураган, працюватимуть укриття, де місцеві можуть перечекати руйнівну негоду.

Дивіться також:

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG