Спеціальні потреби

«Київ-Софія-Голлівуд: Несподівана подорож українських біженок» - фільм «Голосу Америки»


Фільм розповідає про адаптацію українських жінок до життя в Болгарії та почуття сестринства, яке побудували українки, що мешкають в одному багатоквартирному будинку.
Фільм розповідає про адаптацію українських жінок до життя в Болгарії та почуття сестринства, яке побудували українки, що мешкають в одному багатоквартирному будинку.

Дві українки, які на початку вторгнення жили в Києві, рятуючи своїх дітей від російських обстрілів, опинилися у незвичному місці. Вони знайшли роботу та підтримку в найбільшій у Східній Європі кіностудії, яка належить голлівудській компанії, - Nu Boyana Film Studios.

Кіностудія, яка знаходиться в болгарській столиці Софія та брала участь у виробництві понад 400 голлівудських фільмів, відкрила свої двері для українських біженців.

Ярів Лернер, генеральний директор студії, розповідає, що в лютому уважно стежив за новинами про можливе вторгнення Росії в Україну.

“Через пару днів зі мною зв’язалися з «Deadline»: «Як війна в Україні вплине на ваш бізнес?» І я подумав, як взагалі можна відповісти на таке запитання? Це гуманітарна криза; це не впливає на наш бізнес. Це впливає на людей. 26 лютого ми розмістили оголошення через B2Y. Мій партнер Алекс Кенанов сказав: «Усім тим, хто працює в кіноіндустрії, якщо ви шукаєте роботу, ми тут, щоб вітати вас»”, - розповів він «Голосу Америки».

З початку вторгнення в Nu Boyana одночасно працювало до 30 українців – декораторами, гримерами, монтажерами, костюмерами та у відділі спецефектів. Студія допомогала українським біженкам із проживанням на початковому етапі, харчуванням, транспортом, професійними курсами та адміністративними послугами.

Одна з двох героїнь фільму – Ярослава Кузьменко, досвідчена режисерка серіалів та телевізійних шоу, яка виїхала з України в перші дні повномасштабного вторгнення разом із донькою-підлітком. Незважаючи на професійний досвід у сфері кіновиробництва, через брак мови – на кіностудії розмовляють англійською і болгарською – вона займалася тим, що чистила прилади. Але з часом, саме коли на кіностудію приїхала знімальна команда «Голосу Америки», її кар'єра пішла в гору.

Інша героїня, Альона Алтухова, вже вдруге була змушена залишати свою домівку. До Києва вона переїхала після того, як виїхала з Донецька, який у 2014 році захопили контрольовані Росією збройні угрупування. В Болгарію жінка приїхала із чотирирічним сином.

«На студії я можу впевнено сказати, що моя кар’єра стрімко злетіла»,– говорить вона.

Фільм також розповідає про адаптацію до життя в Болгарії та те сестринство, яке побудували жінки, що мешкають в одному багатоквартирному будинку. А головне – порушує питання, а чи повернуться ці дві українки, як й чимало інших з понад 7.7 мільйонів українських біженців, які за даними ООН, перебувають лише в країнах Європи, до України.

Дивіться фільм «Київ-Софія-Голлівуд: Несподівана подорож українських біженок» 22 жовтня, в суботу, о 18:00 за Києвом:

  • 16x9 Image

    Тетяна Ворожко

    Головна виконавча редакторка Української служби Голосу Америки, журналістка. Висвітлюю політику, відносини України-США, соціальні питання, але найбільш люблю розповісти гарну людську історію. Роблю включення із місця подій, записую інтерв’ю, пишу аналітичні статті, запускаю нові проєкти. Авторка двох книг та двох документальних фільмів. 

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG