Спеціальні потреби

Україна має законне право захищатися, каже речник Єврокомісії про події в Курській області


Пошкоджений будинок у прикордонному з Україною місті Суджа Курської області 6 серпня 2024 року. Фото: Telegram-канал губернатора Курської області Олексія Смирнова через AP
Пошкоджений будинок у прикордонному з Україною місті Суджа Курської області 6 серпня 2024 року. Фото: Telegram-канал губернатора Курської області Олексія Смирнова через AP

Україна має законне право захищатися у війні з Росією, зокрема, завдаючи ударів по агресору на його території, заявив представник Єврокомісії із зовнішньополітичних питань Петер Стано.

"Як правило, ми не коментуємо оперативні події на полі бою. Україна веде оборонну війну, яка була нав’язана їй незаконною агресією Росії. За міжнародним правом, Україна має законне право захищатися, в тому числі завдавати ударів по агресору на його території. ЄС продовжує повністю підтримувати законне право України захищатися від російської агресії і її зусилля щодо відновлення українського суверенітету і територіальної цілісності", – заявив Стано, відповідаючи на запит Радіо Свобода щодо подій у Курській області Росії.

Напередодні речник Держдепартаменту США Метью Міллер заявив, що Київ не повідомляв Вашингтон заздалегідь про плани провести операцію в Курській області, але в цьому "немає нічого незвичного". Він додав, що дії України в Курській області не суперечать політиці США, але наголосив, що позиція Вашингтона щодо ударів по території Росії американською зброєю не змінилась.

При цьому в ефірі телемарафону радник голови Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що реакція Держдепартаменту США і представника Євросоюзу на події в Курській області Росії, "чітко говорять про те, що наші партнери нарешті усвідомлюють, що все, що стосується дій України – це суверенне право України і це про деескалацію, це про правильний вихід на фіналізацію цієї війни". Водночас він відмовився коментувати повідомлення про наступ українських сил у Курській області, зазначивши, що говорити про те, що там відбувається, можуть тільки військові, і тільки тоді, якщо це потрібно.

Події в Курські області не отримали подальшої офіційної реакції української влади. Натомість після повідомлень російських блогерів та ЗМІ про ймовірний рейд ЗСУ у Курську область, який президент Росії Владімір Путін схарактеризував як "масштабну провокацію", це активно коментують західні медіа та експерти.

Зокрема, видання The New York Times наводить думку військових експертів, які вважають, що у такий спосіб Україна намагається змусити росіян відвести частину підрозділів від лінії фронту й послабити тиск на українські війська. Втім аналітики також зазначають, що такий маневр може ще більше розтягнути українські сили, тоді як Росія має достатні резерви, які можуть бути залучені до цього регіону.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG