Спеціальні потреби

Китай підтвердив, що не братиме участі у саміті миру в Швейцарії, та наголосив, що не надає зброю “жодній стороні конфлікту”


Ілюстративна комбінація фотографій президента Китаю Сі Цзіньпіна та президента України Володимира Зеленського. Китай підтвердив 31 травня, що не братиме участі у швейцарському саміті щодо миру в Україні 15-16 червня, адже туди не запросили Росію. (Фото: AP)
Ілюстративна комбінація фотографій президента Китаю Сі Цзіньпіна та президента України Володимира Зеленського. Китай підтвердив 31 травня, що не братиме участі у швейцарському саміті щодо миру в Україні 15-16 червня, адже туди не запросили Росію. (Фото: AP)

Китай не відвідуватиме саміт щодо миру в України, який відбудеться у Швейцарії 15-16 червня, адже саміт не відповідає очікуванням Пекіна, згідно з якими участь у ньому мають взяти як Україна, так і Росія.

Про це 31 травня, заявило Міністерство закордонних справ Китаю.

“Домовленості щодо зустрічі все ще далеко не відповідають запитам Китаю та загальним очікуванням міжнародної спільноти, що ускладнює участь Китаю”, — заявив речник МЗС Китаю Мао Нін на брифінгу.

“Китай завжди наполягав на тому, щоб міжнародна мирна конференція була визнана як Росією, так і Україною, за рівноправної участі всіх сторін, і щоб усі мирні пропозиції обговорювалися чесно та рівноправно. Інакше [конференції] буде важко відігравати суттєву роль у відновленні миру”, - додав речник.

Росію не було запрошено на червневий саміт, й Москва вважає його проведення безглуздим без своєї участі.

Натомість президент України Володимир Зеленський неодноразово закликав Китай взяти участь у конференції.

Цього тижня Китай поінформував деяких дипломатів про те, що він відхилив запрошення, заявивши, що його умови – серед яких визнання конференції Росією та Україною, рівноправна участь усіх сторін і чесне обговорення всіх пропозицій – не були виконані, згідно з інформацією чотирьох джерел, з якими спілкувалося агентство Reuters.

Водночас коментуючи китайську позицію Мао Нін сказав, що Китай співпрацює зі Швейцарією.

“Китай надає великого значення тому, що Швейцарія приймає перший саміт щодо миру в Україні, і з початку цього року співпрацює зі швейцарською стороною та всіма залученими сторонами”, - додав він.

Коментуючи відмову, представник посольства України в Пекіні зазначив у розмові з Reuters: “Нам дуже шкода, що китайська сторона не використовує можливість представити свою позицію на платформі саміту у Швейцарії”.

Тим часом Кремль заявив 31 травня, що він підтримує рішення Китаю не брати участь у саміті.

Речник Кремля Дмитро Пєсков зазначив, що пошуки виходу з “українського конфлікту” без участі Росії є “нелогічними, безперспективними” та є марною витратою часу, а позицію Москви у цьому питанні “ідентична” позиції Пекіна.

Понад рік тому Пекін висунув свій план з 12 пунктів щодо досягнення миру в Україні, в якому викладені загальні принципи припинення війни, але, зокрема, не вказано вимоги виведення російських військ з тимчасово окупованих територій України.

Минулого тижня Китай і Бразилія підписали спільну заяву із закликом до мирних переговорів між Росією та Україною.

Україна в січні 2024 року запросила голову КНР Сі Цзіньпіна взяти участь у запланованому саміті у Швейцарії. Цього тижня президент Зеленський також закликав президента США Джо Байдена взяти особисту участь у конференції.

У березні цього року посол Китаю у Швейцарії заявив, що Пекін розгляне можливість участі в конференції. Представники Китаю відвідали одну підготовчу зустріч, яка відбулася минулого літа в Джидді, Саудівська Аравія.

Спеціальний представник Китаю у справах Євразії Лі Гуей провів три раунди човникової дипломатії між різними європейськими та близькосхідними країнами, Україною та Росією з початку вторгнення.

Цього місяця Пекін також висунув пропозиції щодо підтримки обміну військовополоненими, протидії використанню ядерної та біологічної зброї та протидії збройним нападам на цивільні ядерні об’єкти, згідно з повідомленнями міністерства закордонних справ Китаю.

Втім європейські та американські лідери й посадовці неодноразово закликали Китай накласти більше обмежень на експорт товарів подвійного призначення та критичних компонентів до Росії, які вона використовує у виробництві зброї.

Своєю чергою Китай наполягає на тому, що його експорт подвійного призначення підлягає нагляду, і що він підтримує нормальні торгові відносини з Росією.

Під час рідкісної зустрічі міністрів оборони США Ллойда Остіна та Китаю Дон Цзюня у п’ятницю, 31 травня, на полях діалогу Шангрі-Ла в Сінгапурі, очільник китайського оборонного відомства підтвердив “об’єктивну, неупереджену позицію” Пекіна щодо війни в Україні.

“Ми виконали наше зобов'язання не надавати зброю жодній стороні конфлікту”, - заявив після зустрічі речник У Цянь, слова якого наводить AFP.

“Ми запровадили суворий контроль над експортом військової продукції. Китай продовжить рішуче сприяти мирним переговорам і відіграватиме конструктивну роль, але ми рішуче виступаємо проти того, щоб Сполучені Штати звалювали вину на нас”, — додав він.

У статті використано матеріали агентств Reuters та AFP.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG