Спеціальні потреби

Трамп відзначив "значний прогрес" у переговорах з Китаєм, на тлі невтішних новин для США у торговельній сфері


Президент США Дональд Трамп та президент Китаю Сі Цзіньпін, 2017
Президент США Дональд Трамп та президент Китаю Сі Цзіньпін, 2017

Президент Трамп наголосив на значному прогресі, якого США досягли в переговорах з Китаєм з питань торгівлі.

«Щойно провів довгу телефонну розмову з президентом Китаю Сі. Переговори стосовно угоди просуваються дуже добре і у випадку її укладання, вона стане всеохоплюючою, включаючи всі теми, сфери та суперечливі питання. Досягаємо великого успіху!» - написав Трамп у Twitter після телефонної розмови з президентом Китаю Сі Цзіньпіном у суботу.

Оптимістична заява президента США прозвучала на тлі невтішних новин для американських фермерів. Так, у листопаді, Китай, який історично закуповував значні обсяги американської сої, скоротив обсяги закупівель до нуля, повідомляє NBC News. Обсяги закупівлі сої почали спадати після того, як Китай запровадив 25% мито на іпорт сої зі США, в рамках взаємних заходів з обмеження двосторонньої торгівлі між США та Китаєм.

Також 30 грудня вступає в дію угода про Транстихоокеанське партнерство. Угода, з якої США вийшли за керівництва президента Трампа, об’єднає 11 держав, включаючи Японію, Канаду, Мексику та Австралію і передбачатиме поступовий перехід до безмитної торгівлі.

Голова асоціації виробників пшениці США Вінс Петерсон критично висловився про вихід США з переговорів про партнерство. «Наші конкуренти в Австралії та Канаді отримують вигоду від її положень, а американські фермери безпомічно споглядатимуть», - заявив він у коментарі CNN.

Ще під час передвиборчої кампанії Трамп виступав проти багатосторонніх торговельних угод і на посаді президента він розпочав серію двосторонніх переговорів в сфері торгівлі з такими країнами, як Китай. Він також провів переформатування торговельної угоди США з Канадою та Мексикою.

Дивіться також: Огляд стану свободи преси у світі за 2018 році

Огляд стану свободи преси у світі за 2018 році. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG