Спеціальні потреби

Росія посилила наступ на Курському напрямку, попри рекордні втрати. Експерти кажуть, що Кремль поспішає до осінніх дощів


Колона російських армійських вантажівок, пошкоджених обстрілами українських сил, на трасі в Суджанському районі Курської області Росії, 9 серпня 2024 року. (AP)
Колона російських армійських вантажівок, пошкоджених обстрілами українських сил, на трасі в Суджанському районі Курської області Росії, 9 серпня 2024 року. (AP)

Російські війська посилили наступ у Курської області, намагаючись витіснити звідти українські сили, що увійшли на російську територію понад два місяці тому і тримають під контролем десятки населених пунктів.

Як пишуть аналітики вашингтонського інституту вивчення війни (ISW), з вечора 10-го жовтня і протягом п'ятниці 11-го жовтня російські сили просунулися далі вглиб головного виступу українських військ у Курській області. Одночасно вони знищили майже повністю менший український виступ у Глушковському районі, повідомляє Інститут вивчення війни в останньому оновленому звіті.

"Посилені російські контратаки, ймовірно, мають на меті витіснити українські сили з Курської області до того, як погані погодні умови восени 2024 року та на початку зими 2024-2025 років почнуть обмежувати маневр на полі бою", – мовиться у звіті.

Американські військові аналітики вважають, що російське військове командування, ймовірно, хоче швидко відтіснити українські війська від Курська, щоб вивільнити свої сили для своїх пріоритетних наступальних операцій у Донецькій області.

Остання карта району ISW показує просування росіян на південь і захід від міста Веселе та на північ від Любимівки в четвер і п'ятницю.

Тим часом Андрій Коваленко в Раді національної безпеки і оборони України відкинув заяви про здобутки Москви, заявивши, що «російський план у Курській області поки що зірвано», оскільки російські сили «зазнали значних втрат у техніці».

Newsweek цитує недержавне видання DeepState UA, яке користується відкритими джерелами заявило в п'ятницю, що ситуація в Курській області "залишається складною, але контрольованою", і що сили Києва вживають "стабілізаційних" зусиль, але поки їм не вдалося відновити контроль над усім, що було втрачено.

Як зауважує часопис Newsweek, Київ заявив, що він захопив плацдарм принаймні у 800 квадратних кілометрів у Курській області в результаті неочікуваного наступу в серпні. І це викликало занепокоєння щодо перенапруження українських сил, особливо враховуючи те, що після цього Росія продовжила результативний наступ в Донецькі й області.

Оглядачі CNN пишуть, що Курська операція стала першим випадком, коли іноземні війська увійшли на російську територію з часів Другої світової війни. Це був момент приниження для Кремля, який довів, що він не є невразливий, і що Київ спроможний до неочікуваних та успішних дій на полі бою.

Але приблизно через дев’ять тижнів просування України зупинилося, і жодна зі сторін не досягла значних успіхів чи контратак за останні дні, зауважує CNN.

Як сказав CNN командир українського батальйону в Курську Дмитро з позивним «Холод», росіяни продовжують намагатися просуватися, але без великих успіхів.

"Наступ росіян здебільшого відбувається на флангах нашого плацдарму. Їм вдається зайняти вулицю в селі. Але це відбувається в обох напрямках – ми також контратакуємо і відтісняємо їх", – сказав "Холод" у середу, ще перед останнім натиском російських військ.

Аналітики вважають, що Київ намагався використати свій початковий імпульс для підняття морального духу та як потенційний козир у переговорах.

Як вважає Джон Лок, науковий співробітник програми Росії та Євразії Chatham House, мета українців полягала в тому, щоб продемонструвати західним союзникам України, що росіяни вразливі і що існують межі їхньої здатності воювати в різних частинах фронту одночасно.

Він додав, що вторгнення також підкреслило, наскільки «червоні лінії Росії є риторичними» і перекреслило можливі плани союзників посадити за стіл переговорів Україну і Росію, заморозивши ситуцацію на лінії фронту.

«Захопивши цю територію, вони відразу виключили можливість того, що і росіяни, і західні союзники скажуть: «Тепер настав час зупинитися». Припинімо вогонь", – сказав Лок.

За словами аналітика, стратегія російської влади полягає в тому, щоб відвернути увагу населення від того, що сталося, що є великою ганьбою для росіян, і створити враження, що це несерйозно.

Президент Росії Володимир Путін намагається применшити значення вторгнення та не витрачати забагато ресурсів на протидію йому, щоб зберегти більшість військ на Донецькому напрямку, який залишається пріоритетним для Росії.

CNN цитує російського військового блогера, який вважає, що до великої міри владі це вдалося і російська громадськість змирилася з тим, що бої ідуть на російській території і ставиться до цього як до нової норми: «Більша частина Росії вже звикла до боїв під Курськом… Ті, хто не має стосунку до Курської області, досить мляво цікавляться тим, що відбувається».

Як пояснив CNN британський аналітик Марк Галеотті, на початку Москва не приділяла великої уваги цьому вторгненню, використовуючи здебільшого призовників і резервістів.

Відтоді Москва розгорнула більш досвідчені сили, але не достатньо, щоб витіснити українські війська, сказав CNN Галеотті, старший науковий співробітник британського аналітичного центру Royal United Services Institute (RUSI).

Основний фокус війни залишається на території України, і замість того, щоб зосередити ресурси на звільненні власної території, російські військові розширили свої наступи на кількох фронтах в Україні, зокрема в ключових районах Харкова, Донецька та Запоріжжя, пише CNN.

За словами Лока, Кремль намагається встигнути захопити чимбільше території поки дозволяє погода.

«Є своєрідне вікно, яке ось-ось закриється, тому що насувається пора року, коли дороги перетворюються на бруд», – каже Лок.

Тому Кремль, на його думку, не рахується з втратами.

Як повідомляв Голос Америки, згідно з даними британської розвідки, Росія втрачала 1200 військових щодня у вересні.

Посадовці США вказали, що Росія щомісяця набирає 25 000 - 30 000 солдатів, що приблизно відповідає кількості, втраченій на полі бою.

Згідно з оцінками Пентагону, з початку повномасштабного вторгнення Росія втратила 115 000 солдатів загиблими та 500 000 пораненими. Втрати України, за оцінками США, які наводить видання, майже вдвічі менші - 57 000 вбитими та 250 000 пораненими.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG