Спеціальні потреби

"Лукашенко роздягнеться до білизни, може навіть зніме труси, але він не направить свою армію в Україну" – Павло Латушко


Фото: Павло Латушко, заступник керівника Об’єднаного перехідного кабінету Білорусі, Reuters
Фото: Павло Латушко, заступник керівника Об’єднаного перехідного кабінету Білорусі, Reuters

Очільник Білорусі Олександр Лукашенко виконує завдання Кремля, створюючи постійну загрозу на кордоні з Україною, щоб зв'язати частину українських військ, вважає Павло Латушко, заступник керівника Об’єднаного перехідного кабінету Білорусі, голова Народного антикризового управління і колишній міністр культури Білорусі.

25-го серпня у Міністерстві закордонних справ України повідомили, що за даними розвідувальних органів України, збройні сили Білорусі під виглядом навчань зосереджують значну кількість особового складу, озброєння та військової техніки.

Експерти вважають, що Білорусь, ймовірно, хоче відтягнути українські сили, а вторгнення білоруських сил в Україну є малоймовірним.

За словами Латушка, переважна більшість населення Білорусі не підтримує ідею війни з Україною, тому білоруський очільник Лукашенко, пам'ятаючи про масові виступи проти сфальсифікованих президентських виборів у 2020 році, не наважиться на непопулярне рішення.

Більше про заяви Лукашенка та настрої серед населення Білорусі Латушко розповів в інтерв’ю Олексію Коваленку.

Інтерв'ю відредаговане для ясності й плинності.

Олексій Коваленко, Голос Америки: Що стоїть за заявами Лукашенка про відведення або пізніше про перекидання військ до кордону з Україною?

Павло Латушко, заступник керівника Об’єднаного перехідного кабінету Білорусі: Думаю, що треба подивитись, як розвивались події. Перше, що ми бачимо – Лукашенко відвів частку збройних сил Білорусі від кордону з Україною. І сказав тоді що треба їхати до Путіна і все йому пояснити. Таким було повідомлення. Водночас він повторював, що все одно Захід “нам погрожує агресією”.

Це все були повідомлення Кремля, в яких вони демонстрували незадоволення тим, що Лукашенко почав якусь свою гру

Путін прийняв його у Валаамі, в Карелії. Росія одразу відреагувала на цю ідею та вислала військові дрони у повітряний простір Білорусі.

Один із дронів, російський Shahed, був неподалеку від Вітебська. За день до цього там виступав Лукашенко. Пізніше – це сталось у Могильовській області, де знаходився Лукашенко. Згодом – один з дронів зірвався біля Бобруйська. Це все були повідомлення Кремля, в яких вони демонстрували незадоволення тим, що Лукашенко почав якусь свою гру.

Після зустрічі у Валаамі Лукашенко почав вигадувати історії про начебто загрози з боку України. Він вигадав історію з фейковими дронами, яких було чи то 9, чи то 13 – ніхто досі не знає, і які начебто влетіли в повітряний простір Білорусі на Могильовську область, а решта полетіла в бік Росії. Росіяни не підтвердили збиття цих дронів над своєю територією, це була фейкова історія, вигадана КДБ Лукашенка.

Лукашенко мусить постійно створювати загрозу на кордоні Білорусі з Україною, щоб Україні доводилось залучати частку своїх резервів для оборони цього кордону.
Павло Латушко

Лукашенко зробив із цього привід та вирішив показати, що він повертає армію на кордон з Україною. Цим він виконує безпосереднє завдання.

Він мусить постійно створювати загрозу на кордоні Білорусі з Україною, щоб Україні доводилось залучати частку своїх резервів для оборони цього кордону.

До речі, Лукашенко потрапив під критику не тільки Путіна, а й воєнних пропагандистів, які обвинувачували його в том, що в України була можливість використати частину своїх резервів у Курській області.

О.К.: Поза цими історіями, заявами які Лукашенко робить для преси – яка власне його позиція щодо війни?

П.Л.: Скажу так – Лукашенко роздягнеться до білизни, може навіть зніме труси, але він не направить свою армію в Україну.

Він буде допомагати усім, чим завгодно – передавати зброю, вигадувати ІПСО, провокувати, піти на окремі провокації, вигадані ним самим, які не матимуть жодного підтвердження і виглядатимуть як дитяча гру у війну, але він не відправить білоруських солдатів.

Тут дуже важливо розуміти це важливе повідомлення – це не тому, що він любить Україну чи українців. Це все неправда. Він показав як він ставиться до України і українців 24 лютого 2022 року, коли відкрив кордон для російської армії для атак на Україну. Він відкрив територію Білорусі для ракетних обстрілів України.

І він робить це тільки тому, що на цій Землі він любить тільки одну річ і це – влада. Якщо білоруську армію відправлять в Україну чи у Курську область, про що, можна уявити, просив його Путін, це означає жертви та смерть. Він цього боїться.

Бо білоруське суспільство, попри те, що там вже тоталітарна система контролю над усім без можливості протестів чи присутності опозиційних партій, незалежних ЗМІ та тисячах людей у в’язницях та понад 300 тисячах депортованих активних людей, – все ж ситуація для його влади у такому разі може стати критичною.

Важко спрогнозувати, чи будуть це маленькі, чи великі ризики, але він розуміє, що 85-90% білорусів проти участі Білорусі у війні. І саме це є головною причиною. Він боїться спровокувати дестабілізацію для своєї влади, яку він узурпував.

85-90% білорусів проти участі Білорусі у війні
Павло Латушко

О.К.: Власне, ви говорите про настрої та заяви Лукашенка, а також про настрої населення. Можете детальніше розказати, що населення Білорусі думає про війну Росії проти України та ризики участі у ній Білорусі?

П.Л.: Є цікава інформація, яка кілька днів тому стала відома, про те що у Вітебській області затримали шість молодих офіцерів. Назвали ім’я принаймні одного із лейтенантів, випускника Білоруської військової академії.

Їх затримали за те що вони були підписані та розповсюджували інформацію з так званих екстремістських телеграм-каналів. Це канали, які надають правдиву інформацію про те, що відбувається у Білорусі та критично ставляться до Лукашенка, правдиву інформацію про те, хто винуватий у війні, хто розпочав агресію. І за це їх затримали.

Навіть всередині збройних сил Білорусі неоднозначне ставлення до того, що робить Лукашенко

Ми очікуємо, що їх за це судитимуть. Але це демонструє, що навіть всередині збройних сил Білорусі неоднозначне ставлення до того, що робить Лукашенко.

Коли йдеться про суспільство, то, як я зазначив раніше, 85-90% білорусів виступають проти участі білоруської армії у війні, згідно з соціологічними опитуваннями, які, звичайно, важко проводити в тоталітарній системі. І це головне.

В армії цей відсоток очікувано менший. Є сили спеціальних операцій, які пройшли ідеологічну підготовку, масштабну промивку мізків і тому критично ставляться до України й українців, знаходяться під впливом пропаганди. Але в армії немає однозначного ставлення до війни. І це також проблема для Лукашенка.

О.К.: Повернемось до теми російських дронів на території Білорусі. Чому ця інформація замовчується?

П.Л.: Лукашенко боїться публікувати цю інформацію, бо тоді йому треба, як і у ситуації з Україною, викликати посла Росії в Міністерство закордонних справ, висловити рішучий протест щодо використання повітряного простору повітряними об’єктами. Він мусив би вимагати спинити ці дії. Але він не може, бо він – союзник Росії.

Він єдиний справжній, постійний та найважливіший для росіян союзник Росії у цій війні. Не можна порівняти роль режиму Лукашенка ані з роллю північної Кореї, ані Ірану, ані Китаю.

Лукашенко надав та продовжує надавати повітряний простір Білорусі для атак на Україну. Він ніколи не піде проти Путіна. В його останньому інтерв’ю він підтвердив знов, що він співагресор, що підтримує Росію і спиною-до-спини буде відстрілюватись.

Він зараз спробує подати сигнал білоруському суспільству, що “ми тут така фортеця яка обороняється”, на яку з усіх боків хочуть напасти Україна, Польща і Литва. Це так само і повідомлення Путіну, що Лукашенко потрібен йому сьогодні і зараз.

Дивіться також: Лукашенко погрожує Заходу застосуванням ядерної зброї на тлі операції ЗСУ в Курську. Відео

  • 16x9 Image

    Олексій Коваленко

    Журналіст, ведучий щоденних телепрограм Української служби Голосу Америки. Висвітлюю теми розслідування воєнних злочинів, міжнародних санкцій, військової та економічної підтримки України від США та ЄС. Досліджую питання свободи медіа та протидії російській дезінформації і пропаганді.

Форум

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG