Спеціальні потреби

Як американці голосують за кандидатів, яких активно підтимав Трамп?


45-й президент США Дональд Трамп проводить мітинг на підтримку кандидатів від Республіканської партії в місті Дейтон, штат Огайо.
45-й президент США Дональд Трамп проводить мітинг на підтримку кандидатів від Республіканської партії в місті Дейтон, штат Огайо.

Політичний вплив 45-го президента США Дональда Трампа є окремим предметом уваги на проміжних виборах 2022 р. Кандидати, яких він підтримав на партійних виборах (праймеріз), нині змагаються за губернаторські та конгресові місця. Від того, які результати покажуть протеже Трампа, може залежати його власне політичне майбутнє, стверджують експерти.

Із усіх кандидатів яких підтримав Трамп видання "AXIOS" виділяє 37, які мають найбільше шансів на цих проміжних виборах. За попередніми результатами, станом на п’ятницю, 11 листопада, 21 із них лідирує, 15 програють, долю іще одного вирішуватиме другий тур виборів у штаті Джорджія. Голос Америки спробував розібратись, як американці голосують за так званих MAGA-республіканців.

"Цього року ми повернемо Палату представників, ми повернемо Сенат і повернемо Америку. А у 2024-му році, що найголовніше, ми повернемо наш чудовий Білий дім", - заявив Дональд Трамп, під час агітаційної промови в штаті Огайо, в 7 листопада. Під час виступу 45-й президент США також анонсував, що "зробить важливе оголошення, 15 листопада, у своїй резиденції Мар-а-Лаго".

Республіканець Джей Ді. Венс святкує перемогу на проміжних виборах в місті Колумбус, штат Огайо.
Республіканець Джей Ді. Венс святкує перемогу на проміжних виборах в місті Колумбус, штат Огайо.

Письменнику та венчурному капіталісту Джей. Ді. Венсу, якого підтримав Трамп, за підрахунком голосів, прогнозують місце в Сенаті США від штату Огайо. Венс прийде на заміну іншому республіканцю, співголові Групи підтримки України у Сенаті -

Сенатор-республіканець Роб Портман дає інтерв'ю Голосу Америки.
Сенатор-республіканець Роб Портман дає інтерв'ю Голосу Америки.

Робу Портману. Останній послідовно підтримував проукраїнські ініціативи, але нині вирішив не балотуватись. Венс натомість виступає проти надання допомоги Україні. А також заявляв, що йому “байдуже, що там відбувається”.

Дякую Республіканській партії Огайо, ми щойно отримали шанс керувати. Ми отримали чудовий шанс керувати і ми повинні ним скористатися”, - Джей. Ді. Венс.

Натомість у штаті Пенсильванія демократ Джош Шапіро, як прогнозується, перемагає номінованого Трампом кандидата Дугласа Мастріано, у боротьбі за крісло губернатора. А сенаторка-демократка від штату Нью-Гемпшир Меггі Хассан, випереджає іншого протеже Трампа, Дона Болдука.

У боротьбі за крісло сенатора від штату Пенсильванія інший кандидат, за якого агітував Трамп, Мехмет Оз, як передбачається, програв демократу Джону Феттерману. Останнього підтримували колишній президент Барак Обама та президент Джо Байден. Цей результат є дуже важливим у боротьбі червоних та синіх за більшість у Сенаті, вважають експерти. Аризона є іще одним штатом, де кандидатка від Трампа Кері Лейк програє демократці Кеті Гоббс, у боротьбі за губернаторське крісло, а підтриманий Трампом Блейк Мастерс, поступається місцем в сенаті, демократу Марку Келлі.

Тим часом, двоє республіканців, які не мають активної підтримки Трампа, були переобрані - губернатор Нью-Гемпшира Кріс Сунуну та губернатор Джорджії Браян Кемп.

Тим часом, у штаті Джорджія, де за сенатське місце змагаються демократ Рафаель Ворнок та підтриманий Трампом Гершел Вокер, відбудеться другий тур виборів. За законом штату, аби виграти у першому турі, кандидату необхідно набрати понад 50% голосів.

«Через чотири тижні ми почуємо голос виборців штату Джорджія», - заявив під час одного із виступів Рафаель Ворнок, кандидат-демократ у сенатори в штаті Джорджія.

Джорджія - це один із трьох штатів, де наразі важко передбачати переможців. Результати виборів там а також в Аризоні та Неваді визначать, хто отримає більшість у майбутньому Сенаті.

Дивіться також: Як американці голосують за так званих MAGA-республіканців?

Як американці голосують за так званих MAGA-республіканців? Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG