Спеціальні потреби

Спільно захищати небо закликав союзників Зеленський, після масованих обстрілів України з боку Росії


Люди ховаються від російських обстрілів в метро, Київ, 26 серпня 2024 року
Люди ховаються від російських обстрілів в метро, Київ, 26 серпня 2024 року

Президент України Володимир Зеленський закликав союзників спільно збивати російські ракети, надати Україні системи ППО та ракети до них, а також усунути обмеження щодо далекобійності.

Звернення прозвучало після масованого обстрілу Росією практично всієї території України вранці 26 серпня. Росія застосувала понад 100 ракет різних типів та близько сотні "шахедів", повідомив президент України.

"У різних наших регіонах України ми змогли б зробити значно більше для захисту життя, якби авіація наших європейських сусідів працювала разом з нашими F-16 і разом з нашою ППО", - заявив Зеленський.

"Не може бути в Україні обмежень у далекобійності, коли у терористів немає таких обмежень", - додав він.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав союзників затвердити "два конкретні рішення":

  • підтвердити удари України далекобійною зброєю по всіх законних військових цілях на російській території.
  • погодитись застосовувати спроможності ППО країн-партнерів, щоб збивати ракети та дрони поблизу їхнього повітряного простору.

Від нападу Росії 26 серпня постраждало 15 областей, є поранені та загиблі. Також є пошкодження об'єктів енергетики в різних регіонах, повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Через обстріли в Києві були проблеми з водопостачанням, але "енергетики та комунальні служби відновили роботу обладнання водопостачання на правому березі столиці", - повідомив мер Києва Віталій Кличко.

"Росія - держава терорист". Такий гештег посолка Естонії в Україні Анеллі Кольк додала до свого допису про обстріли в понеділок. Дипломатка закликала: "Дорога Україно. залишайся хороброю".

Кольк повідомила, що з 6 ранку перебуває в укритті, через "масовані атаки Росії проти України дронами та бомбами".

"Хоробрі оборонці сил протиповітряної оборони роблять все, щоб ми були в безпеці", - твітує посолка.

Посол Великої Британії в Україні Мартін Гарріс висловив співчуття загиблим та пораненим в результаті "боягузливої" російської атаки проти "цивільної інфраструктури" і закликав "притягнути порушників до відповідальності".

"Весь день Росія коїть боягузливі повітряні напади проти цивільної інфраструктури, - твітує дипломат. - Однак, вони не досягнуть успіху проти залізної волі українського народу. Мої думки із загиблими та пораненими в сьогоднішніх атаках. Порушники мають зазнати поразки і понести відповідальність".

Напередодні через удар Росії в Краматорську загинув член команди Reuters, яка висвітлювала війну в Україні, Раян Еванс, двоє журналістів Reuters.

Еванс, колишній британський військовий, працював з Reuters з 2022 року та консультував журналістів щодо безпеки в усьому світі, зокрема в Україні, Ізраїлі та на Олімпіаді в Парижі. Йому було 38, повідомляє агенція.

Посолка США в Україні Бріджит Брінк засудила обстріли цивільних об'єктів Росією і закликала притягнути Росію до відповідальності.

"Черговий жахливий удар Росії по цивільних об’єктах в Україні минулої ночі, цього разу було влучено у готель у Краматорську та було поранено групу журналістів. Ми засуджуємо ці напади, за які Росія має понести відповідальність", - твітує дипломат.

Нагадаємо, США та низка інших союзників дозволяють Києву використовувати надану ними зброю лише у прикордонних територіях РФ, що не включає ударів далекобійними засобами вглиб Росії.

В статті використано матеріали Reuters.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG