Спеціальні потреби

Ландсбергіс: "Наступного разу, коли ракета порушить повітряний простір НАТО, її треба збити"


 "Один раз це помилка, але якщо ми дозволяємо цьому відбуватись, це звучить як запрошення", - міністр закордонних справ Литви Габріеліус Ландсбергіс про порушення повітряного простору НАТО
"Один раз це помилка, але якщо ми дозволяємо цьому відбуватись, це звучить як запрошення", - міністр закордонних справ Литви Габріеліус Ландсбергіс про порушення повітряного простору НАТО

24 березня Польща активізувала свої літаки та літаки НАТО, після того, як ідентифікувала російську ракету в повітряному просторі своєї країни. Польське оперативне командування повідомило в X, що ракета перебувала в повітряному просторі Польщі менш як хвилину.

Це відбувається вже не вперше, нагадує про попередні порушення повітряного простору НАТО з боку Росії міністр закордонних справ Литви Габріеліус Ландсбергіс в інтерв'ю Fox News. "Один раз це помилка, але якщо ми дозволяємо цьому відбуватись, це звучить як запрошення".

Ландсбергіс закликав надіслати чіткий сигнал, що наступного разу, якщо дрони та ракети перетнуть повітряний простір НАТО, їх буде збито.

Посадовець наголосив, що країни східного флангу НАТО налаштовані дуже серйозно щодо допомоги Україні і закликають західний світ по обидва боки Атлантичного океану консолідуватись.

Як повідомляв Голос Америки, після повідомлень про те, що російська ракета перетнула повітряний простір Польщі, оглядачі на Заході почали більше говорити про ризик повномасштабної війни Росії з НАТО та закликають підтримати оборону Україну, а також допомогти Польщі тиснути на Росію.


"НАТО опинилось сьогодні за дюйм від повномасштабної війни з Росією", - пише британське видання Express, посилаючись на заяви міністра національної оборони Польщі Владислава Косіняка-Камиша. Навіть помилкове вторгнення російської ракети до повітряного простору країни НАТО, Польщі, загрожує ескалації війни, пише NBC News.

Підтримати Польщу у вимогах пояснень від Росії закликав країни НАТО колишній координатор санкцій Держдепу США Деніел Фрід.

"Польща вимагатиме пояснень від Росії щодо останнього порушення території російською ракетою, - твітує аналітик. - НАТО та країни-члени НАТО мають підтримати Польщу. Мовчання = дозвіл".

Колишній посол США в Росії, аналітик Стенфордського університету Майк Макфол закликає озброїти Україну, "щоб нам не довелось воювати".

"Польща — це союзник. Замість того, щоб чекати нападу Путіна на союзника по НАТО, що затягне нас у війну, я хочу озброїти українців, щоб нам не довелось воювати", - твітує експерт.

Раніше Росія порушила польський повітряний простір 29 грудня 2023 року. Тоді польське оборонне відомство заявило про підстави вважати, що то була російська ракета.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG